Są w szamponach, rybach i... butach. Substancje, na które trzeba uważać
Szkodliwe substancje, które znajdziesz w codziennych produktach
Staramy się żyć świadomie i świadomie dokonywać codziennych wyborów. Unikamy przetworzonej żywności, nie lubimy konserwantów, jemy jajka z wolnego chowu, a twarz smarujemy ekologicznymi kosmetykami. Ale nadal jest cała masa szkodliwych substancji, które są powszechnie używane z produktach codziennego użytku, od żywności, przez kosmetyki po ubrania. Trzy z nich są szczególnie powszechne i założę się, że znajdziesz je w swoim domu.
Staramy się żyć świadomie i świadomie dokonywać codziennych wyborów. Unikamy przetworzonej żywności, nie lubimy konserwantów, jemy jajka z wolnego chowu, a twarz smarujemy ekologicznymi kosmetykami. Ale nadal jest cała masa szkodliwych substancji, które są powszechnie używane z produktach codziennego użytku, od żywności, przez kosmetyki po ubrania. Trzy z nich są szczególnie powszechne i założę się, że znajdziesz je w swoim domu.
Ryby
Przeciętny Polak w ciągu roku je ok. 12 kg ryb. To bardzo mało. Średnia w UE to 21 kg, a przeciętny Portugalczyk je aż 56 kg ryb. Więc można by pomyśleć, że problem z rtęcią zawartą w tuńczyku raczej nas nie dotyczy. Tymczasem tuńczyk konserwowy to jedna z najpopularniejszych ryb kupowanych w polskich sklepach. Rtęć jest toksyczna a zatem bardzo szkodliwa dla organizmu. Zatrucie rtęcią jest szczególnie szkodliwe dla ośrodkowego układu nerwowego. Powoduje osłabienie koncentracji, kłopoty z pamięcią a nawet – depresję. Dlatego warto upewnić się, że tuńczyk którego jesz pochodzi ze sprawdzonych hodowli, a najlepiej – przerzucić się na ryby słodkowodne.