Widzisz takie owady w kuchni? Musisz zadziałać od razu
Szkodnika kusi łatwy dostęp do pokarmu i sprzyjające warunki. Zajmuje wilgotne i ciepłe zakamarki, gdzie może się swobodnie rozmnażać (a samice składają nawet do 450 jaj!). Radzimy, jak skutecznie pozbyć się trojszyków.
23.04.2024 | aktual.: 23.04.2024 18:49
Trojszyk to niewielki chrząszcz, popularny szkodnik magazynowy. Jest niewielki, bo mierzy zaledwie 3-4 mm długości. Jego ciało pokrywa chitynowy pancerz i chociaż ma wykształcone skrzydła, to nie lata. Ale i bez tego porusza się bardzo szybko, nawet po pionowych i śliskich powierzchniach. Z łatwością może przedostać się do domu, a gdy już tam się znajdzie, nie tak łatwo go wyprosić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Trojszyki to uparte szkodniki. Gdzie chętnie żerują?
Owady sieją zniszczenie wśród kuchennych zapasów – zarówno dorosłe osobniki, jak i larwy zajmują te same produkty. Żerują w ziarnach zbóż, mące i produktach mącznych, nasionach, orzechach, kaszach i przyprawach. Mogą je skusić praktycznie wszystkie sypkie produkty, jakie przechowujemy w szafkach czy spiżarniach, odżywiają się też czekoladą i słodyczami, pieczywem lub paszą dla zwierząt.
Trojszyki są w zasadzie wszystkożerne, ponieważ spokojnie mogą spożywać pleśń, trutkę na szczury, a nawet siebie nawzajem.
Wyrzuć zanieczyszczone produkty. Stanowią zagrożenie
Z tego powodu niepozorne owady są tak groźne dla człowieka, bo nie tylko zjadają nasze zapasy, ale też je zanieczyszczają. Jakikolwiek produkt, w którym je znajdziemy, nadaje się wyłącznie do wyrzucenia. Możemy to łatwo poznać po zmianie barwy – zasiedlona przez szkodniki mąka stanie się wyraźnie szara lub jakby lekko liliowa.
Ostrzeżenie stanowi też nieprzyjemny, stęchły zapach, który wydzielają owady, a który następnie przenosi się na produkty spożywcze. W skażonych odchodami produktach łatwiej dochodzi do rozwoju pleśni czy groźnych bakterii.
Jak się pozbyć chrząszczy? Czyścimy kuchnię od A do Z
Spożycie skażonych przez owady produktów grozi zatruciami oraz silnymi reakcjami alergicznymi. Dlatego jeśli tylko zauważymy je w mące czy kaszy, musimy natychmiast przejrzeć wszystkie zapasy, a następnie niestety je wyrzucić. Gdy już to zrobimy, dokładnie szorujemy szafki wodą z dodatkiem octu i płynu do płukania – dzięki temu zdołamy je w szybki i łatwy sposób odkazić.
Jeśli chcemy uniknąć kolejnej inwazji, trzymajmy wszystkie produkty sypkie w szczelnie zamkniętych opakowaniach i stale je kontrolujmy. Pomocne będzie też regularne wietrzenie kuchni, szczególnie podczas chłodnych dni, bo trojszyki nie znoszą zimna. Samice nie składają jaj, gdy temperatura spada poniżej 13 stopni, a gdy wynosi poniżej zera, dorosłe osobniki giną w ciągu kilku dni.
Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!