Siemię lniane - właściwości. Jak pić siemię lniane?
Siemię lniane ma cudowne właściwości zdrowotne. Nasiona lnu wspomagają leczenie schorzeń układu pokarmowego. Siemię lniane pomaga również zwalczyć cholesterol, a nawet zgubić kilka kilogramów. Nasiona siemienia lnianego wykorzystywane są również do produkcji oleju lnianego.
15.09.2018 11:27
Skład siemienia lnianego
Siemię lniane ma wiele właściwości odżywczych. Zawiera między innymi wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, białko, błonnik pokarmowy, flawonoidy, enzymy, fitoskładniki (lignany), witaminy (głównie z grupy B) oraz składniki mineralne, jak magnez, wapń, miedź, mangan, potas czy żelazo.
Siemię lniane wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, osłaniające, przeczyszczające, łagodzące i regenerujące. Wartość energetyczna 100 g siemienia lnianego to ok. 534 kcal / 2236 kJ.
Siemię lniane - właściwości
Siemię lniane to nasiona, które można stosować w celu poprawienia urody lub pozbycia się różnych dolegliwości zdrowotnych. Maseczki lub płukanki do włosów wykonane z naparu z siemienia lnianego sprawiają, że włosy są mocniejsze, gęstsze i lśniące.
Co więcej, siemię lniane sprawia, że paznokcie stają się mniej łamliwe i bardziej odporne na uszkodzenia. Maseczki zaaplikowane na twarz nawilżają cerę i redukują wydzielanie sebum. Okłady z naparu z siemienia lnianego stosuje się również w leczeniu trądziku.
Ziarenka lnu mają zbawienny wpływ przede wszystkim na układ pokarmowy. Siemię lniane, dzięki dużej zawartości błonnika reguluje układ trawienny. Dlatego też siemię lniane działa na zaparcia i biegunki. Nasiona pomagają również na zgagę, osłaniając przełyk przed nieprzyjemnym sokiem żołądkowym. Siemię lniane zmniejsza poziom złego cholesterolu w organizmie i działa wykrztuśnie redukując kaszel.
Siemię lniane na odchudzanie
Siemię lniane jest bogate w błonnik, który pomaga nie tylko obniżyć stężenie glukozy we krwi, ale też zmniejsza uczucie głodu, na długo powodując uczucie sytości. Błonnik absorbuje wodę, dzięki czemu spożywane produkty zwiększają swoją objętość w żołądku, dając uczucie sytości.
Co więcej, błonnik wpływa na spowolnienie opróżniania żołądka, dzięki czemu uczucie sytości utrzymuje się dłużej, a my tracimy chęć do podjadania. Siemię lniane wspomaga detoksykację organizmu, co wpływa na szybsze spalanie tkanki tłuszczowej.
Jak jeść siemię lniane? Jak pić siemię lniane?
Siemię lniane w zależności od dolegliwości można przyrządzać na różne sposoby. Aby załagodzić podrażnienia gardła, stosuje się napar z nasion siemienia lnianego. Napar ten można stosować również jako płukankę do włosów. Na dolegliwości układu pokarmowego, w tym biegunki, wykorzystuje się ziarna siemienia lnianego (2-3 łyżki), które zalewa się wodą i gotuje przez ok. 20 min. Po tym czasie ziarna pęcznieją, stają się ciemniejsze i otoczone śluzem. Po ugotowaniu ziarna odcedza się i wypija sam kisiel.