GotowaniePrzepisyKoktajle dobre na wszystko

Koktajle dobre na wszystko

Koktajle dobre na wszystko
Źródło zdjęć: © 123RF
06.08.2015 08:09, aktualizacja: 30.11.2015 16:17

Nawet najtrudniejsze zalecenia żywieniowe mogą okazać się banalne kiedy odkryjemy koktajle. Zblendowanie czy wyciśnięcie owoców i warzyw to najprostszy sposób nie tylko na smaczny posiłek, ale też na dostarczenie wszystkich niezbędnych minerałów, witamin i innych pożytecznych składników.

Nawet najtrudniejsze zalecenia żywieniowe mogą okazać się banalne kiedy odkryjemy koktajle. Zblendowanie czy wyciśnięcie owoców i warzyw to najprostszy sposób nie tylko na smaczny posiłek, ale też na dostarczenie wszystkich niezbędnych minerałów, witamin i innych pożytecznych składników.

Powinniśmy zaczynać dzień od śniadania, możliwie jak najwcześniej po obudzeniu. To jakbyśmy zaczynali palić w piecu – im dłużej palimy, tym bardziej się rozgrzeje. A jeśli długo palimy, to i spalimy też więcej – przy okazji mamy szansę schudnąć. Nie dziwi nas, że samochód nie jedzie bez paliwa, ale nie zawsze rozumiemy, że nasz mózg nie poradzi sobie dobrze z zadaniami codziennego dnia bez jedzenia. Wielu z nas woli spać kwadrans dłużej, zamiast usiąść przy stole do porządnego posiłku. Inni mają ściśnięte gardło i kanapka pęcznieje im w ustach, wolą więc poczekać z jedzeniem do południa.

Koktajl w obu przypadkach to najlepsze rozwiązanie: tylko chwilę zajmie ci wrzucenie warzyw i owoców do blendera, a stworzysz w ten sposób płynny posiłek do wypicia w trzy minuty.

Kilogramy warzyw w płynie

Powinniśmy jeść minimum pół kilograma warzyw w ciągu dnia. To sporo. Zwłaszcza, jeżeli chcemy zrobić to przy okazji dwóch posiłków, zazwyczaj obiadu i kolacji. Zmiksowanie warzyw z owocami znacznie to ułatwia. Taki napój możesz mieć zawsze przy sobie i pić w wolnej chwili.

Jedzmy co trzy godziny – łatwo powiedzieć. Ale jak zrobić, żeby dziecko w szkole nie musiało jeść przez cały dzień kanapek i mogło przekąsić coś zdrowego i pożywnego w drodze na francuski, balet albo pływanie synchroniczne? Odpowiedź jest prosta: KOKTAJL. Rano zrób jego dużą porcję: część potraktuj jako dodatek do śniadania, drugą daj dziecku w bidonie jako przekąskę do spożycia w czasie krótkiej przerwy. Resztę weź sobie do pracy.

Maksymalne odżywienie

Zapomnij o suplementach. Wszystkie składniki odżywcze, witaminy, minerały, antyoksydanty, fitozwiązki przyjmuj z pożywieniem. Najlepszym sposobem na przyswojenie składników odżywczych z roślin jest spożywanie ich w formie płynu – zatem wyciśnij świeży sok. Poza tym rośliny mają wysoką zawartość celulozy, której prawie nie trawimy (krowa, żeby sobie z nią poradzić, ma aż cztery żołądki). Wyciskanie soku lub blendowanie ułatwia nam trawienie i wchłanianie wartości odżywczych.

Cięcie, wyciskanie, wirowanie

Dlatego nawet gdy koktajl zyskuje już jednolitą konsystencję, blenduj go jeszcze trochę, aby dostać się do wszystkich zawartości odżywczych. Przygotowując napój w ten sposób, dostarczysz sobie wszystkich cennych składników roślin i pozostawisz w nim potrzebny błonnik – dzięki jego właściwościom ułatwisz proces oczyszczania organizmu.

Wyciskarka zgniata rośliny i wytłacza z nich sok, dzięki czemu nie niszczy ich wartości odżywczych. Wyciskając soki, pozbawiamy rośliny błonnika, nie wymagają one praktycznie trawienia i są niemal natychmiast gotowe do wchłonięcia. To ważne dla osób o osłabionym przewodzie pokarmowym, z dużymi niedoborami składników odżywczych i minerałów.

Sokowirówki tną i szatkują rośliny, przez co uszkadzają ich strukturę komórkową i prowadzą do strat wartości odżywczych. Dodatkowo podczas tego procesu obrotowa tarcza nagrzewa się na skutek pracy, a podwyższona temperatura dodatkowo sprzyja niszczeniu enzymów roślinnych i witamin.

Energia zielono-słoneczna

Rośliny same wytwarzają sobie pokarm (tworzą związki organiczne) z wody i dwutlenku węgla oraz promieni słonecznych, których energia zamieniana jest w energię wiązań chemicznych, czyli w pokarm, a ściślej w węglowodany. Drugim produktem tego procesu jest tlen. W zielonych liściach zgromadzona jest zatem nie tylko czysta energia z promieni słonecznych, ale także wszystkie witaminy i składniki mineralne w ilościach i proporcjach odpowiadających naszym zapotrzebowaniom. Wykorzystajmy to!

1. Intrygujące orzeźwienie
Składniki:
1 jabłko, 2 łodygi rabarbaru, 2 śliwki
Zmiksuj wszystkie składniki.

Rabarbar wykazuje się silnymi cechami przeciwzapalnymi i odkażającymi, dlatego daje wspaniałe rezultaty w leczeniu trądziku i chorób skóry.

2. Botwinka wpuszczona w maliny
Składniki:
5 łodyg botwiny, 4 łodygi selera naciowego, 1/2 mango, 1/2 szklanki malin, trochę wody.
Zmiksuj wszystkie składniki.

Botwinka oczyszcza i odkwasza krew. Fantastycznie działa na proces krwiotwórczy, ponieważ zawiera dużo żelaza, ułatwiającej jego wchłanianie witaminy C oraz chlorofilu, który ma budowę chemiczną różniącą się jednym pierwiastkiem od czerwonego barwnika krwi - hemoglobiny.

3. Owocowy jarmuż
Składniki:
Garść jarmużu, 1 gruszka, garść fioletowych winogron, 1 pomarańcza.
Zmiksuj wszystkie składniki.

W medycynie niekonwencjonalnej powstał nawet dział o nazwie ampeloterapia – leczenie winogronami. Mają one tyle właściwości leczniczych i odżywczych. Hamują rozwój nowotworów, obniżają ciśnienie krwi i wzmacniają wrażliwość komórek na insulinę.

4. Och, wspaniale
Składniki:
1/3 melona, 1 pomarańcza, duża garść roszponki.
Zmiksuj wszystkie składniki.

Olejki eteryczne zawarte w pomarańczach działają uspokajająco, przeciwdepresyjnie i odprężająco.

Katarzyna Błażejewska/Zwierciadło

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (1)
Zobacz także