FitnessSiła ukryta w papryce - dlaczego warto ją jeść?

Siła ukryta w papryce - dlaczego warto ją jeść?

Siła ukryta w papryce - dlaczego warto ją jeść?

Papryka jest pełna składników odżywczych i witamin, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Z powodzeniem możemy ją stosować jako dodatek do różnych potraw. W jaki sposób poprawia stan naszego zdrowia?

Papryka obfituje w składniki odżywcze i witaminy, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Z powodzeniem możemy ją stosować jako dodatek do różnych potraw. W jaki sposób poprawia stan naszego zdrowia?

Czy wiesz, że pomaga w walce z kurzymi łapkami wokół oczu?
Zawarte w niej przeciwutleniacze (zwłaszcza karotenoidy) mogą przyczyniać się do zredukowania zmarszczek. Wystarczy jeść ją regularnie.

Tekst na podst. doctoroz.com (ms)/(kg), WP Kobieta

1 / 6

Dobra dla oczu

Obraz
© 123RF

Zawiera związek zwany luteiną, który odgrywa niebagatelną rolę w ochronie naszych oczu. Osłania przed promieniowaniem jonizującym komputerów i telewizorów oraz pochłania znaczną część promieniowania ultrafioletowego.

Nie brakuje w niej także zeaksantyny, która jest kluczem do zachowania zdrowego wzroku. Zarówno luteina, jak i zeaksantyna chronią oczy przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.

Zwiększenie ilości papryki w diecie zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej - jednej z głównych przyczyn ślepoty. Zawarte w tym warzywie przeciwutleniacze i witaminy są istotne dla prawidłowego funkcjonowania oczu i całego organizmu.

2 / 6

Bogactwo przeciwutleniaczy

Obraz
© 123RF

Podczas spalania energii twoje ciało może uwalniać szkodliwe wolne rodniki. Spożywanie dużej ilości żywności bogatej w przeciwutleniacze będzie stanowiło dodatkową warstwę ochronną.

Papryka może być naturalną barierą, która dzięki dużej ilości antyoksydantów skutecznie walczy z wolnymi rodnikami.

3 / 6

Kompleks witamin

Obraz
© 123RF

Papryka została wyposażona w pełen pakiet witamin: A, C, E, K i tych z grupy B.

Wszystkie te składniki odżywcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu: począwszy od krzepnięcia krwi aż do oddychania komórkowego.
Dodatkowo czerwona papryka zawiera dużo beta-karotenu.

4 / 6

Źródło minerałów

Obraz
© 123RF

Papryka zwiększa poziom minerałów w organizmie. Kryje się w niej wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas.

Minerały utrzymują mózg w dobrej kondycji, pomagają regulować pracę serca.

5 / 6

Jest niskokaloryczna

Obraz
© 123RF

Jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. Dojrzałe żółte i czerwone papryki są słodkie, dlatego mogą stanowić samodzielną przekąskę.

Szklanka posiekanej papryki dostarcza zaledwie 30 kalorii. To doskonałe źródło wspomnianych składników odżywczych i błonnika.

6 / 6

Wysoki poziom witaminy C

Obraz
© 123RF

Czy wiesz, że spożywanie czerwonej papryki pokrywa 100 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C?

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (8)