Skrobia kukurydziana - zastosowanie, właściwości, wartości odżywcze, cena
Skrobia kukurydziana, czyli maizena, to substancja zagęszczająca, którą dodaje się do potraw lub jako dodatek do wypieków. Maizena to produkt dietetyczny, pochodzenia naturalnego niezawierający glutenu, ani konserwantów. Jakie wartości odżywcze ma skrobia kukurydziana i jak ją wykorzystać?
Skrobia kukurydziana - właściwości
Skrobia kukurydziana różni się od mąki kukurydzianej tym, że pozyskiwana jest z białych pręcików kukurydzy, podczas gdy mąka - z ziaren. W przemyśle spożywczym zaliczana jest do grupy substancji oznaczonych symbolem “E” (numery od 1400-1500 opisane są jako skrobia modyfikowana). To substancja zagęszczająca, bezzapachowa i bezsmakowa, dlatego też jest uniwersalnym składnikiem dań. Skrobia kukurydziana może być używana przez wegetarian, wegan oraz osoby zmagające się z celiakią lub nietolerancją glutenu.
Skrobia kukurydziana - zastosowanie
Skrobię kukurydzianą wykorzystuje się zarówno w przemyśle spożywczym (np. do dań gotowych, zup, sosów), jak i jako dodatek do różnych potraw, które przygotowujemy w domu. Skrobia kukurydziana może być stosowana jako zamiennik mąki do wyrobu domowego pieczywa, budyniu oraz ciast. Substancja ta zyskała popularność dzięki diecie Dukana, w której często jest wykorzystywana.
Używając maizeny należy najpierw połączyć ją z zimną wodą, wymieszać i dopiero wtedy dodać do naszego dania. Skrobia kukurydziana jest sproszkowana, dlatego dobrze rozpuszcza się w wodzie. W połączeniu z odpowiednią ilością płynu przyjmuje postać kleiku. Maizenę można również wykorzystywać do czyszczenia powierzchni z różnego rodzaju plam z oleju, żywności czy krwi. Sprawdzi się idealnie jako środek do czyszczenia garnków, urządzeń kuchennych i zastawy stołowej.
Skrobia kukurydziana może być używana jako produkt zmiękczający do prania. Ponadto skrobia kukurydziana połączona z wodą (ma przybrać postać pasty) sprawdzi się jako środek na ukąszenia owadów lub oparzenia słoneczne, ponieważ łagodzi świąd, zmniejsza ból i pieczenie. Co więcej, maizena może zastąpić suchy szampon, ponieważ szybko odtłuszcza i odświeża włosy.
Skrobia kukurydziana - skład i wartości odżywcze
Skrobia kukurydziana to (w 100 g produktu) 351 kcal. W składzie znajduje się też 0,10 g tłuszczu, 87,2 g węglowodanów, 0,30 g białka, 0,9 błonnika oraz 0,005 g soli. W skrobi kukurydzianej nie ma ani cukru, ani kwasów tłuszczowych nasyconych. W skrobi kukurydzianej znajdziemy 9 mg sodu, 3 mg potasu, 3 mg magnezu, 2 mg wapnia oraz 0,5 mg żelaza. Skrobia kukurydziana oprócz dużej ilości węglowodanów oraz właściwości technologicznych nie posiada żadnych walorów zdrowotnych.
Skrobia kukurydziana - gdzie kupić i za ile?
Jeszcze do niedawna skrobię kukurydzianą można było kupić wyłącznie w sklepach ze zdrową żywnością. Teraz maizenę kupić można wszędzie: w supermarketach, sklepach internetowych i sklepach BIO i EKO. Ceny skrobi kukurydzianej zaczynają się już od 6 zł za kilogram. Przy zakupie warto jednak zwrócić uwagę, czy produkt faktycznie jest bezglutenowy oraz wolny od GMO. Skrobię kukurydzianą należy przechowywać w zamkniętym pojemniku w chłodnym i suchym miejscu.