FitnessSlow food - na czym polega? Slow food a fast food

Slow food - na czym polega? Slow food a fast food

Slow food - na czym polega? Slow food a fast food
Źródło zdjęć: © iStock.com | SeventyFour
13.12.2018 10:41

Slow food to przeciwieństwo fast food. Jest to ruch społeczny polegający na starannym wyborze tego, co jemy. Slow food promuje posiłki bez sztucznych barwników i aromatów, przygotowywane wyłącznie z naturalnych składników. Krótko mówiąc, slow food to zdrowy styl życia. Jakie jeszcze są założenia ruchu slow food?

Slow food - historia

Ruch Slow Food powstał z inicjatywy działacza politycznego Carla Petriniego w latach 80. XX wieku. Początkowo ruch miał na celu obronę regionalnych tradycji, naturalnych składników, przyjemności gastronomicznej oraz wolnego tempa życia. Powstał na skutek zalewających Europę barów szybkiej obsługi serwujących niezdrową żywność. Nic więc dziwnego, że symbolem ruchu Slow Food jest ślimak - zwierzę powolne i mało ruchliwe.

W 1986 roku utworzono pierwszą organizację non-profit zrzeszającą członków ruchu. Obecnie Slow Food to globalny ruch, do którego należą już miliony ludzi z ponad 160 krajów. Międzynarodowa siedziba Slow Food znajduje się w Bra, we Włoszech - mieście, w którym narodził się ruch.

W Polsce oddział Slow Food powstał w 2002 roku. Pierwszy projekt polskich działaczy Slow Food nosił nazwę “Oscypek”. Kluczowym zadaniem tej inicjatywy było wprowadzenie regulacji prawnych pozwalających na legalną sprzedaż tradycyjnego sera produkowanego na Podhalu nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie.

Slow food - założenia

Angielskie słowo "fast" znaczy szybko, pośpiesznie i lekkomyślnie, a "food" to jedzenie, żywność. Natomiast "slow" oznacza wolno oraz opieszale. Założeniem Slow Food jest jedzenie w spokoju i bez pośpiechu. Podczas posiłku należy delektować się smakiem oraz zapachem potraw. Slow Food to przeciwieństwo szybkiego współczesnego świata. Pracujemy szybko, jemy w pośpiechu, korzystając z barów szybkiej obsługi. Slow Food mówi kategoryczne "nie" takim zachowaniom. Slow Food opiera się na koncepcji żywności określonej przez trzy główne zasady:

  • dobra - zakłada dobrą jakość produktów, dzięki czemu nasze potrawy są smaczne i zdrowe. Ważne, aby wykorzystywać składniki naturalne, które, zdaniem członków organizacji, są lepiej przyswajalne przez organizm. Co więcej, zwolennicy Slow Food podkreślają, że żywność powstająca bez silnej interwencji człowieka zachowuje substancje, które chronią przed chorobami, wzmacniają odporność oraz odmładzają.
  • czysta - to produkcja, która nie szkodzi środowisku. Żywność Slow Food jest nisko przetworzona i wytwarzana metodami tradycyjnymi. Przemysł spożywczy zgodny z ideą Slow Food odrzuca m.in. miksowanie czy smażenie, nie stosuje sztucznych barwników, aromatów ani konserwantów. Metody wykorzystywane w technologii Slow to np. wędzenie, duszenie, marynowanie i wyciskanie.
  • uczciwa - to przystępne ceny dla konsumentów oraz uczciwe warunki wynagrodzenia dla producentów żywności.

Zwolennicy Slow Food przekonują, że dostosowanie się do założeń ruchu poprawi nasze zdrowie fizyczne i psychiczne. Rezygnacja z szybkiego trybu życia oraz zmiana diety zmniejszają ryzyko zawału serca, cukrzycy, a nawet chorób nowotworowych.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także