GotowaniePrzepisySmaruj z fantazją

Smaruj z fantazją

Smaruj z fantazją
12.01.2006 09:35, aktualizacja: 29.06.2010 18:47

Chleb to podstawa naszego menu. By wzbogacić jego smak, nie potrzeba wielu dodatków. Wystarczy smarowidło!

Odrobina masła sprawia, że pieczywo staje się mniej suche i... smaczniejsze. Nic dziwnego, przecież tłuszcz to doskonały nośnik smaku. Potrafi wydobyć z położonych na kanapce warzyw i innych dodatków pełen aromat. *
Stanowi też jedno z najlepszych źródeł witaminy D, która zapobiega krzywicy. Z tego powodu masło jest obowiązkowym składnikiem w diecie najmłodszych. *
Ale nie wszyscy mogą i powinni je jeść - muszą go unikać np. osoby z podwyższonym cholesterolem czy nadwagą.
Właśnie im, a przede wszystkim tym znudzonym tradycyjnymi smarowidłami, polecamy pasty do pieczywa. Przygotujesz je błyskawicznie i zjesz ze smakiem!

*Przygotuj sama *Własnoręcznie przygotowane masła i pasty są nie tylko tańsze, smaczniejsze, ale i zdrowsze od kupowanych. Wszak nie zawierają dodatków ulepszających i przedłużających trwałość. Co więcej - ich zrobienie jest niezwykle proste. A smakują tak, że na kanapkę nie trzeba już nic więcej kłaść.

*Masła smakowe *Ich bazą jest masło lub margaryna do smarowania. Najpierw tłuszcz trzeba rozmiękczyć i utrzeć, a potem wymieszać np. z posiekanym czosnkiem, szczypiorkiem, ziołami (by dodatki miały łagodniejszy smak i łatwiej dały się rozetrzeć, można je obgotować) i przyprawić. Takie masło można podawać w malutkich miseczkach albo krojone w talarki (ułoż je na folii, uformuj np. w walec, obtocz w ziołach, a po schłodzeniu pokrój na talarki).

*Pasty rybne *Przygotowujemy je z ryb wędzonych, np. makreli, z rybek w puszce lub filecików anchois. Ich mięso trzeba najpierw oczyścić ze skóry i ości, rozetrzeć np. z ugotowanym na twardo jajkiem i odrobiną masła lub majonezu. Do pasty można dodać posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek lub cebulkę. Ryby z puszki (najlepsze są szproty) trzeba osączyć z oleju, rozgnieść widelcem, wymieszać np. z twarogiem, koncentratem pomidorowym i zieleniną.

*Pasty twarogowe *Do ich przygotowania można użyć twarogu rozmieszanego ze śmietaną lub jogurtem naturalnym, kremowego twarożku, koziego sera, fety. Wystarczy je wymieszać z posiekanymi ziołami (np. tymiankiem, bazylią, miętą)
, przyprawami (np. pieprzem, papryką), pokruszonym serem pleśniowym, startym ogórkiem lub papryką. Słodką wersję pasty otrzymasz, mieszając twaróg z kawałkami owoców.

*Pasty warzywne *Popularne w kuchni śródziemnomorskiej tapenady (pasty do smarowania chleba i grzanek) przygotujesz z posiekanych oliwek utartych z orzeszkami pinii, anchois, czosnkiem, kaparami, oliwą i sokiem z cytryny. Ale można też przygotować pastę np. z obranych ze skórki, posiekanych pomidorów, czosnku, ziół, podduszonego bakłażana utartego z czosnkiem i jogurtem naturalnym.

*Dobre nie tylko na kanapki! *Ozdobnie wyciskanymi pastami możesz udekorować krakersy, kawałki pumpernikla lub chrupkiego pieczywa, przybrać je zieleniną i podać na przyjęciu jako minikanapeczki. Smarowidła warzywne i z anchois świetnie smakują zapieczone na grzankach. Pasty na bazie twarogu doskonale sprawdzą się jako wypełnienie pomidorów, świeżej papryki, talarków lub łódeczek z ogórka. Można też w nich maczać chipsy lub nachos. A kawałeczki smakowego masła nadadzą wyjątkowość pieczonemu mięsu i rybom.

*To możesz kupić *Oprócz znanych past fromage i serów topionych w sklepach można już dostać gotowe smakowe osełki masła (np. z czosnkiem, papryką czy smażoną cebulką). Pojawiły się także pasty w pudełeczkach i tubkach, np. jajeczna, z tuńczyka, z łososia.