GotowaniePrzepisySmaruj z fantazją

Smaruj z fantazją

Chleb to podstawa naszego menu. By wzbogacić jego smak, nie potrzeba wielu dodatków. Wystarczy smarowidło!

Smaruj z fantazją

12.01.2006 | aktual.: 29.06.2010 18:47

Odrobina masła sprawia, że pieczywo staje się mniej suche i... smaczniejsze. Nic dziwnego, przecież tłuszcz to doskonały nośnik smaku. Potrafi wydobyć z położonych na kanapce warzyw i innych dodatków pełen aromat. *
Stanowi też jedno z najlepszych źródeł witaminy D, która zapobiega krzywicy. Z tego powodu masło jest obowiązkowym składnikiem w diecie najmłodszych. *
Ale nie wszyscy mogą i powinni je jeść - muszą go unikać np. osoby z podwyższonym cholesterolem czy nadwagą.
Właśnie im, a przede wszystkim tym znudzonym tradycyjnymi smarowidłami, polecamy pasty do pieczywa. Przygotujesz je błyskawicznie i zjesz ze smakiem!

*Przygotuj sama *Własnoręcznie przygotowane masła i pasty są nie tylko tańsze, smaczniejsze, ale i zdrowsze od kupowanych. Wszak nie zawierają dodatków ulepszających i przedłużających trwałość. Co więcej - ich zrobienie jest niezwykle proste. A smakują tak, że na kanapkę nie trzeba już nic więcej kłaść.

*Masła smakowe *Ich bazą jest masło lub margaryna do smarowania. Najpierw tłuszcz trzeba rozmiękczyć i utrzeć, a potem wymieszać np. z posiekanym czosnkiem, szczypiorkiem, ziołami (by dodatki miały łagodniejszy smak i łatwiej dały się rozetrzeć, można je obgotować) i przyprawić. Takie masło można podawać w malutkich miseczkach albo krojone w talarki (ułoż je na folii, uformuj np. w walec, obtocz w ziołach, a po schłodzeniu pokrój na talarki).

*Pasty rybne *Przygotowujemy je z ryb wędzonych, np. makreli, z rybek w puszce lub filecików anchois. Ich mięso trzeba najpierw oczyścić ze skóry i ości, rozetrzeć np. z ugotowanym na twardo jajkiem i odrobiną masła lub majonezu. Do pasty można dodać posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek lub cebulkę. Ryby z puszki (najlepsze są szproty) trzeba osączyć z oleju, rozgnieść widelcem, wymieszać np. z twarogiem, koncentratem pomidorowym i zieleniną.

*Pasty twarogowe *Do ich przygotowania można użyć twarogu rozmieszanego ze śmietaną lub jogurtem naturalnym, kremowego twarożku, koziego sera, fety. Wystarczy je wymieszać z posiekanymi ziołami (np. tymiankiem, bazylią, miętą)
, przyprawami (np. pieprzem, papryką), pokruszonym serem pleśniowym, startym ogórkiem lub papryką. Słodką wersję pasty otrzymasz, mieszając twaróg z kawałkami owoców.

*Pasty warzywne *Popularne w kuchni śródziemnomorskiej tapenady (pasty do smarowania chleba i grzanek) przygotujesz z posiekanych oliwek utartych z orzeszkami pinii, anchois, czosnkiem, kaparami, oliwą i sokiem z cytryny. Ale można też przygotować pastę np. z obranych ze skórki, posiekanych pomidorów, czosnku, ziół, podduszonego bakłażana utartego z czosnkiem i jogurtem naturalnym.

*Dobre nie tylko na kanapki! *Ozdobnie wyciskanymi pastami możesz udekorować krakersy, kawałki pumpernikla lub chrupkiego pieczywa, przybrać je zieleniną i podać na przyjęciu jako minikanapeczki. Smarowidła warzywne i z anchois świetnie smakują zapieczone na grzankach. Pasty na bazie twarogu doskonale sprawdzą się jako wypełnienie pomidorów, świeżej papryki, talarków lub łódeczek z ogórka. Można też w nich maczać chipsy lub nachos. A kawałeczki smakowego masła nadadzą wyjątkowość pieczonemu mięsu i rybom.

*To możesz kupić *Oprócz znanych past fromage i serów topionych w sklepach można już dostać gotowe smakowe osełki masła (np. z czosnkiem, papryką czy smażoną cebulką). Pojawiły się także pasty w pudełeczkach i tubkach, np. jajeczna, z tuńczyka, z łososia.

Komentarze (0)