Smażona pierś kurczaka z ananasem i bananami
Sałatka wygląda bardzo efektownie w łódeczkach ananasowych.
06.07.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:32
2 piersi kurczaka ze skórką
1 brokuł
1 pęczek zielonej cebulki
1 pęczek rukoli
2 pomarańcze
4 banany Chiquita
2 łyżki soku z cytryny
1 ananas
100 g majonezu
3 łyżki ziarnistej musztardy
5 łyżek soku z pomarańczy
sól, pieprz
Przyprawić pierś kurczaka solą i pieprzem, a następnie obsmażać na patelni po cztery minuty z każdej strony.
Pokroić brokuły i zanurzyć we wrzącej posolonej wodzie na około 4 minuty.
Drobno posiekać zieloną cebulkę. Umyć rukolę i drobno pokroić. Obrać i pokroić pomarańcze.
Obrać banany i pokroić na drobne kawałki. Następnie pokropić je sokiem z cytryny.
Pokroić pierś kurczaka na kawałki i wszystkie składniki zmieszać.
Pokroić ananasa wraz z zieloną częścią na ćwiartki. Odciąć od ćwiartek łodygę. Oddzielić miąższ od skórki i pokroić go w kostkę. Zmieszać kostki ananasowe z pozostałymi składnikami.
Do sosu: Zmieszać majonez z musztardą, sokiem z pomarańczy, solą i pieprzem.