Smażone kwiaty cukinii z kaszą jaglaną i ricottą
Smażone kwiaty cukinii z kaszą jaglaną i ricottą to oryginalna przekąska, która nie tylko świetnie wygląda, ale też doskonale smakuje, a jej przygotowanie jest bardzo przyjemne.
11.08.2015 | aktual.: 12.08.2015 13:59
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Smażone kwiaty cukinii z kaszą jaglaną i ricottą to oryginalna przekąska, która nie tylko świetnie wygląda, ale też doskonale smakuje, a jej przygotowanie jest bardzo przyjemne. Jak pisze autorka tego przepisu, Paulina Krajewska, w miesiącach wakacyjnych kwiaty cukinii są dostępne w wielu miejscach (warto sprawdzić pobliski targ, w supermarketach raczej ich nie znajdziemy), wystarczy skompletować niezbędne składniki i zrobić sobie chwilę przyjemności (albo dwie) zajadając delikatne kwiaty wypełnione zdrową kaszą jaglaną i kremową ricottą.
Składniki (6 sztuk): 6 małych kwiatów cukinii, 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej, 2 łyżki sera ricotta, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, płatki chilli do smaku, kilka listków świeżej bazylii, 1 jajko, 4 łyżki mąki pszennej, mleko. Dodatkowo: olej do smażenia.
Sposób przygotowania: z wnętrza kwiatów usuń trzonek z pyłkiem. Kaszę, ser, sól, pieprz, chilli oraz posiekaną bazylię wymieszaj ze sobą w misce, a następnie gotowym farszem wypełnij kwiaty. Delikatnie okręć końce płatków kwiatów. Jajko i mąkę połącz stopniowo dodając mleko. Ciasto będzie idealne, gdy jego konsystencja będzie przypominać gęstą śmietanę. Wypełnione farszem kwiaty zanurzaj w cieście, następnie wykładaj je na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smaż z każdej strony kilka minut do czasu, aż całość będzie apetycznie chrupiąca i złocista.
Sugestie autorki:smażone kwiaty cukinii smakują najlepiej bezpośrednio po przyrządzeniu. Użyj dowolnych ziół oraz przypraw. W przypadku większych kwiatów zwiększ ilość składników na farsz i ciasto. Po usmażeniu kwiaty odkładaj na papierowy ręcznik, aby pozbyć się ewentualnego nadmiaru tłuszczu.
* www.justmydelicious.com rel="nofollow"> Paulina Krajewska*