Smażone kwiaty cukinii z kaszą jaglaną i ricottą

Smażone kwiaty cukinii z kaszą jaglaną i ricottą to oryginalna przekąska, która nie tylko świetnie wygląda, ale też doskonale smakuje, a jej przygotowanie jest bardzo przyjemne.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

Smażone kwiaty cukinii z kaszą jaglaną i ricottą to oryginalna przekąska, która nie tylko świetnie wygląda, ale też doskonale smakuje, a jej przygotowanie jest bardzo przyjemne. Jak pisze autorka tego przepisu, Paulina Krajewska, w miesiącach wakacyjnych kwiaty cukinii są dostępne w wielu miejscach (warto sprawdzić pobliski targ, w supermarketach raczej ich nie znajdziemy), wystarczy skompletować niezbędne składniki i zrobić sobie chwilę przyjemności (albo dwie) zajadając delikatne kwiaty wypełnione zdrową kaszą jaglaną i kremową ricottą.

Składniki (6 sztuk): 6 małych kwiatów cukinii, 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej, 2 łyżki sera ricotta, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, płatki chilli do smaku, kilka listków świeżej bazylii, 1 jajko, 4 łyżki mąki pszennej, mleko. Dodatkowo: olej do smażenia.

Sposób przygotowania: z wnętrza kwiatów usuń trzonek z pyłkiem. Kaszę, ser, sól, pieprz, chilli oraz posiekaną bazylię wymieszaj ze sobą w misce, a następnie gotowym farszem wypełnij kwiaty. Delikatnie okręć końce płatków kwiatów. Jajko i mąkę połącz stopniowo dodając mleko. Ciasto będzie idealne, gdy jego konsystencja będzie przypominać gęstą śmietanę. Wypełnione farszem kwiaty zanurzaj w cieście, następnie wykładaj je na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smaż z każdej strony kilka minut do czasu, aż całość będzie apetycznie chrupiąca i złocista.

Sugestie autorki:smażone kwiaty cukinii smakują najlepiej bezpośrednio po przyrządzeniu. Użyj dowolnych ziół oraz przypraw. W przypadku większych kwiatów zwiększ ilość składników na farsz i ciasto. Po usmażeniu kwiaty odkładaj na papierowy ręcznik, aby pozbyć się ewentualnego nadmiaru tłuszczu.

Obraz
© (fot. www.justmydelicious.com)

* www.justmydelicious.com Paulina Krajewska*

Wybrane dla Ciebie

Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni
"Monkey-barring" to przykry trend w randkowaniu. Lepiej uważaj
"Monkey-barring" to przykry trend w randkowaniu. Lepiej uważaj
Zakazane przed wizytą u ginekologa. Lekarka ostrzega
Zakazane przed wizytą u ginekologa. Lekarka ostrzega
Ustaw pokrętło w tej pozycji. Rachunki za ogrzewanie spadną w mig
Ustaw pokrętło w tej pozycji. Rachunki za ogrzewanie spadną w mig