Trwa ładowanie...
d21cfe7

Sok z marchwi dla pięknej cery i nie tylko

Właściwości soku z marchewki są wszechstronne i zadziwiające. Marchew to przecież jedno z najtańszych i najbardziej pospolitych warzyw w Polsce. Przy aktualnym trendzie na zdrową żywność królują egzotyczne owoce i warzywa, takie jak banany, mango i awokado. Tymczasem nasza rodzima marchew jest tańsza, a jej regularne jedzenie sprzyja zdrowiu i urodzie.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Sok z marchewki
Sok z marchewki (Fotolia, Fot: fotolia)
d21cfe7

Sok z marchwi dla pięknej cery

Marchewka jest cenionym źródłem witamin A, E oraz C, czyli niezwykle skutecznych przeciwutleniaczy (antyoksydantów). Ich główną rolą jest usuwanie z organizmu nadmiaru wolnych rodników, których nadmiar doprowadza do wielu chorób cywilizacyjnych. Już jedna marchew zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A. Codzienne spożywanie marchewki spowalnia starzenie się organizmu i powstrzymują rozwój nowotworów. Marchew jest więc wspaniałym składnikiem diety odmładzającej oraz spowalniającej starzenie. Codzienne picie soku z marchwi przyczyni się do przeciwdziałania zmarszczkom i uelastycznienia naskórka.

skóra krem 123RF.COM
skóra krem

Oczywiście i nie należy przesadzać z ilością wypijanych soków z marchewk, aby nie narazić się na intensywnie pomarańczowy kolor skóry, związany z nadmiarem β-Karotenu. Wystarczy jedna marchewka dziennie dorzucona do koktajlu owocowo-warzywnego lub szklanka soku bezpośrednio wyciśniętego z marchwi, aby zapewnić sobie optymalną dawkę antyoksydantów, bez efektu pomarańczowego naskórka. Jeśli jednak dojdzie do marchewkowego zabarwienia skóry, należy przerwać „suplementację” marchewką na kilka dni.

d21cfe7

Sok z marchwi a nowotwory

Zawarty w marchwi β-Karoten hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne, co w praktyce oznacza zapobieganie rozwojowi chorób nowotworowych. Udowodniono, że codzienne picie soku z marchwi może zapobiec nowotworom jamy ustnej, przełyku, krtani oraz pęcherza moczowego. Co najciekawsze, β-Karoten może zwiększyć prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów płuc, dlatego też palacze powinni go spożywać z umiarem . Dietetycy twierdzą jednak, że taki stan rzeczy występuje jedynie przy suplementacji syntetycznym β-Karotenem. Przy naturalnej suplementacji w postaci soku z marchwi negatywne działanie nie zachodzi.

właściwości soku z marchwi Fotolia
właściwości soku z marchwi

Sok z marchwi wpływa na wzrok

β-Karoten zawarty w soku w marchwi to składnik znacznie wpływający na kondycję wzroku. Jest prekursorem witaminy A, która jest niezbędna dla prawidłowego procesu widzenia na poziomie komórek wzrokowych czopków i pręcików. Jej niedobór objawia się trudnościami w widzeniu o zmierzchu i w efekcie doprowadza do „kurzej ślepoty”. Codzienne picie soku z marchwi zapewni więc odpowiedni poziom tej witaminy dla optymalnego działania oczu. Witamina A wpływa więc znacząco na wzrok, nie udowodniono jednak, aby jej suplementacja leczyła choroby oczu.

Domyślny opis zdjęcia na stronę główną 123RF.COM
Domyślny opis zdjęcia na stronę główną
d21cfe7

Podziel się opinią

Share

d21cfe7

d21cfe7