Soki z wyciskarki - przepisy na soki wyciskane
Świeże soki z wyciskarki są skarbnicą witamin i minerałów. Wspomagają odchudzanie, wspierają układ odpornościowy oraz przeciwdziałają starzeniu się skóry. Poznaj pozostałe zalety świeżo wyciskanych soków oraz nasze przepisy na soki z wyciskarki.
06.12.2018 13:33
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sok z wyciskarki - wady i zalety
Soki wyciskane są ważną częścią zbilansowanej diety. Soki z wyciskarki zawierają więcej witamin i składników mineranych niż soki z sokowirówki, co przekłada się na silniejszy układ odpornościowy oraz polepszenie ogólnego samopoczucia. Dzieje się tak, ponieważ sok zawiera miąższ, w którym znajduje się najwięcej wartości odżywczych.
Działanie wyciskarki oparte jest na procesie miażdżenia owoców, dzięki czemu konsystencja soku jest stała, nienapowietrzona i bez “pianki”. Dużą zaletą wyciskarki jest to, że wyciśnie ona sok z każdego produktu, nawet z ziół oraz liści szpinaku. Co więcej, za pomocą wyciskarki można przygotować mleko z orzechów, musy i smoothie. Wadą wyciskarki jest długi czas oczekiwania na sok.
Soki z wyciskarki - przepisy
Wybraliśmy kilka zdrowych i smacznych przepisów na soki z wyciskarki:
Sok z wyciskarki na poprawę pamięci: sok zawiera tylko 220 kcal/250 ml, 15 g cukru i 8 g błonnika.
Składniki:
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze części. Nie obieramy! W skórce ogórka znajduje się kolagen, którego odpowiada za młody wygląd skóry. Składniki wrzucamy do wyciskarki i już sok gotowy. Jeżeli konsystencja soku z wyciskarki jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody.
Oczyszczający sok z wyciskarki: zawiera tylko 188 kcal w szklance, 14 g cukru i 5 g błonnika.
Składniki:
- 140 g liści szpinaku,
- 160 g zielonych jabłek,
- 15 g natki pietruszki,
- woda,
- kostki lodu.
Przygotowanie:
Liście szpinaku, jabłka i pietruszkę należy umyć i osuszyć. Nie obieramy jabłek ze skórki tylko wydrążamy pestki. Następnie składniki kroimy na mniejsze kawałki i wyciskamy z nich zdrowy, zielony sok. Aby uzyskać rzadszą konsystencję, należy dodać kilka mililitrów wody. Dla orzeźwienia do soku można dodać kostki lodu.
Sok z wyciskarki na poprawę wyglądu skóry: w szklance soku z ogórka znajduje się 195 kcal, 8 g cukru oraz 6 g błonnika.
Składniki:
- 180 g ogórka,
- 100 g jabłka,
- 140 g liści boćwiny,
- 110 g kiełków lucerny,
- kilka listków mięty,
- woda.
Przygotowanie:
Składniki myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze części. Jabłko oraz ogórka należy wypestkować, ale nie obierać ze skórki. Do soku warto wybierać mniejsze liście z boćwiny, dzięki czemu pozbędziemy się goryczki. Na koniec wyciskamy sok ze wszystkich produktów.
Sok z wyciskarki na lepszą odporność: sok z marchwi i imbiru zawiera 95 kcal, 7 g cukru oraz 8 g błonnika.
Składniki:
- 210 g marchewki,
- 185 g szpinaku,
- 15 g natki pietruszki,
- sok z limonki,
- 2 cm startego korzenia imbiru,
- woda.
Przygotowanie:
Marchewkę obieramy, kroimy na mniejsze części i wyciskamy z niej sok. Następnie dodajemy sok z limonki. Później dodajemy starty imbir, szpinak i pietruszkę. Na koniec można dodać wodę.