FitnessSoki z wyciskarki - przepisy na soki wyciskane

Soki z wyciskarki - przepisy na soki wyciskane

Świeże soki z wyciskarki są skarbnicą witamin i minerałów. Wspomagają odchudzanie, wspierają układ odpornościowy oraz przeciwdziałają starzeniu się skóry. Poznaj pozostałe zalety świeżo wyciskanych soków oraz nasze przepisy na soki z wyciskarki.

Soki z wyciskarki - przepisy na soki wyciskane
Źródło zdjęć: © iStock.com | jacoblund

06.12.2018 13:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sok z wyciskarki - wady i zalety

Soki wyciskane są ważną częścią zbilansowanej diety. Soki z wyciskarki zawierają więcej witamin i składników mineranych niż soki z sokowirówki, co przekłada się na silniejszy układ odpornościowy oraz polepszenie ogólnego samopoczucia. Dzieje się tak, ponieważ sok zawiera miąższ, w którym znajduje się najwięcej wartości odżywczych.

Działanie wyciskarki oparte jest na procesie miażdżenia owoców, dzięki czemu konsystencja soku jest stała, nienapowietrzona i bez “pianki”. Dużą zaletą wyciskarki jest to, że wyciśnie ona sok z każdego produktu, nawet z ziół oraz liści szpinaku. Co więcej, za pomocą wyciskarki można przygotować mleko z orzechów, musy i smoothie. Wadą wyciskarki jest długi czas oczekiwania na sok.

Soki z wyciskarki - przepisy

Wybraliśmy kilka zdrowych i smacznych przepisów na soki z wyciskarki:

Sok z wyciskarki na poprawę pamięci: sok zawiera tylko 220 kcal/250 ml, 15 g cukru i 8 g błonnika.

Składniki:

Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze części. Nie obieramy! W skórce ogórka znajduje się kolagen, którego odpowiada za młody wygląd skóry. Składniki wrzucamy do wyciskarki i już sok gotowy. Jeżeli konsystencja soku z wyciskarki jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody.

Oczyszczający sok z wyciskarki: zawiera tylko 188 kcal w szklance, 14 g cukru i 5 g błonnika.

Składniki:

  • 140 g liści szpinaku,
  • 160 g zielonych jabłek,
  • 15 g natki pietruszki,
  • woda,
  • kostki lodu.

Przygotowanie:
Liście szpinaku, jabłka i pietruszkę należy umyć i osuszyć. Nie obieramy jabłek ze skórki tylko wydrążamy pestki. Następnie składniki kroimy na mniejsze kawałki i wyciskamy z nich zdrowy, zielony sok. Aby uzyskać rzadszą konsystencję, należy dodać kilka mililitrów wody. Dla orzeźwienia do soku można dodać kostki lodu.

Sok z wyciskarki na poprawę wyglądu skóry: w szklance soku z ogórka znajduje się 195 kcal, 8 g cukru oraz 6 g błonnika.

Składniki:

  • 180 g ogórka,
  • 100 g jabłka,
  • 140 g liści boćwiny,
  • 110 g kiełków lucerny,
  • kilka listków mięty,
  • woda.

Przygotowanie:
Składniki myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze części. Jabłko oraz ogórka należy wypestkować, ale nie obierać ze skórki. Do soku warto wybierać mniejsze liście z boćwiny, dzięki czemu pozbędziemy się goryczki. Na koniec wyciskamy sok ze wszystkich produktów.

Sok z wyciskarki na lepszą odporność: sok z marchwi i imbiru zawiera 95 kcal, 7 g cukru oraz 8 g błonnika.

Składniki:

  • 210 g marchewki,
  • 185 g szpinaku,
  • 15 g natki pietruszki,
  • sok z limonki,
  • 2 cm startego korzenia imbiru,
  • woda.

Przygotowanie:
Marchewkę obieramy, kroimy na mniejsze części i wyciskamy z niej sok. Następnie dodajemy sok z limonki. Później dodajemy starty imbir, szpinak i pietruszkę. Na koniec można dodać wodę.

Komentarze (0)