FitnessSpirulina - opinie. Właściwości, rodzaje i cena spiruliny

Spirulina - opinie. Właściwości, rodzaje i cena spiruliny

Spirulina to zielononiebieska alga w kształcie mikroskopijnej spirali, występująca w czystych zbiornikach wodnych, np. jeziorach Czad w Afryce lub Texcoco w Meksyku. Spirulina przyspiesza metabolizm, sprzyja oczyszczaniu układu trawiennego, wzmacnia odporność, a także zapobiega powstawaniu miażdżycy. Jakie są wartości odżywcze spiruliny i w jakiej formie ją spożywać?

Spirulina - opinie. Właściwości, rodzaje i cena spiruliny
Źródło zdjęć: © iStock.com | Eleonora Tuveri

18.12.2018 11:35

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Spirulina - właściwości

Spirulina nazywana jest “zielonym mięsem”, ponieważ zawiera wiele wartościowych składników. W ponad 60 proc. składa się z białka, dzięki czemu na długo zapewnia uczucie sytości. Co więcej, dieta bogata w białko sprawia, że podczas treningów spalamy tkankę tłuszczową, a nie mięśniową.

Spirulina zawiera węglowodany proste oraz kwasy tłuszczowe omega-6 odpowiadające za prawidłową gospodarkę hormonalną. Ze względu na jej pochodzenie spirulinę mogą spożywać nawet wegetarianie.

Spirulina - wartości odżywcze

Spirulina to wodorost z kwasem GLA (organiczny związek chemiczny z grupy kwasów tłuszczowych omega-6) posiadający wiele wartości odżywczych. Sproszkowana spirulina (100 g) ma ok. 290 kcal. W jej składzie najwięcej jest białka (58 g), które pomaga utrzymać właściwą masę mięśniową oraz zdrowe kości. Spirulina zawiera 24 g węglowodanów (w tym 3 g cukrów prostych), 8 g tłuszczu oraz 4 g błonnika wspomagającego trawienie.

Spirulina jest źródłem cennych witamin, głównie z grupy B odpowiedzialnych za utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego. Spirulina zawiera też witaminę A, C, K, tiaminę, ryboflawinę oraz kwas foliowy. Te algi morskie są źródłem łatwo przyswajalnego cynku (2 mg), żelaza (29 mg), wapnia (120 mg), magnezu (190 mg), fosforu (110 mg), potasu (1360 mg) oraz sodu (1500 mg).

Spirulina - cena

Warto kupować dobrej jakości spirulinę. Tańsze produkty zawierają różne związki pomocnicze odpowiadające m.in. za kształt tabletki, przez co tracą na jakości. Średnia cena spiruliny w tabletkach to 50 zł/ 500 kapsułek. Kupując 200 g spiruliny sproszkowanej, zapłacimy ok. 35 zł.

Ceny spiruliny są różne - wszystko zależy od naszych możliwości finansowych i indywidualnych preferencji. Warto jednak przed zakupem przeczytać skład oraz sprawdzić, czy spirulina to na pewno zdrowa, zielonoszmaragdowa alga morska.

Spirulina - rodzaje

Na rynku dostępna jest spirulina w tabletkach, w proszku oraz spirulina hawajska. Tabletki nazywane spiruletkami są łatwe w stosowaniu, ale nasz układ pokarmowy jest zmuszony samodzielnie poradzić sobie z rozdrobnieniem preparatu.

Algi sproszkowane idealnie nadają się jako dodatek do zdrowych koktajli lub przyprawa. Ten rodzaj spiruliny ma nieprzyjemny smak i zaczyna działać już w jamie ustnej.

Spirulinę hawajską dodaje się do wielu potraw, koktajli, smoothies, a także wykorzystuje się jako maseczkę na skórę. Spirulina hawajska, jak sama nazwa wskazuje, produkowana jest w Kailua Kona na Hawajach. Ta odmiana ma najwięcej substancji odżywczych.

Spirulina - opinie

Opinie na temat stosowania spiruliny są różne. Większość osób jednak decyduje się uzupełniać swoją dietę spiruliną, szczególnie weganie i wegetarianie (dieta uboga w witaminę B)
. Jednak aby spirulina działała i przynosiła odpowiednie efekty, warto zadbać o jakość produktu. Warto też wiedzieć, że aby schudnąć nie wystarczy tylko łykać tabletki ze spiruliną. Ważna jest też aktywność fizyczna oraz odpowiednia dieta. Niestety, zapach spiruliny większość osób odstrasza.

poradnik fitnessspirulinaalgi morskie
Komentarze (6)