Produkty bogate w białko. Jakie produkty wysokobiałkowe warto jeść?
Białko stanowi jeden z najpotrzebniejszych składników odżywczych dla naszego organizmu. Jest nam ono potrzebne do utrzymania dobrego zdrowia i poprawnego funkcjonowania, dlatego jego roli w naszym ciele zdecydowanie nie warto lekceważyć. W jakich produktach znajdziemy dużo białka i jakie jest nasze dzienne zapotrzebowanie na białko?
02.12.2018 | aktual.: 27.12.2018 12:03
Białka - charakterystyka
Białka to występujące w naszym ciele związki wielocząsteczkowe, które tworzą aminokwasy o różnych właściwościach i biologicznej przydatności. Stanowią one łącznie około 20 proc. masy ciała i są niezbędne w celu utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu. Białka zwierzęce tworzy 20 aminokwasów, które możemy podzielić na dwie podstawowe grupy: aminokwasy egzogenne, czyli te, których organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie, oraz aminokwasy endogenne, które są przez ciało syntezowane.
Zdecydowana większość aminokwasów jest niezbędna do utrzymania dobrego zdrowia, jednak różnią się one w zależności od ich roli w organizmie. Do aminokwasów egzogennych zaliczają się lizyna, metionina, treonina, leucyna, walina, tryptofan, fenyloalanina i izoleucyna. Tej grupie podlega także histydyna, jednak w przypadku dzieci konieczna jest jej suplementacja.
Aminokwasy endogenne to z kolei arginina, glutamina, cysteina, glicyna, tyrozyna i prolina. Aminokwasy łączą wiązania peptydowe, a po przekroczeniu 100 cząsteczek w danym związku mówimy właśnie o wytworzeniu białka.
Rola białka w organizmie
Odpowiednia ilość białka w organizmie to dla nas warunek konieczny w walce o dobre zdrowie. Szacuje się, że w ciele dorosłego człowieka znajdziemy około 10-14 kilogramów białka, a 300 gramów dziennie ulega wymianie na nowe. Synteza białek ma miejsce z wykorzystaniem zarówno białka ustrojowego, jak i tych dostarczonych przez pożywienie.
Ich rola jest niezwykle istotna, bowiem odbudowują one nasze tkanki, pozwalają na przyswojenie niektórych witamin i minerałów, pomagają w regulowaniu ciśnienia krwi, wchodzą w skład ciał odpornościowych i są podstawowym elementem naszej krwi, limfy, hormonów i enzymów.
Produkty bogate w białko
Organizm człowieka jest w stanie wytworzyć białko samodzielnie, jednak nie jest to ilość konieczna do jego poprawnego funkcjonowania. W związku z tym musimy spożywać produkty wysokobiałkowe, które pozwolą nam na jego uzupełnianie i suplementację. W naszej diecie należy uwzględnić zarówno białka pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.
Produkty białkowe, a więc bogate w pożądany związek, to na przykład zarodki pszenne oraz orzechy arachidowe, które posiadają go odpowiednio 27,5 i 25,7 gramów na 100 gramów produktu. Równie wartościowe będą dla nas pestki dyni i słonecznika, sezam, orzechy pistacjowe i migdały.
Produkty bogate w białko to również siemię lniane, otręby pszenne, orzechy włoskie i laskowe, a także kiełki soi. W przypadku białka zwierzęcego do produktów wysokobiałkowych zaliczamy na przykład sery oraz takie rodzaje mięsa jak schab pieczony czy filet z królika, które zawierają około 30 gramów i więcej na 100 gramów produktu.
Dodatkowo do tej grupy należą między innymi kiełbasa myśliwska sucha, tuńczyk w oleju, kotlet z piersi kurczaka, sznycel cielęcy, sardynka w oleju oraz dorsz wędzony. Dużo białka zawierają też jajka, soja, mleko, a także nasiona słonecznika, ryż oraz kiełki kukurydzy i pszenicy. Możliwości są więc praktycznie nieograniczone, a wszystko zależy od naszej indywidualnej diety.