Użyj zamiast bułki tartej. Już nigdy nie zrobisz schabowego inaczej

Kotlet ze schabu bez kości, obtoczony w bułce tartej i smażony na oleju? Nic bardziej mylnego! Jeśli przygotowujesz schabowego w ten sposób, popełniasz aż trzy błędy! Słynna restauratorka Ewa Wachowicz mówi, co zrobić, by zafundować swojemu podniebieniu prawdziwą ucztę.

Kotlet schabowy smaczny jak nigdy przedtemKotlet schabowy smaczny jak nigdy przedtem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram | @ewawachowicz

To tradycja polskiej kuchni i polskiej gościnności. Nie ma chyba bardziej typowego dania niż kotlet schabowy. W Polsce pojawił się prawdopodobnie w XIX wieku i od tamtej pory zyskał szczególne miejsce na naszych stołach.

Mięso z części żebrowej

Można pomyśleć, że nie ma nic łatwiejszego niż przygotowanie kawałka schabu obtoczonego w panierce. Ale ten prosty przepis łatwo zepsuć. Tutaj liczy się każdy szczegół, o czym przypomina Ewa Wachowicz w rozmowie z "Faktem".

Restauratorka uczula, że kluczowym elementem perfekcyjnego kotleta schabowego jest jakość mięsa. Należy upewnić się, że jest świeże i dobrze schłodzone.

Choć w polskich domach schabowe robi się z części schabu bez kości (przez co bardziej przypominają sznycle), prawdziwy kotlet to tak naprawdę płat mięsa z części żebrowej z zachowaną przy nim kością.

"Przy kości zawsze jest trochę tłuszczu, a ten jest nośnikiem smaku" – mówi Wachowicz w rozmowie z "Faktem". "Warto też zadbać o to, by nasz kawałek schabu miał tłuszczową otoczkę. To wzbogaca smak kotleta. Od jakiegoś czasu staram się odczarowywać tłuszcz, naprawdę nie należy się go bać. Zresztą coraz więcej dietetyków zwraca uwagę na to, że tłuszcz w rozsądnych ilościach jest nam niezbędny" - dodaje restauratorka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Idealny schabowy. Podpowiadamy jak go przyrządzić

Mąka orkiszowa zamiast bułki tartej

Schab należy rozbić tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem i obtoczyć w panierce. Tutaj kolejne zaskoczenie. Właścicielka "Zalipianek" doradza zamiast bułki tartej użyć mąki orkiszowej.

"Kotlety schabowe smażymy na smalcu. I znów – nie bójmy się smalcu. Ma wysoką temperaturę dymienia i świetnie nadaje się do smażenia" - mówi "Faktowi".

Smażenie to równie ważny proces. Ewa Wachowicz radzi, by nie używać w tym celu oleju. Dużo lepiej sprawdzi się smalec i masło klarowane.

"Schabowe można też usmażyć na maśle klarowanym. A najlepiej połączyć jeden i drugi rodzaj tłuszczu – usmażyć kotlety na smalcu i podać je z płatkiem masła na wierzchu" - mówi.

Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Wybrane dla Ciebie

Posadź tę roślinę. Odporna na ślimaki i łatwa w uprawie
Posadź tę roślinę. Odporna na ślimaki i łatwa w uprawie
"Mówię stanowcze 'nie'". Architekt z programu Szelągowskiej grzmi
"Mówię stanowcze 'nie'". Architekt z programu Szelągowskiej grzmi
Maść z apteki za 7 zł. Jak żelazko na zmarszczki
Maść z apteki za 7 zł. Jak żelazko na zmarszczki
Stanęła na ściance w sukni z rozcięciem. Flesz zrobił swoje
Stanęła na ściance w sukni z rozcięciem. Flesz zrobił swoje
Nowy trend w randkowaniu. Czym jest "shrekowanie"?
Nowy trend w randkowaniu. Czym jest "shrekowanie"?
Joanna Krupa zasiadła na kanapie "DDTVN". Tylko spójrzcie na jej stopy
Joanna Krupa zasiadła na kanapie "DDTVN". Tylko spójrzcie na jej stopy
Kiedy po deszczu pojawią się grzyby? Tyle musisz odczekać
Kiedy po deszczu pojawią się grzyby? Tyle musisz odczekać
Pokazał się z żoną na ściance. Zaliczył małą wpadkę
Pokazał się z żoną na ściance. Zaliczył małą wpadkę
Tak przyszła do "PnŚ". Na stopach najmodniejsze buty sezonu
Tak przyszła do "PnŚ". Na stopach najmodniejsze buty sezonu
Róż na wojskowej uroczystości. Tak ubrała się żona Kosiniaka-Kamysza
Róż na wojskowej uroczystości. Tak ubrała się żona Kosiniaka-Kamysza
Przed śmiercią spotkała się z lekarką. Wiadomo, co jej powiedziała
Przed śmiercią spotkała się z lekarką. Wiadomo, co jej powiedziała
Nagminnie zalewają łazienki. Hotelarze na Podhalu wieszają ostrzeżenia dla turystów
Nagminnie zalewają łazienki. Hotelarze na Podhalu wieszają ostrzeżenia dla turystów