27.12.2015 13:01, aktual.: 26.04.2016 09:55
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nie ma udanej imprezy bez dobrego jedzenia.
Nie ma udanej imprezy bez dobrego jedzenia. Sylwestrowe menu nie może być ciężkie. Przekąski powinny być proste w przygotowaniu, ale efektowne. Mają cieszyć oko i rozpływać się w ustach. Prezentujemy pomysły na szybkie i smaczne dania.
Mini tarty
W sylwestrowym menu dobrze sprawdzą się przekąski, do zjedzenia których nie potrzeba sztućców, takie „na jeden kęs” - np. wytrawne mini tarty na spodzie z ciasta francuskiego.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
śmietana 30% 400 ml
3 jajka
ulubione dodatki (sery, wędliny, szpinak, pieczarki, warzywa świeże, mrożone lub z przetworów)
ulubione zioła
Przygotowanie: Przygotowanym wcześniej (lub kupionym gotowym) ciastem wyłóż foremki. Dodatki pokrój w małe kawałki i wrzuć do foremek. Śmietanę wymieszaj z jajkami, dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami, nalej masę do babeczek. Wstaw do piekarnika i piecz, aż masa zastygnie.
Roladki z wędzonym łososiem
Roladki z łososia to lekka i niezwykle łatwa w przygotowaniu przekąska. Zrobisz ją w kilkanaście minut.
Składniki:
Plastry wędzonego łososia
Serek twarogowy
koperek
szczypior
Przygotowanie: Plastry łososia podziel na porcje wielkości dłoni. Koper posiekaj. Każdy z plastrów ryby posmaruj serkiem i posyp koperkiem. Uformuj roladki i przewiąż je szczypiorkiem.
Zawijasy z boczku i suszonych śliwek
Kolejna propozycja dla tych, którzy nie chcą poświęcać zbyt wiele czasu na przygotowanie sylwestrowej imprezy. Słodko-słone zawijasy to nieoczywiste, ale trafne połączenie smaków.
Składniki:
plastry wędzonego boczku
suszone śliwki
Przygotowanie: Każdą śliwkę owijamy cienkim plastrem wędzonego boczku, tak przygotowany zawijas przekłuwamy wykałaczką i pieczemy, aż boczek się zarumieni.
Koreczki figowe
W PRLu stawały na stołach koło słonych paluszków. Robiło się je z szynki, żółtego sera i korniszonów. Dziś też na imprezach nie może ich zabraknąć. Na całe szczęście koreczki można podać w nieco bardziej wyszukanej formie.
Składniki:
figi (świeże)
ser kozi pleśniowy (może być też krowi pleśniowy)
orzechy pinii
szynka parmeńska lub boczek wędzony
Przygotowanie: Figi myjemy, suszymy i kroimy na połówki. Nakładamy plasterek sera pleśniowego i kilka orzeszków pinii. Całość owijamy szynką lub boczkiem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 10 minut.
Składniki:
Ulubione wędliny i sery
Dodatki – winogrona, orzechy, oliwki
Przygotowanie: Wędliny i sery kroimy i układamy na desce lub półmisku. Dodaj ulubione dodatki, z serami świetnie komponują się winogrona i orzechy.
Kulki z koziego sera
Dania z kozim serem są nie tylko zdrowe i smaczne, ale też… modne. Dlatego nie może ich zabraknąć na twojej imprezie.
Składniki:
twaróg kozi
pistacje solone
Przygotowanie: Pistacje pozbawiamy skorupek i drobno siekamy. Z sera robimy małe kuleczki i obtaczamy je w posiekanych pistacjach. Na koniec wbijamy w kulkę wykałaczkę, tak, aby porcja wyglądała jak lizak.
Seler naciowy z pastą serową
Seler naciowy świetnie smakuje w sałatkach, ale może tez służyć za bazę innej wyśmienitej przekąski, którą przygotuje nawet ten, kto nie jest mistrzem kuchni.
Składniki:
gałązki selera naciowego
100 g sera pleśniowego
2 łyżki ricotty
50 g orzechów włoskich
winogrono czerwone do dekoracji
Przygotowanie: Seler naciowy myjemy, osuszamy, obieraczką zdejmujemy zewnętrzne włókna, kroimy na 5 cm kawałki. Orzechy miksujemy w blenderze, dodajemy ser pleśniowy i ricottę miksujemy do uzyskania puszystej masy. Gotową nakładamy do szprycy i faszerujemy kawałki selera. Gotowe układamy na talerzu, dekorujemy winogronem i schładzamy przed podaniem.
Carpaccio z buraków
Carpaccio z buraków nie ustępuje temu prawdziwemu ani smakiem, ani wyglądem. Na pewno zaskoczysz nim swoich gości.
Składniki:
4-5 średnich buraków
2-3 łyżki oliwy
1 łyżka octu jabłkowego
szczypta soli i pieprzu
łyżeczka czosnku niedźwiedziego
rukola
orzechy włoskie
ser feta
Przygotowanie: Buraki obieramy. Oliwę, ocet, sól, pieprz, pokruszony (jeśli mamy świeży to posiekany) czosnek niedźwiedzi mieszamy i w takiej marynacie obtaczamy buraki. Następnie każdego zawijamy osobno w folie aluminiową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy do miękkości. Upieczone buraki wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Wyciągamy z folii i kroimy na jak najcieńsze plastry. na talerzu układamy garść liści rukoli, na to układamy plastry buraka. Posypujemy pokruszonym serem feta, orzechami włoskimi i świeżo zmielonym pieprzem. Polewamy oliwą i serwujemy.
Składniki:
0,5kg gulaszowego mięsa wołowego
4 pomidory
2 strąki czerwonej papryki
4 średnie ziemniaki
4 cebule
3 ząbki czosnku
papryka ostra i słodka w proszku
pieprz, sól
tłuszcz do smażenia
5 listków laurowych
ok. 10 ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie: Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę i podsmażamy przez kilka chwil na tłuszczu. Posypujemy sporą ilością pieprzu, solimy do smaku. Dorzucamy 3 pokrojone w piórka cebule, zmiażdżony czosnek i mieszając przesmażamy jeszcze kilka minut. Łączymy z pokrojonymi w niedużą kostkę pomidorami, dodajemy paprykę ostrą i słodką. Wszystko przekładamy do garnka i zalewamy wodą, dorzucamy ziele i listki laurowe. Po zagotowaniu doprawiamy do smaku. Wszystko gotujemy aż mięso zmięknie. Pod koniec gotowania dorzucamy pokrojone w małą kostkę ziemniaki oraz paprykę i cebulę, gotujemy do miękkości warzyw.
Świąteczne dania
Wiele dań, które podawałaś w święta, świetnie sprawdzi się również na sylwestrowym stole. Bigos np. zyskuje na smaku, gdy kilkukrotnie się go podgrzewa. Pieczone mięsa będą równie apetyczne po kilku dniach stania w lodówce. Podczas sylwestrowej kolacji możesz podać także pierogi, krokiety, uszka oraz śledzie - zwłaszcza te w oleju czy zalewie octowej. Walorów smakowych nie stracą też ciasta - makowce i pierniki.