Szafran łagodzi ból mięśni
Jak zredukować ból mięśni po ćwiczeniach? Postaw na naturalne metody. Naukowcy odkryli, że spożywanie szafranu lub suplementów bogatych w tę roślinę zapobiega osłabieniu mięśni i redukuje ich bolesność po treningu siłowym.
Jak zredukować ból mięśni po ćwiczeniach? Postaw na naturalne metody. Naukowcy odkryli, że spożywanie szafranu lub suplementów bogatych w tę roślinę zapobiega osłabieniu mięśni i redukuje ich bolesność po treningu siłowym.
Badania opublikowane w "Clinical Journal of Sport Medicine" wykazały, że osoby spożywające przed i po treningu szafran, zmagały się z mniejszym bólem mięśni i miały większą wytrzymałość. Okazało się, że szafran jest skuteczniejszy niż niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ).
Naukowcy przeprowadzili badania z udziałem grupy 39 systematycznie ćwiczących mężczyzn. Treningi składały się z 4 serii po 20 powtórzeń na suwnicy z obciążeniem 80 proc. maksymalnej siły mięśni. Pierwsza grupa spożywała szafran tydzień przed i trzy dni po wysiłku fizycznym. Druga przyjmowała trzy razy dziennie niesteroidowy lek przeciwzapalny (NLPZ) o nazwie indometacyna, a trzecia stosowała tabletki placebo.
Okazało się, że mężczyźni spożywający szafran po trzech dniach podnoszenia ciężkich przyrządów nie mieli żadnych dolegliwości. Grupa przyjmująca niesteroidowy lek przeciwzapalny odczuwała niewielki ból po 24 godzinach, a osoby stosujące placebo były obolałe nawet przez trzy dni.
Szafran i leki (NLPZ) zapobiegały obrzękowi mięśni po treningu. Jednak w grupie przyjmującej szafran siła mięśni wzrosła o 64 proc. i zmniejszyła się ilość enzymów odpowiedzialnych za stan zapalny.
Naukowcy dowiedli, że szafran wykazuje działanie przeciwzapalne, zmniejsza ból, wspomaga regenerację mięśni po wysiłku i zwiększa ich siłę. Zdaniem ekspertów należy przeprowadzić dalsze badania, aby dowiedzieć się, czy równie dobre wyniki można uzyskać także w przypadku kobiet.
Dodajmy, że szafran był chętnie wykorzystywany w medycynie już w średniowieczu. Pomagał w leczeniu infekcji dróg oddechowych, astmy, szkarlatyny, czarnej ospy, chorób serca, dolegliwości żołądkowych, bezsenności oraz chorób oczu.
Naukowcy zwracają uwagę na zawarte w roślinie karotenoidy, które mają działanie przeciwnowotworowe. Szafran jest także przeciwutleniaczem, który neutralizuje wolne rodniki i spowalnia proces starzenia. Ponadto obniża ciśnienie krwi oraz wykazuje właściwości przeciwskurczowe i przeciwbólowe. Roślina ma szerokie zastosowanie w kuchni europejskiej i azjatyckiej. Przyprawa barwi potrawy na żółto i można dodawać ją do zup, ciast, ryżu czy owoców morza. Doskonale komponuje się z bazylią i oregano.
Tekst na podst. youbeauty.com (ms)/(kg), WP Kobieta