ycipk-10lh0l
Fit

Szafran łagodzi ból mięśni

Jak zredukować ból mięśni po ćwiczeniach? Postaw na naturalne metody. Naukowcy odkryli, że spożywanie szafranu lub suplementów bogatych w tę roślinę zapobiega osłabieniu mięśni i redukuje ich bolesność po treningu siłowym.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Szafran łagodzi ból mięśni
(123RF)
ycipk-10lh0l

Jak zredukować ból mięśni po ćwiczeniach? Postaw na naturalne metody. Naukowcy odkryli, że spożywanie szafranu lub suplementów bogatych w tę roślinę zapobiega osłabieniu mięśni i redukuje ich bolesność po treningu siłowym.

Badania opublikowane w "Clinical Journal of Sport Medicine" wykazały, że osoby spożywające przed i po treningu szafran, zmagały się z mniejszym bólem mięśni i miały większą wytrzymałość. Okazało się, że szafran jest skuteczniejszy niż niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ).

Naukowcy przeprowadzili badania z udziałem grupy 39 systematycznie ćwiczących mężczyzn. Treningi składały się z 4 serii po 20 powtórzeń na suwnicy z obciążeniem 80 proc. maksymalnej siły mięśni. Pierwsza grupa spożywała szafran tydzień przed i trzy dni po wysiłku fizycznym. Druga przyjmowała trzy razy dziennie niesteroidowy lek przeciwzapalny (NLPZ) o nazwie indometacyna, a trzecia stosowała tabletki placebo.

ycipk-10lh0l

Okazało się, że mężczyźni spożywający szafran po trzech dniach podnoszenia ciężkich przyrządów nie mieli żadnych dolegliwości. Grupa przyjmująca niesteroidowy lek przeciwzapalny odczuwała niewielki ból po 24 godzinach, a osoby stosujące placebo były obolałe nawet przez trzy dni.

Szafran i leki (NLPZ) zapobiegały obrzękowi mięśni po treningu. Jednak w grupie przyjmującej szafran siła mięśni wzrosła o 64 proc. i zmniejszyła się ilość enzymów odpowiedzialnych za stan zapalny.
Naukowcy dowiedli, że szafran wykazuje działanie przeciwzapalne, zmniejsza ból, wspomaga regenerację mięśni po wysiłku i zwiększa ich siłę. Zdaniem ekspertów należy przeprowadzić dalsze badania, aby dowiedzieć się, czy równie dobre wyniki można uzyskać także w przypadku kobiet.

Dodajmy, że szafran był chętnie wykorzystywany w medycynie już w średniowieczu. Pomagał w leczeniu infekcji dróg oddechowych, astmy, szkarlatyny, czarnej ospy, chorób serca, dolegliwości żołądkowych, bezsenności oraz chorób oczu.

Naukowcy zwracają uwagę na zawarte w roślinie karotenoidy, które mają działanie przeciwnowotworowe. Szafran jest także przeciwutleniaczem, który neutralizuje wolne rodniki i spowalnia proces starzenia. Ponadto obniża ciśnienie krwi oraz wykazuje właściwości przeciwskurczowe i przeciwbólowe. Roślina ma szerokie zastosowanie w kuchni europejskiej i azjatyckiej. Przyprawa barwi potrawy na żółto i można dodawać ją do zup, ciast, ryżu czy owoców morza. Doskonale komponuje się z bazylią i oregano.

ycipk-10lh0l

Tekst na podst. youbeauty.com (ms)/(kg), WP Kobieta

* 6 napojów, które sprzyjają odchudzaniu*

* Siła pichty, czyli o zaletach olejku z jodły syberyjskiej*

ycipk-10lh0l
Polub WP Kobieta
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-10lh0l

ycipk-10lh0l
ycipk-10lh0l