FitnessSzalotka może być przydatna nie tylko w kuchni. Nowe odkrycie

Szalotka może być przydatna nie tylko w kuchni. Nowe odkrycie

Szalotka może być przydatna nie tylko w kuchni. Nowe odkrycie
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta
20.01.2018 11:29, aktualizacja: 20.01.2018 11:51

Szalotka może pomóc w walce z opornością na antybiotyki w leczeniu gruźlicy. Zawarte w niej substancje wzmacniają bowiem działanie leków. To może być przełom w terapii gruźlicy lekoopornej.

Zespół naukowców w Londynie prowadzi badania nad szalotką. Jak podkreślają jest to wczesne stadium i koniecznie jest przeprowadzenie badań klinicznych. Eksperci przeprowadzili testy na czterech substancjach obecnych w szalotkach. Okazało się, ze wszystkie wykazują działanie przeciwbakteryjne. W jednym przypadku zauważono, ze namnażanie bakterii wielolekoopornej gruźlicy zostało zahamowane w 99 proc.

Naukowcy stwierdzili, że związki chemiczne zawarte w szalotce można stosować wraz z antybiotykami w celu zwalczania szczepów bakterii. Dr Sanjib Bhakta, jeden z autorów badania, powiedział, że pomimo ogólnoświatowych wysiłków mających na celu zapobieganie rozprzestrzenianiu się gruźlicy, choroba wciąż jest groźna. W 2016 r. zanotowano około 10 milionów nowych przypadków i dwa miliony zgonów.

- Szukamy nowych środków przeciwbakteryjnych. Koncentrujemy się na substancjach, które są wystarczająco skuteczne, aby mogły w przyszłości stać się składnikami leków. W tym badaniu wykazaliśmy, że poprzez hamowanie kluczowych właściwości samoistnej oporności gruźlicy, można poprawić skuteczność tradycyjnej terapii antybiotykowej. A dodatkowo odwrócić lekooporność – wyjaśnia w rozmowie z BBC dr Sanjib Bhakta.

Z kolei prof. Simon Gibbons, podkreśla, że rośliny i występujące w przyrodzie mikroorganizmy mają olbrzymi potencjał jako źródło nowych antybiotyków. - Natura jest niesamowicie kreatywnym chemikiem. Możliwe, że rośliny takie jak perska szalotka wykazują działanie antybakteryjne, aby się bronić przed drobnoustrojami obecnymi w ich środowisku – mówi.

Oporność na antybiotyki jest coraz bardziej powszechnym problemem. Eksperci medyczni twierdzą, że leki te są używane zbyt często. 25 tysięcy osób rocznie umiera w Europie z powodu infekcji lekoopornych.
Naukowcy mają nadzieję, że cząsteczki wyizolowane z szalotki, będą mogły zostać włączone do terapii gruźlicy lekoopornej. Badania zostały opublikowane w czasopiśmie "Scientific Reports".

Jeszcze kilkanaście lat temu w Polsce szalotka była praktycznie nie do kupienia, dziś - nie do zastąpienia. Znajdziemy ją na bazarach, w warzywniakach i supermarketach. Sprawdzi się jako składnik dań kuchni francuskiej oraz azjatyckiej. Można jej używać zamiast zwykłej cebuli, ma znacznie łagodniejszy smak. Nadaje się także do marynowania. Warto jeść na zdrowie!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (37)
Zobacz także