FitnessSzybkie śniadanie - przepisy

Szybkie śniadanie - przepisy

Śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek w naszym jadłospisie. Odpowiednio zbilansowane, dostarcza do organizmu właściwą porcję energii oraz poprawia samopoczucie na cały dzień. Jak przygotować szybkie śniadanie?

Szybkie śniadanie - przepisy
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Szybkie śniadanie - dlaczego jest tak ważne?

Śniadanie spożywane regularnie na początku dnia stabilizuje nasz apetyt, poprzez poprawę procesu przemiany materii i produkcję insuliny. To dlatego ci, którzy nie rezygnują ze śniadania, rzadziej zmagają się z cukrzycą, nadwagą, chorobami serca i nowotworami niż osoby, dla których pierwszym posiłkiem w ciągu dnia jest lunch. Oprócz tego regularne spożywanie śniadania wspomaga działanie systemu odpornościowego.

Szybkie śniadanie – kaloryczność

Szybkie śniadanie powinno zawierać nie mniej niż 300 kcal. To mniej więcej tyle co baton z czekolady, który wiele osób zjada w drodze do pracy. Niestety ta słodka przekąska składa się przede wszystkim z prostych węglowodanów, które co prawda szybko zabiją poranny głód, jednak nie na długo. W ten sposób po godzinie znów możemy odczuwać nieprzyjemne ssanie w żołądku, zmuszające nas do sięgnięcia po kolejną słodycz.

Dlatego w takiej sytuacji najlepszym wyjściem będzie zjeść śniadanie o równowartości 600 kcal, zawierające odpowiednią dawkę minerałów, witamin, błonnika (5 g) i białka (ok. 20 g). To wszystko sprawia, że organizm już na początku dnia otrzymuje właściwą ilość energii niezbędną zarówno do prawidłowego funkcjonowania mięśni, jak i pracy mózgu.

Szybkie śniadanie – ciastka, serek homogenizowany i brzoskwinia

To niezwykle szybkie śniadanie przygotujesz w minutę. Otwierasz serek homogenizowany, ciastkiem nabierasz jego niewielką ilość i jesz, a brzoskwinię zabierasz ze sobą na drogę do pracy. Jeśli jednak dysponujesz jeszcze jedną minutą, możesz przygotować do tego kakao.

Zaletą takiego posiłku jest wysoka zawartość witamin B1 i B5, których właściwości obniżają cukier we krwi oraz cholesterol. Co więcej pozytywnie wpływają na układ nerwowy, obniżając stres. Z drugiej strony wspomniane kakao uważane jest za jeden z lepszych przeciwutleniaczy, a dzięki zawartym w nim alkaloidom posiada właściwości energetyka.

Na koniec warto uświadomić sobie, że tak przygotowane szybkie śniadanie to 599 kcal, na które składa się 20 g białka, 6.8 g błonnika, 20.3 g tłuszczów oraz 86 g węglowodanów.

Szybkie śniadanie – kanapki z szynką i warzywami

Szybkie śniadanie w postaci kanapek z szynką, oliwkami, pomidorem i serem feta przygotujemy w ok. 3 minuty. Należy przy tym pamiętać o wykorzystaniu pełnoziarnistego pieczywa oraz chudej szynki, np. z indyka. Dodatkowo dla smaku możemy dodać do nich łyżkę majonezu light i przypraw np. oregano wedle uznania.

Jeśli chodzi o zalety takiej konfiguracji, pieczywo pełnoziarniste znacznie obniża ciśnienie krwi i cholesterol oraz wzmaga produkcję insuliny. Dzięki temu organizm o wiele szybciej transportuje glukozę, co przekłada się na lepszą regulację cukru we krwi. Co więcej kanapki możemy popić sokiem grejpfrutowym, którego struktura zawiera resweratrol, czyli antyoksydant, którego działanie obniża tzw. zły cholesterol (LDL) oraz znacznie poprawia krążenie krwi, zapobiegając zawałom serca.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (1)