Chleb pełnoziarnisty - jak wybrać? Odmiany pieczywa pełnoziarnistego
Pieczywo pełnoziarniste uważane jest za najzdrowszy rodzaj pieczywa, którego regularne spożycie obniża wystąpienie: cukrzycy, nowotworów, chorób serca oraz zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci. Jak wybrać dobry chleb pełnoziarnisty?
04.12.2018 | aktual.: 26.01.2019 16:14
Chleb pełnoziarnisty – charakterystyka
Pełnoziarnista odmiana chleba uważana jest obecnie za najzdrowszą, a jego częste spożywanie może ochronić organizm przed wpływem różnego rodzaju chorób oraz nowotworów. Jest to w głównej mierze spowodowane strukturą chleba ziarnistego, na którą składają się przeciwutleniacze oraz wysoka zawartość błonnika.
Są one źródłem wielu wartościowych składników mineralnych, w tym selenu, cynku i magnezu, a ich działanie opiera się o zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi. To wszystko sprawia, że spożywany regularnie chleb ziarnisty zmniejsza ryzyko wystąpienia zakrzepów, obniża cholesterol obecny we krwi oraz działa przeciwnowotworowo.
Chleb pełnoziarnisty – jak powstaje?
Chleb pełnoziarnisty wytwarza się, wykorzystując w procesie nieoczyszczoną mąkę. W ten sposób przed rozpoczęciem mielenia ziarna nie są poddawane płukaniu z wierzchniej warstwy (okrywy nasiennej), w której znajdują się wartościowe składniki w postaci: minerałów, witamin i błonnika.
Dla porównania, podczas wypiekania chleba z białej mąki zmieleniu poddane jest wyłącznie bielmo ziarna. W ten sposób otręby (łupiny) i zarodki zostają odsiane, co powoduje całkowitą utratę większości wartościowych składników.
Należy mieć również świadomość, że chleb ziarnisty może być wypiekany z użyciem każdego rodzaju zboża. Jednak ze względu na smak wykorzystuje się do tego celu mąkę żytnią, która w przeciwieństwie do pszennej nie jest gorzka.
Chleb pełnoziarnisty – odmiany
W zależności od tego, jakiej mąki użyjemy, otrzymamy nieco inny rodzaj chleba pełnoziarnistego. Dla przykładu mąka żytnia uzyskana w procesie pełnego przemiału jest znacznie grubsza i posiada ciemniejszy odcień niż mąka pszenna biała.
Z drugiej strony razowy chleb charakteryzuje się znacznym ciężarem i gliniastą konsystencją oraz charakterystycznym szarobrązowym kolorem. Oprócz tego długo pozostaje wilgotny, zachowując przy tym świeżość. Co więcej, prawidłowo upieczony chleb pełnoziarnisty nie powinien się kruszyć podczas krojenia, a na nożu mogą pozostać jedynie jego drobne cząstki.
Należy jednak pamiętać, że nie każde pieczywo o ciemnej barwie to chleb pełnoziarnisty. Przykładem może być często spotykany w piekarniach ciemny chleb opisany jako pełnoziarnisty, który barwę zawdzięcza wyłącznie dodaniu podczas procesu pieczenia karmelu. Z tego powodu podczas kupowania chleba pełnoziarnistego powinno się dokładnie czytać skład produktu.
Innym znanym zjawiskiem stosowanym podczas wytwarzania tego typu pieczywa jest dodawanie do niego różnego rodzaju ziaren, w tym popularnego słonecznika. Należy mieć świadomość, że taki chleb w dalszym ciągu nie jest pełnoziarnistym. Najważniejszą cechą chleba pełnoziarnistego jest zawartość w jego strukturze przynajmniej 50 proc. razowej mąki.