Szybkie śniadanie – zalety i przykładowe przepisy

Śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek w naszym jadłospisie. Odpowiednio zbilansowany dostarcza do organizmu właściwą ilość energii oraz poprawia samopoczucie na cały dzień.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Szybkie śniadanie pozwala zachować bilans w jadłospisie i lepiej rozpocząć każdy dzień.
Szybkie śniadanie pozwala zachować bilans w jadłospisie i lepiej rozpocząć każdy dzień. (Shutterstock.com)
WP

Szybkie śniadanie - dlaczego jest tak ważne

Śniadanie spożywane regularnie od początku dnia stabilizuje nasz apetyt, poprzez poprawę procesu przemiany materii i produkcję insuliny. To dlatego ci, którzy nie rezygnują ze śniadania, rzadziej zmagają się z cukrzycą, nadwagą, chorobami serca i nowotworami niż osoby, dla których pierwszym posiłkiem w ciągu dnia jest lunch. Oprócz tego regularne spożywanie śniadania wspomaga działanie systemu odpornościowego.

Szybkie śniadanie – prawidłowy rozmiar

WP

Szybkie śniadanie powinno zawierać nie mniej niż 300 kcal. To mniej więcej tyle, co baton z czekolady, który wiele osób zjada w drodze do pracy. Niestety ta słodka przekąska składa się przede wszystkim z prostych węglowodanów, które co prawda szybko zabiją poranny głów, jednak nie na długo. W ten sposób po godzinie znów możemy odczuwać nieprzyjemne ssanie zmuszające nas do sięgnięcia po kolejną słodycz. Dlatego w takiej sytuacji najlepszym wyjściem będzie zjeść śniadanie o równowartości 600 kcal, zawierające odpowiednią dawkę minerałów, witamin, błonnika (5 g) i białka (ok. 20 g). To wszystko sprawia, że organizm już na początku dnia otrzymuje właściwą ilość energii niezbędną do prawidłowego funkcjonowania zarówno mięśni jak i pracy mózgu.

Szybkie śniadanie – ciastka, serek homogenizowany i brzoskwinia

To niezwykle szybkie śniadanie przygotujesz w minutę. Otwierasz serek homogenizowany, ciastkiem nabierasz jego niewielką ilość i jesz, a brzoskwinię zabierasz ze sobą na drogę do pracy. Jeśli jednak dysponujesz jeszcze jedną minutą, możesz przygotować do tego kakao. Zaletą takiego posiłku jest wysoka zawartość witaminy B1 i B5, których właściwości obniżają cukier we krwi oraz cholesterol. Co więcej pozytywnie wpływają na układ nerwowy, obniżając stres. Z drugiej strony wspomniane kakao uważane jest za jeden z lepszych przeciwutleniaczy, a dzięki zawartym w nim alkaloidom posiada właściwości energetyka. Na koniec warto uświadomić sobie, że tak przygotowane szybkie śniadanie to 599 kcal, na które składa się 20 g białka, 6.8 g błonnika, 20.3 g tłuszczów oraz 86 g węglowodanów.

Szybkie śniadanie – kanapki z szynką i warzywami

WP

Szybkie śniadanie w postaci kanapek z szynką, oliwkami, pomidorem i serem feta przygotujemy w ok. 3 minuty. Należy przy tym pamiętać o wykorzystaniu pełnoziarnistego pieczywa oraz chudej szynki np. z indyka. Dodatkowo dla smaku możemy dodać do nich łyżkę majonezu light i przypraw np. oregano wedle uznania. Jeśli chodzi o zalety takiej konfiguracji, pieczywo pełnoziarniste znacznie obniża ciśnienie krwi i cholesterol oraz wzmaga produkcję insuliny. Dzięki temu organizm o wiele szybciej transportuje glukozę, co przekłada się na lepszą regulację cukru we krwi. Co więcej kanapki możemy popić sokiem grejpfrutowym, którego struktura zawiera resweratrol czyli antyoksydant, którego działanie obniża tzw. zły cholesterol (LDL) oraz znacznie poprawia krążenie krwi, zapobiegając zawałom serca.

Polub WP Kobieta
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP