Tarta z burakami i fetą

Tarta w wersji wytrawnej smakuje bajecznie, a jej przygotowanie jest naprawdę proste.

Tarta z burakami
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

Tarty doskonale smakują nie tylko w słodkich połączeniach. Warto przygotować je również w wersji wytrawnej. Paulina Krajewska, autorka bloga Justmydelicious, proponuje tartę wypełnioną kremowym nadzieniem z buraków i kontrastującą smakiem fetą, którą można podać na lunch lub kolację. Smak potrawy uzupełniają listeczki aromatycznego tymianku.

Składniki na spód tarty: 200 g mąki żytniej razowej typ 720, 100 g masła, 1 jajko, około 2 łyżki wody, szczypta soli.

Połącz ze sobą wszystkie składniki. Ciasto na około 30-60 minut włóż do lodówki. Po upływie tego czasu wyłóż nim natłuszczoną formę (o średnicy 26 cm). Włóż do lodówki w celu schłodzenia.

Składniki na wypełnienie: 4 buraki, pieprz czarny do smaku, sól morska do smaku, 2 łyżki masła, 4-6 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany, 2 łyżki mąki pszennej, ok. 100-150 g sera feta, świeży tymianek.

Obrane buraki zblenduj na mniejsze kawałki. Zalej je wodą i gotuj do miękkości. Następnie odcedź, dodaj pieprz i sól do smaku. Teraz masło i śmietanę wymieszaną z mąką. Całość podgrzewaj w rondelku na średnim ogniu cały czas mieszając do czasu, aż masa stanie się kremowa i bardziej gęsta. Teraz gorące buraczki przełóż na schłodzony spód. Na wierzchu rozsyp kostkę fety oraz tymianek dla smaku i aromatu. Piecz w 180 stopniach C przez około 30-50 minut do czasu, aż całość będzie złocista, kremowa i aromatyczna. * Sugestie autorki:* użyj ulubionych przypraw oraz ziół. Fetę możesz zastąpić np. bryndzą lub oscypkiem. W wersji light użyj ciemnej mąki i/lub śmietany z obniżoną zawartością tłuszczu. Możesz też dodać mniej śmietany lub zastąpić ją jogurtem naturalnym. Tartę przechowuj w lodówce maksymalnie 3 dni. Samo nieupieczone jeszcze ciasto możesz również zamrozić.

* www.justmydelicious.com
Paulina Krajewska
*

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
Jak często powinniśmy się kąpać? Lekarka stawia sprawę jasno
Jak często powinniśmy się kąpać? Lekarka stawia sprawę jasno
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni