Tarta z burakami i fetą

Tarta w wersji wytrawnej smakuje bajecznie, a jej przygotowanie jest naprawdę proste.

Tarta z burakami
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

Tarty doskonale smakują nie tylko w słodkich połączeniach. Warto przygotować je również w wersji wytrawnej. Paulina Krajewska, autorka bloga Justmydelicious, proponuje tartę wypełnioną kremowym nadzieniem z buraków i kontrastującą smakiem fetą, którą można podać na lunch lub kolację. Smak potrawy uzupełniają listeczki aromatycznego tymianku.

Składniki na spód tarty: 200 g mąki żytniej razowej typ 720, 100 g masła, 1 jajko, około 2 łyżki wody, szczypta soli.

Połącz ze sobą wszystkie składniki. Ciasto na około 30-60 minut włóż do lodówki. Po upływie tego czasu wyłóż nim natłuszczoną formę (o średnicy 26 cm). Włóż do lodówki w celu schłodzenia.

Składniki na wypełnienie: 4 buraki, pieprz czarny do smaku, sól morska do smaku, 2 łyżki masła, 4-6 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany, 2 łyżki mąki pszennej, ok. 100-150 g sera feta, świeży tymianek.

Obrane buraki zblenduj na mniejsze kawałki. Zalej je wodą i gotuj do miękkości. Następnie odcedź, dodaj pieprz i sól do smaku. Teraz masło i śmietanę wymieszaną z mąką. Całość podgrzewaj w rondelku na średnim ogniu cały czas mieszając do czasu, aż masa stanie się kremowa i bardziej gęsta. Teraz gorące buraczki przełóż na schłodzony spód. Na wierzchu rozsyp kostkę fety oraz tymianek dla smaku i aromatu. Piecz w 180 stopniach C przez około 30-50 minut do czasu, aż całość będzie złocista, kremowa i aromatyczna. * Sugestie autorki:* użyj ulubionych przypraw oraz ziół. Fetę możesz zastąpić np. bryndzą lub oscypkiem. W wersji light użyj ciemnej mąki i/lub śmietany z obniżoną zawartością tłuszczu. Możesz też dodać mniej śmietany lub zastąpić ją jogurtem naturalnym. Tartę przechowuj w lodówce maksymalnie 3 dni. Samo nieupieczone jeszcze ciasto możesz również zamrozić.

* www.justmydelicious.com
Paulina Krajewska
*

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie
Połączyła dwa modne kolory. Tylko spójrzcie na spódnicę
Połączyła dwa modne kolory. Tylko spójrzcie na spódnicę
Wzięła udział w kolędowaniu. Tę stylizację trudno przebić
Wzięła udział w kolędowaniu. Tę stylizację trudno przebić
Trafił do szpitala psychiatrycznego. "Przez rok nie jadłem nic"
Trafił do szpitala psychiatrycznego. "Przez rok nie jadłem nic"
Tak rozpoznasz, że partner stosuje sledging. To alarmujące sygnały
Tak rozpoznasz, że partner stosuje sledging. To alarmujące sygnały
Adrian ze "ŚOPW" o postępach leczenia. "Zmiany pomniejszone"
Adrian ze "ŚOPW" o postępach leczenia. "Zmiany pomniejszone"
"Leżałam na ziemi i płakałam". Szczere wyznanie Kaczorowskiej
"Leżałam na ziemi i płakałam". Szczere wyznanie Kaczorowskiej
Viki Gabor wyznała prawdę po latach. Wtedy zarobiła pierwszy milion
Viki Gabor wyznała prawdę po latach. Wtedy zarobiła pierwszy milion
Pamiętacie Anię z "Daleko od szosy"? Tak potoczyły się losy Ireny Szewczyk
Pamiętacie Anię z "Daleko od szosy"? Tak potoczyły się losy Ireny Szewczyk
Kristie Alley była uzależniona od narkotyków. Otwarcie mówiła, jak zaczynała dzień
Kristie Alley była uzależniona od narkotyków. Otwarcie mówiła, jak zaczynała dzień
Ostrzega przed TikTokiem. "Zabiera naszym dzieciom zdrowie psychiczne"
Ostrzega przed TikTokiem. "Zabiera naszym dzieciom zdrowie psychiczne"
"Zostałam z niczym". Wiadomo, jak Krafftówna zarabiała na życie
"Zostałam z niczym". Wiadomo, jak Krafftówna zarabiała na życie
Kupiłam mięso w Lidlu. Oto, co pokazała waga
Kupiłam mięso w Lidlu. Oto, co pokazała waga
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯