Ten składnik w mleku mamy to niepowtarzalny cud natury!
Mleko kobiety to niedościgniony wzorzec, który od lat nieustannie stanowi dla naukowców obiekt badań. Badacze wciąż analizują skład pokarmu mamy i dokonują nowych odkryć w zakresie jego składników oraz ich wpływu na rozwijający się organizm dziecka.
05.07.2018 20:06
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ponad 20 lat temu Zespół Badawczy NUTRICIA odkrył w mleku mamy oligosacharydy – składnik wspierający m.in. układ odpornościowy niemowlęcia. Dowiedz się, na czym polega ich działanie i jak ich odkrycie wpłynęło na rozwiązania w zakresie żywienia najmłodszych.
- Mleko mamy zwiera kluczowe składniki wspierające prawidłowy rozwój organizmu niemowlęcia – jednym z nich są oligosacharydy.
- Oligosacharydy odżywiają pożyteczne bakterie znajdujące się w układzie pokarmowym niemowlęcia – za sprawą tej funkcji wspierają dojrzewającą odporność dziecka.
- Już ponad 20 lat temu Naukowcy NUTRCIA odkryli w mleku kobiety oligosacharydy. Dzięki temu przełomowi udało im się opracować unikalną kompozycję galakto- i fruktooligosacharydów (GOS/FOS).
Niezwykłe właściwości mleka kobiety
Mleko mamy dostosowuje się do etapu rozwoju dziecka i jego aktualnych potrzeb. W pokarmie kobiecym znajdują się m.in. woda, tłuszcze, węglowodany a wśród nich głównie laktoza, białka, witaminy i składniki mineralne w idealnych proporcjach oraz ilościach. Jednak to nie wszystko. Bardzo istotnymi i złożonymi związkami obecnymi w mleku mamy, odkrytymi przez Zespół Badawczy NUTRICIA wiele lat temu, są oligosacharydy.
Oligosacharydy pełnią ważną funkcję w organizmie dziecka, ponieważ odżywiają i wspierają wzrost oraz aktywność pożytecznych bakterii w układzie pokarmowym niemowlęcia. Ten składnik ma również kluczowy wpływ na florę jelitową, która chroni malucha przed infekcjami.
Ich budowa jest bardzo ciekawa, ponieważ oligosacharydy mają różną masę cząsteczkową, która jest zależna od długości łańcucha pojedynczego oligosacharydu. Co istotne, wyróżnia się oligosacharydy krótkołańcuchowe (sc. short chain) i długołańcuchowe (lc. long chain), które występują w mleku kobiety i jest ich ponad 1000!
Rewolucja w badaniach i rozwiązaniach
Pokarm kobiety to idealne pożywienie dla niemowlęcia, zdarzają się jednak sytuacje, w których mama z uzasadnionych powodów nie może karmić piersią. Badania nad wyjątkowym pokarmem kobiety pozwalają na opracowywanie kolejnych rozwiązań.
W 2000 roku naukowcy NUTRICIA, inspirując się badaniami nad składem mleka kobiecego, stworzyli unikalną kompozycję oligosacharydów scGOS/lcFOS w stosunku (9:1). Ich konkretny stosunek – 9:1 – nie jest przypadkowy. Ekspertom zależało, aby ich masa była zbliżona do cząsteczek oligosacharydów znajdujących się naturalnie w pokarmie kobiecym. Eksperci EFSA (Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) potwierdzili bezpieczeństwo stosowania oligosacharydów scGOS/IcFOS w stosunku (9:1).
Według autorytetów naukowych kompozycja krótkołańcuchowych (sc.) galaktooligosacharydów (GOS) i długołańcuchowych (lc.) fruktooligosacharydów (FOS), czyli scGOS/lcFOS, w stosunku 9:1 jest najlepiej przebadaną grupą oligosacharydów.
Więcej informacji o mleku mamy, jego składnikach i właściwościach można znaleźć na stronie www.bebiprogram.pl
Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.