Tort czekoladowy z prażonymi orzechami laskowymi
Torty smakują nie tylko przy okazji przyjęć urodzinowych. Warto przygotować go również dla specjalnych gości. Czekoladowa propozycja z pewnością zasmakuje każdemu. Ewa, autorka bloga "MyWaySweets", proponuje warstwowy tort ozdobiony orzechami laskowymi. Do przygotowania tego ciasta potrzebna będzie forma o średnicy 22 cm.
13.01.2017 | aktual.: 14.01.2017 10:23
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Składniki na biszkopt czekoladowy:
- 100 g masła
- 120 g cukru
- 2 g soli
- 60 g gorzkiej czekolady ( rozpuszczonej w kąpieli wodnej)
- 2 jajka
- 70 g maki tortowej
Pierwsza masa z mascarpone:
- 150 g serka mascarpone
- 2 łyżki syropu orzechowego ( z orzecha laskowego)
- 2 łyżeczki żelatyny
- 300 g + 60 g śmietanki 30 proc.
- 100 g białej czekolady
Druga masa z mascarpone:
- 100 g serka mascarpone
- 50 g gorzkiej czekolady (posiekanej w drobną kostkę)
Kruszonka z orzechami laskowymi:
- 100 g prażonych orzechów laskowych (siekanych)
- 100 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 g cukru
Warstwa czekoladowa:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g śmietanki 30-36 proc.
- łyżka kakao
- łyżka syropu z orzecha laskowego
- łyżka spirytusu
Lśniąca polewa czekoladowa:
- 200 g śmietanki 36 proc.
- 200 g cukru
- 220 g wody
- 50 g syropu glukozowego lub kukurydzianego
- 100 g kakao
- 35 g wody
- 20 g żelatyny
Przygotowanie:
Zaczynamy od biszkoptu. Masło ucieramy z cukrem i solą. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Stopniowo dodajemy jajka. Na koniec dodajemy mąkę, mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Pieczemy przez około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Następnie przystępujemy do przygotowania pierwszej masy mascarpone. Serek mieszamy z syropem orzechowym. 60 g śmietanki lekko podgrzewamy i dodajemy żelatynę, pozostawiamy do rozpuszczenia. Pozostałą śmietankę ubijamy na sztywno. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy kilka łyżek ubitej śmietany do czekolady (hartujemy czekoladę) i przekładamy do śmietany. Delikatnie mieszamy. Gdy czekolada połączy się ze śmietaną, dodajemy mascarpone i żelatynę. Wszystko delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W przypadku drugiej masy mascarpone po prostu łączymy serek z czekoladą.
Orzechy prażymy w piekarniku przez ok. 5 minut, dzięki czemu skórka świetnie odchodzi. Orzechy drobno siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami kruszonki. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złotobrązowy kolor.
Następnie robimy warstwę czekoladową. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy kakao, śmietankę, syrop i spirytus. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z kolei do lśniącej polewy musimy namoczyć żelatynę w 35 g wody. Śmietankę, cukier, wodę i syrop gotujemy. Dodajemy kakao i namoczoną żelatynę. Doprowadzamy do wrzenia, mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Przecedzamy przez sitko i odstawiamy do wystygnięcia.
Aby tort był równy składamy go w obręczy tortownicy. Dno owijamy szczelnie folią aluminiową. Na dno nakładamy pierwszą masę mascarpone i równomiernie smarujemy dno i boki tortownicy. Biszkopt kroimy na pół, w jednej części wycinamy koło 16 cm i kładziemy na środku tortownicy. Zewnętrzną część obsypujemy kruszonką. Na środku biszkoptu kładziemy warstwę czekoladową. Na całość nakładamy drugą masę mascarpone. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Posypujemy pozostałą kruszonką. Całość dosyć obficie zalewamy polewą czekoladową. Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia wyjmujemy tort, kroimy dookoła nożem i zdejmujemy obręcz. Przykładamy wafel lub paterę i odwracamy tort, zdejmujemy folię, zalewamy pozostałą polewą czekoladową i ponownie wkładamy do lodówki, aby polewa zastygła. Na koniec dekorujemy orzechami laskowymi.
Zobacz także: przepyszne i leciutkie pączki w prostym przepisie