Tort weselny Meghan Markle i księcia Harry'ego. Wiemy jak go zrobić
Tort weselny Meghan Markle i księcia Harry’ego to słodki punkt wielkiego dnia książęcej pary. Jak ujawnia ich cukierniczka, zostanie on zaprezentowany w "nietradycyjnym układzie".
18.05.2018 | aktual.: 18.05.2018 16:58
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Claire Bird, która odpowiada za weselny przysmak, zdradziła, że tort, którym raczyć się będzie książęca para Meghan Markle i książę Harry, będzie tortem warstwowym. Będzie miał cytrynowe aromaty osłodzone czarnym bzem. W konstrukcji będą to 3 części o różnych rozmiarach. Prezentacja tajemniczego projektu odbędzie się dopiero w sobotę po ceremonii zaślubin.
Właścicielka małej, modnej cukierni Violet Bakery w Hackney od pięciu dni pracuje ze swoim sześcioosobowym zespołem w wielkich kuchniach Pałacu Buckingham. Według niej smak ciasta jest idealnie zrównoważony dzięki słodkości czarnego bzu i cierpkości cytryny. W przepisie użytych zostało około 200 cytryn amalfi, 10 butelek syropu z czarnego bzu z Sandringham, 20 kg masła, 20 kg mąki, 20 kg cukru i 500 ekologicznych jaj z Suffolk.
Tort zostanie podany 600 gościom w sali St George's Hall tuż po ceremonii. Poszczególne kawałki będą podawane z jadalnymi płatkami róż. Przepis na tort, który został podany do publicznej wiadomości, to tak naprawdę tylko baza tortowa. Poniżej prezentujemy więc propozycję, jak ciasto na tort weselny Meghan i Harry'ego zamienić w tort, który można podać w domu. Na przykład jako tort komunijny albo własny tort weselny.
W oryginalnym przepisie użyty jest syrop z czarnego bzu z Sandrigham, jednej z rezydencji rodziny królewskiej w hrabstwie Norfolk. Prezentujemy więc także przepis na domowy syrop z czarnego bzu, którego kwiaty właśnie teraz są dostępne. Przepisem podzielił się Adam Grądziel, wielokrotnie nagradzany barman z warszawskiego baru Kita Koguta. Syrop, który sami zrobimy, nie będzie może syropem kuchni pałacowej, ale na pewno nie będzie gorszy!
Składniki:
- 225 g miękkiego masła
- 225 g cukru pudru
- 4 duże jajka
- 225 g przesianej mąki
- Sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- kwiaty jadalne (opcjonalnie)
- krem cytrynowy
- 100 ml domowego syropu z bzu
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nasmaruj masłem okrągłą, głęboką blachę i wypełnij pergaminem do pieczenia. Do dużej miski wrzuć masło, cukier i skórkę z cytryny. Utrzyj wszystko razem, aż będzie puszyste. Stopniowo dodawaj jajka, dokładnie mieszając. Z ostatnim jajkiem dodaj 2 łyżki mąki. Zapobiegnie to ich zsiadaniu się. Dodaj pozostałą mąkę, a następnie delikatnie wymieszaj metalową łyżką. Dla ułatwienia mieszania dodaj 2 łyżki gorącej wody. Wlej do przygotowanej blachy, wypoziomuj powierzchnię i piecz przez 45-50 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, włóż do środka drewniany patyczek. Jeśli będzie gotowe, po wyjęciu powinien być suchy. Wyciśnij sok z cytryny, upewnij się, że nie ma pestek. Użyj cienkiego szpikulca, aby ponakłuwać ciasto na całej powierzchni. Następnie zalej je uprzednio przygotowanym syropem z bzu, a następnie posyp cukrem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia zanim wyciągniesz ciasto z blachy. Kiedy ciasto ostygnie, rozprowadź na nim krem cytrynowy. Następnie dodaj jadalne kwiaty dla pięknego wyglądu.
Składniki:
- 500 g kwiatów czarnego bzu
- 700 ml wody
- 1 kg cukru
- 2 limonki
- 1 cytryna
Sposób przygotowania:
Dokładnie wyselekcjonuj kwiatki z gałązki czarnego bzu. Przygotuj syrop cukrowy: Podgrzej 700 ml wody, dodaj 1 kg cukru. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Nie doprowadzaj do wrzenia. Konsystencja powinna być dość rzadka. Do syropu cukrowego dodaj sok z dwóch limonek i jednej cytryny, a później zetrzyj skórkę z tych cytrusów i również ją dodaj. Następnie wrzuć 500 g kwiatów z bzu. Pozostaw do wystygnięcia, a później schowaj do lodówki na maksymalnie 24 godziny. Odcedź i gotowe!
Składniki:
- serek mascarpone
- sok z 1 cytryny
- 250 ml śmietanki 36%
Sposób przygotowania:
Ubij śmietanę na sztywno. Pamiętaj, aby była schłodzona. Dodaj serek mascarpone i sok z cytryny. Wymieszaj i wstaw do lodówki na czas pieczenia ciasta.
Gotowe!