Tradycyjny okap a pochłaniacz podszafkowy. Rodzaje pochłaniaczy
Oczyszczanie powietrza z oparów po gotowaniu to jedyny skuteczny sposób na pozbycie się uciążliwych zapachów w kuchni. Okap czy pochłaniacz podszafkowy? Wybór zależy przede wszystkim od położenia kuchni i dostępu do kanału wentylacyjnego.
28.04.2019 | aktual.: 28.04.2019 13:04
Okap z wyciągiem – jak pracuje?
Tradycyjny okap z wyciągiem musi mieć połączenie z kanałem wentylacyjnym – to odróżnia go od pochłaniacza zapachów i wilgoci. Działa na zasadzie wymiany powietrza, które z kuchni odprowadzane jest na zewnątrz budynku. Dzięki okapowi zamiast wilgotnego powietrza przesiąkniętego rozmaitymi zapachami do środka trafia czysty strumień, który schładza pomieszczenie i przynosi rześki powiew.
Okap z wyciągiem wymaga zsynchronizowania z wentylacją przy użyciu odpowiednich przewodów, które powinny być wykonane przez fachowca. Niestety nie we wszystkich kuchniach takie rozwiązanie jest możliwe, choćby przez odległość pomieszczenia od kanału wentylacyjnego. Instalacji okapowej nie można łączyć z kominem odprowadzającym spaliny z kotła bądź pieca. Wyciąg nie nadaje się również do montażu w domach, które są wyposażone w kominy wentylacji zbiorczej.
Największą zaletą okapu z wyciągiem jest jego ogromna wydajność (nieporównywalna z wydajnością działającego znacznie wolniej pochłaniacza). Dzięki niemu zanieczyszczone powietrze bardzo sprawnie wydostaje się z kuchni i jest zastępowane przez nowe. Co więcej, takie urządzenie nie generuje dużych kosztów eksploatacji.
Pochłaniacz podszafkowy – działanie i rodzaje
Na innej zasadzie działa pochłaniacz podszafkowy, który często wmontowany bywa w okap i razem z nim tworzy jedno dwufunkcyjne urządzenie. Pochłaniacz jest wyposażony w filtr i pracuje w obiegu zamkniętym. Wkład zatrzymuje zanieczyszczenia, a przechodzące przez niego powietrze po oczyszczeniu z powrotem trafia do kuchni.
Wszystko, czego potrzeba do uruchomienia okapu podszafkowego, to podłączenie do prądu. Działa on niezależnie od wentylacji, a przy tym charakteryzuje się niewielkimi gabarytami (prawie nie widać go w kuchni).
- Pochłaniacz podszafkowy z filtrem węglowym
Pochłaniacz podszafkowy z filtrem węglowym ma wkład zbudowany z cząsteczek węgla aktywnego, który słynie ze świetnych właściwości adsorpcyjnych. Jego specyficzna struktura sprzyja przyłączaniu całego mnóstwa substancji, wśród których znajdują się węglowodory aromatyczne, jak również zanieczyszczenia stałe (np. drobinki tłuszczu). Filtr węglowy jest wymienny. Można również myć go pod strumieniem bieżącej wody albo w zmywarce.
- Pochłaniacz podszafkowy z filtrem akrylowym, fizelinowym lub metalowym
Pochłaniacz podszafkowym z filtrem starego typu (fizelinowym, akrylowym albo metalowym) zatrzymuje tylko cząsteczki zawieszone w powietrzu. Jest to więc klasyczny filtr przeciwtłuszczowy, niemający żadnego wypływu na zapachy unoszące się w kuchni. Pod względem wygody użytkowania metal sprawdza się lepiej niż akryl i fizelina, ponieważ nadaje się do mycia z zmywarce.
- Pochłaniacz podszafkowy z filtrem plazmowym
Najnowszym odkryciem technologicznym jest pochłaniacz podszafkowy z filtrem plazmowym. Wykorzystuje on działanie mikrowyładowań elektrostatycznych, które rozbijają cząsteczki powietrza, a tym samym eliminują nie tylko wilgoć i tłuszcz, które się w nich znajdują, ale także wszelkie inne niepożądane drobiny, takie jak kurz, bakterie, wirusy. Powietrze przechodzące przez filtr plazmowy zostaje oczyszczone w 99,9 proc. Dodatkowo ulega jonizacji, więc staje się przyjazne alergikom. Znikają z niego również substancje zapachowe (dzięki dodatkowemu wkładowi z węglem aktywnym.
Ogromną zaletą filtru plazmowego jest fakt, że nie trzeba go wymieniać. Działa tak długo, jak długo użytkowany jest pochłaniacz.