GotowaniePrzepisyTraganek – żółty korzeń o wielkiej mocy. Zachwyciła się nawet Anna Lewandowska

Traganek – żółty korzeń o wielkiej mocy. Zachwyciła się nawet Anna Lewandowska

Traganek – żółty korzeń o wielkiej mocy.  Zachwyciła się nawet Anna Lewandowska
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

Poprawia nastrój, wzmacnia odporność organizmu, poprawia pracę serca i wątroby oraz wspomaga leczenie chorób nowotworowych. To tylko niektóre z zalet traganka, chińskiego zioła o cudownych właściwościach. Anna Lewandowska pochwaliła się, że właśnie wprowadziła do sprzedaży preparat na bazie tej rośliny. Warto więc przyjrzeć się tragankowi nieco bliżej.

1 / 3

Cudowne zioło z Dalekiego Wschodu

Obraz
© iStock.com

Chińczycy twierdzą, że traganek równoważy energię życiową, a więc usuwa zmęczenie i wspiera funkcjonowanie śledziony, wątroby, serca i innych narządów, a także podnosi odporność organizmu. Warto więc po niego sięgać w okresie, kiedy jesteśmy narażeni na stres, przeziębienie i grypę. Ekstrakt z traganka wykorzystuje się również w leczeniu infekcji wirusowych i bakteryjnych (np. zapalenie oskrzeli, zatok), chorób układu krążenia, nowotworów, biegunek oraz cukrzycy. Substancje zawarte w korzeniu traganka wykazują również silne działanie antyoksydacyjne, a więc zwalczają wolne rodniki. Niektórzy specjaliści zalecają preparaty z traganka w okresie rekonwalescencji po chemio- i radioterapii. - Badania przeprowadzone na zwierzętach pokazały, że ekstrakt z traganka zahamował wzrost raka jelita grubego, nowotworu nerki i nowotworu wątroby. Wiele badań pokazuje, że mieszanki ziołowe zawierające Astragalus zwiększają skuteczność chemioterapii i zmniejszają wystąpienie skutków ubocznych. Należy również pamiętać, że roślina ta silnie stymuluje nasz układ odpornościowy, co dodatkowo wspomaga walkę z nowotworem – czytamy na stronie Healthy Plan by Ann.

2 / 3

Jak stosować?

Obraz
© iStock.com

Chińczycy wykorzystują traganek nie tylko w ziołolecznictwie, ale także w kuchni. Sproszkowany korzeń jest używany do zup i sosów jako zagęstnik. Nadaje potrawom delikatnego słodkawego smaku. W sprzedaży znajdziemy zarówno suszony korzeń, jak kapsułki z wyciągiem z rośliny. W preparatach traganek często jest łączony z jeżówką, żeńszeniem lub lukrecją. Z korzenia możemy przygotować odwar lub nalewkę na spirytusie do codziennego stosowania.

3 / 3

Czy jest bezpieczny?

Obraz
© iStock.com

Traganek wykazuje bardzo silne działanie na nasz organizm. Jednak podobnie jak inne rośliny lecznicze może wykazywać działania niepożądane lub wchodzić w reakcję z innymi przyjmowanymi substancjami. Dlatego też osoby, które maja problemy zdrowotne i chorują np. na nadciśnienie czy cukrzycę, powinny skonsultować się z lekarzem, zanim zaczną przyjmować preparaty na bazie traganka. - Badania wykazały również, występowanie interakcji ekstraktów z traganka i niektórych leków immunosupresyjnych. Stosowanie ekstraktów podczas leczenia procesu nowotworowego powinno być skonsultowane z lekarzem. Należy również pamiętać, że nie wszystkie gatunki traganka mają takie same właściwości. Niektóre z nich zawierają wiele niepożądanych substancji, takich jak neurotoksyny. Gatunki te nie powinny znajdować się w dostępnym suplementach diety, dlatego pamiętajcie aby wybierać preparaty ze sprawdzonego źródła – zwraca uwagę Anna Lewandowska.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (85)