Truskawki w czekoladzie
Niezrównane połączenie owoców i czekolady. Porcja na 2 osoby.
04.02.2016 | aktual.: 15.04.2016 10:59
Składniki
- 300 g czekolady gorzkiej Lindt Excellence 70% Cacao lub mlecznej Lindt Excellence Extra Creamy połamanej na kawałki
- 12-14 średnich truskawek
Przybranie
- 50 g czekolady gorzkiej Lindt Excellence 70% Cacao lub mlecznej Lindt Excellence Extra Creamy połamanej na kawałki
Sposób przyrządzania
Truskawek nie myć, obetrzeć tylko wilgotną ściereczką i osuszyć. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Przytrzymać truskawkę za szypułkę i zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie.
Delikatnie strząsnąć nadmiar czekolady i umieścić truskawkę na tacy wyłożonej pergaminem. Umieścić tacę w lodówce na około 5 minut, do zastygnięcie czekolady. Ozdobić przybraniem z czekolady w kontrastowym kolorze przy pomocy niewielkiej torebki z otworem. Nada
to truskawkom elegancki, profesjonalny wygląd.
Uwaga - truskawki w czekoladzie można przechowywać bardzo krótko,
w chłodnym miejscu. Najlepiej przygotować je tuż przed podaniem.