Twój sposób na upał

Lato to sezon świeżych owoców i warzyw. To bardzo dobra okazja, aby zamiast rosołu czy schabowego, podać na obiad chłodnik lub zupę owocową.

Obraz
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

Lato to sezon świeżych owoców i warzyw. To bardzo dobra okazja, aby zamiast rosołu czy schabowego, podać na obiad chłodnik lub zupę owocową.

Przepisy na te zupy są stałym elementem zarówno kuchni polskiej jak i światowej. Są smaczne, zdrowe, lekkostrawne, niskokaloryczne i niedrogie. Wśród bardzo wielu ciekawych przepisów, z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.

Niezastąpiony chłodnik

Często bazą chłodnika jest kefir, jogurt, śmietana, kwaśne mleko lub maślanka, a dodatki zależą już od upodobań i kulinarnej wyobraźni. Jednak zimną zupę należy przygotować koniecznie z świeżych warzyw lub owoców. Chłodnik powinien mieć wyrazisty smak.

Warzywne chłodniki doprawia się solą, pieprzem, papryką, gałką muszkatołową, imbirem i ziołami. Natomiast, zupy owocowe cukrem, sokiem z cytryny, goździkami, cynamonem i wanilią.

Jako dodatek do zimnych zup warzywnych można podać: jajka na twardo, paluszki, krakersy, grzanki, ziemniaki w mundurkach. Z kolei do zup owocowych: kluseczki, makaron, herbatniki, biszkopty, bezy, ciasto drożdżowe, groszek ptysiowy.

Chłodnik litewski

Typowo polski chłodnik (chłodnik litewski, chołodziec) przyrządza się na bazie botwiny. W przepisie Józefa Schmidta z 1854 wymieniona jest garść botwiny. Zawierał on sporo pokrojonej cielęcej pieczeni, rozdrobnionej ryby i szparagów, a przede wszystkim szyjek rakowych.

Polecamy przepisy

Więcej przepisów Dziś do tej zupy dodaje się botwinę wraz z buraczkami, rzodkiewkę, świeżego ogórka oraz pieczoną cielęcinę lub kurczaka. Przygotuj:

1,5 l zsiadłego mleka (lub kefiru), 250 ml śmietany, 40 dag botwinki, 1/2 pęczka szczypiorku, 1/2 pęczka koperku, 3 jajka ugotowane na twardo, 10-15 dag pieczonej cielęciny lub kurczaka, 10-15 dag, świeżych ogórków 10-15 dag rzodkiewek sól, pieprz, cukier, cytryna, koncentrat czerwonego barszczu lub wywar z buraków.

Wykonanie:

Botwinkę przebrać, opłukać, pokroić w paski, ugotować w wodzie lekko zakwaszonej cytryną. Rzodkiewki umyć i pokroić w półplasterki, ogórki obrać, umyć i pokroić w paski. Koperek i szczypiorek przebrać, umyć i posiekać. Mleko połączyć ze śmietaną, roztrzepać, dodać przestudzoną botwinkę, rzodkiewki, ogórek, posiekaną zieleninę, pokrojone w paski mięso. Doprawić koncentratem czerwonego barszczu lub wywarem z buraków. Posolić i popieprzyć do smaku. Zupę schłodzić (najlepiej przez kilka godzin). Podawać z jajkami pokrojonymi na ćwiartki. Aby zaostrzyć smak chłodnika, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku.

Wiele receptur

Wbrew pozorom, chłodnik to nie tylko zimny barszcz z botwiny. W kuchni światowej istnieje setki przepisów na zimne zupy, które z tradycyjnym chłodnikiem nie mają nic wspólnego.

Bułgarskie tara-tora

Bułgarzy specjalizują się w tara-tora – jest to ogórkowo-jogurtowa mieszanka z dodatkiem siekanych orzechów włoskich i kolendry.

Natomiast na południu Europy popularne są m. in chłodnik awokadowy z tuńczykiem i chłodnik melonowy z szampanem i pieprzem cayenne.

Na Ukrainie i w Rosji podaje się okroszkę. Istnieją jej różne wersje: z mięsem, rybą lub grzybami. Prawdziwa, tradycyjna okroszka to chłodnik z surowymi warzywami np: marchewką, ogórkiem i rzepą zmiksowanymi z odrobiną mięsa, gotowanymi ziemniakami w mundurkach, brukwią i jajkami na twardo; na mleku i koniecznie kwasie chlebowym. Do smaku doprawia się koperkiem, młodą cebulką, cukrem, solą i musztardą.

Natomiast w Wielkiej Brytanii bardzo lubiana jest zimna zupa z truskawek z dodatkiem zielonego pieprzu i whisky.

Polecamy przepisy

Więcej przepisów Hiszpańskie gazpacho

Najsłynniejszy na świecie chłodnik to hiszpańskie gazpacho – przygotowuje się go z doprawionych octem, czosnkiem i oliwą z oliwek: pomidorów, ogórków, cebuli, papryki. Znanych jest wiele odmian. W Andaluzji podaje się pozbawione pomidorów ajoblanco malagueno, czyli białe gazpacho, przyrządzane z chleba, czosnku, octu, oliwy i migdałów.

Gazpacho: 1/2 kg pomidorów, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 surowy ogórek, 1 papryka zielona, 1 papryka czerwona, sól, pieprz, oliwa, grzanka z bułki.

Obrane pomidory, ogórek i jedną cebulę zmiksować na płynną masę. Dodać czosnek utarty z solą. Dolać łyżkę oliwy i dosypać pieprzu do smaku. Jeśli masa zbyt gęsta, dolać zimnej przegotowanej wody. Wstawić do lodówki. Obie papryki, drugą cebulę i grzankę pokroić bardzo drobno i wrzucić do gazpacho tuż przed podaniem. Podawać bardzo zimne.

Zupy z owoców

Słodką odmianą tych zup są chłodniki owocowe, podobnie jak wiele chłodników warzywnych można przyrządzić się z dodatkiem mleka, jogurtu lub maślanki lub z dodatkiem soku lub przecieru owocowego – uzyskamy wtedy klasyczną zupę owocową. Można ją zagęścić kisielem, mączką ziemniaczaną albo zabielić śmietanką, jogurtem, kefirem.

Do chłodników owocowych nadają się praktycznie wszystkie rodzaje owoców: wiśnie, śliwki, maliny, poziomki, truskawki, jeżyny, porzeczki, czarne jagody, pomarańcze, jabłka, gruszki, agrest, dereń, a nawet głóg i migdały. Na Węgrzech serwuje się latem gyümölesleves, czyli zimną zupę z różnych owoców.

Warto korzystając z sezonu na świeże owoce i warzywa, zmienić swój jadłospis na zdrowszy i mniej kaloryczny. Przy okazji wypróbowując ciekawe i smaczne przepisy.

Polecamy przepisy

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Kiedyś była znaną aktorką. Teraz odnajduje się w innej branży
Kiedyś była znaną aktorką. Teraz odnajduje się w innej branży
"Wylałam z siebie wszystko". Tak wspominała trudny moment w relacji
"Wylałam z siebie wszystko". Tak wspominała trudny moment w relacji
Czujesz taki zapach w domu? Znak, że zalęgły się pluskwy
Czujesz taki zapach w domu? Znak, że zalęgły się pluskwy
Wskoczyła w bordową mini. Od rolniczki nie można oderwać oczu
Wskoczyła w bordową mini. Od rolniczki nie można oderwać oczu
Byli razem 27 lat. Tak mówiła o jego zdradach. "Miał swoje fascynacje"
Byli razem 27 lat. Tak mówiła o jego zdradach. "Miał swoje fascynacje"
Lata mijają, a on się nie zmienia. Wiek aktora budzi zdumienie
Lata mijają, a on się nie zmienia. Wiek aktora budzi zdumienie
Pierwszy raz pokazała męża. "Na początku mi to przeszkadzało"
Pierwszy raz pokazała męża. "Na początku mi to przeszkadzało"
Włożyła maxi z rozcięciem. Sukienka Sykut-Jeżyny to majstersztyk
Włożyła maxi z rozcięciem. Sukienka Sykut-Jeżyny to majstersztyk
Nagle trafił do szpitala. "Nie było już ratunku"
Nagle trafił do szpitala. "Nie było już ratunku"
Tylko 23 Polki noszą to imię. Językoznawcy go nie lubią
Tylko 23 Polki noszą to imię. Językoznawcy go nie lubią
Nie wrzucaj do rosołu. "To hormon"
Nie wrzucaj do rosołu. "To hormon"
Komunia bez spowiedzi? Arcybiskup mówi, czy to grzech
Komunia bez spowiedzi? Arcybiskup mówi, czy to grzech