GotowaniePrzepisyUdka z papryką i szczypiorkiem

Udka z papryką i szczypiorkiem

Udka z papryką i szczypiorkiem
28.11.2005 11:11, aktualizacja: 20.02.2006 15:36

Przed podaniem posyp listkami świeżego oregano.

30 min, 6 porcji
1 porcja 360 kalorii

Składniki:
- 6 udek pałek z kurczaka
- sól
- pieprz
- 3 strąki papryki
- 3 cebule ze szczypiorem
- 2 łyżki oleju
- gałązka oregano
- 100 ml białego wytrawnego wina

Udka oczyścić z piór, opłukać, osączyć, mięso przeciąć wzdłuż kości, wyjąć kość, oprószyć w środku i z wierzchu solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce.

Paprykę umyć, wytrzeć, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na paski, z cebuli odciąć szczypior, kawałkami papryki i szczypiorkiem nadziać udka.

Bawełnianą nicią zaszyć skórę udek w miejscu rozcięcia i na końcach, obsmażyć mięso na rozgrzanym oleju, ułożyć
w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu.

Udka obłożyć kawałkami pokrojonej papryki i cebuli, podlać winem, piec 30 min w temperaturze 180°C, wyjąć z piekarnika, posypać listkami świeżego oregano.