Uwielbiamy rabarbar!

W okresie letnim rozpoczyna się sezon na to dosyć kwaśne warzywo, w polskiej kuchni szczególnie lubiane pod postacią kompotu lub jako dodatku do ciast kruchych i drożdżówek. Jego kwaśny, orzeźwiający smak sprawia, że jest wyjątkowo popularny w czasie upałów.

Obraz
Źródło zdjęć: © sxc.hu

Pasuje on do bardzo wielu innych dań, nie tylko tych słodkich. Dlatego warto trochę poeksperymentować w kuchni i znaleźć dla niego nowe zastosowania.

Pierwsze wzmianki o tej roślinie z rodziny rdestowatych pochodzą z trzeciego tysiąclecia przed naszą erą. Używano jej w medycynie. Na początku sprowadzano ją z Chin.

Potem Brytyjczycy próbowali uprawy na własną rękę. Rabarbar zaaklimatyzował się w tamtejszym klimacie i do dziś cieszy się w brytyjskiej kuchni wielką popularnością. W Wielkiej Brytanii pierwszy sezon na niego zaczyna się okolicy grudnia, a drugi wiosną.

Najlepszy jest rabarbar o różowych łodygach. Przed przygotowaniem koniecznie usuwamy liście i zgrubiałe końce.

Istnieje ponad 100 odmian tej rośliny. W Polsce znane są "Victoria", Hosera" czy "Purpurat".

Nie tylko smaczny

Warto zwrócić uwagę na to, że rabarbar jest rośliną bardzo bogatą w żelazo, witaminy z grupy B, sód, potas, wapń i żelazo. W 100 g zawiera zaledwie 16 kalorii. Stosowano go do leczenia jelit i braku łaknienia. Jednak podobnie jak szczaw i szpinak zawiera kwas szczawiowy, który w nadmiarze może przyczynić do powstawania kamieni nerkowych.

Nie tylko do deserów

Rabarbar nadaje się do ciast, np. pleśniaka czy tarty, kompotów, soków, kisieli, dżemów, czatnejów, powideł, deserów i makaronów. Można go podawać z cukrem i bitą śmietaną. Natomiast amatorzy mocniejszych trunków powinni spróbować rabarbarowego wina.

Ciasto z rabarbarem

Składniki:
- 4 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru,
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 i 1/2 szkl. maślanki
- 4 jajka,
- 3/4 szkl. oleju
- 250 g rabarbaru

Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki. Mąkę, cukier i proszek wymieszać w jednym naczyniu. W drugim maślankę, jajka i olej. Potem dodać je do mąki, cukru, proszku i mieszać do połączenia składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Na wierzch wyłożyć rabarbar. Piec w 180 st. C ok. 45 min.

Warto dodać, że rabarbar dobrze komponuje się truskawkami, dlatego można przygotować sok rabarbarowo-truskawkowy, dżem, a nawet zupę.

Pasuje on też do dziczyzny, czerwonego mięsa oraz potraw warzywnych, np. zapiekanek czy smażonych serów. Konfitura z rabarbaru dobrze smakuje z naleśnikami i plackami. Z tego warzywa przyrządzimy też brązowy sos idealny do kaczki, a także serów i wędlin.

Sos z rabarbaru

Składniki:
- 1 kg cukru,
- 1 kg rabarbaru,
- ½ kg czerwonej cebuli,
- 150 g rodzynek,
- 300 ml winnego octu,
- 2 ząbki czosnku i dwie papryczki chili,
- 30 dag niekwaśnych jabłek,
- 30 g imbiru,
- 1 łyżka słodkiej papryki, - 1 łyżka soli

Rabarbar dokładnie obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy do garnka o grubym dnie. Następnie kroimy cebulę, czosnek i papryczki. Potem wrzucamy je do garnka z rabarbarem.

Kroimy drobno jabłka i ścieramy na tarce imbir, dodajemy słodką paprykę, rodzynki, 300 ml octu, sól i cukier. Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień – dusimy około 45 minut. Studzimy i miksujemy w blenderze, aż uzyskamy sos.

Oryginalnym pomysłem jest rabarbar gotowany na maśle z gałką muszkatołową. Może on być dodatkiem do filetu z makreli usmażonego na rożnie.

(sp/sr)

Wybrane dla Ciebie

Żonę poznał w pracy. "Jesteśmy małżeństwem z wpadki"
Żonę poznał w pracy. "Jesteśmy małżeństwem z wpadki"
Nosi szpilki "slingback". Fashionistki nie uznają teraz innych
Nosi szpilki "slingback". Fashionistki nie uznają teraz innych
Gdy się poznali, miała dziecko. Tak mówi dziś o relacji z córką
Gdy się poznali, miała dziecko. Tak mówi dziś o relacji z córką
Wsyp 5 łyżek do odpływu i zalej wrzątkiem. "Wyżre" gnijące resztki
Wsyp 5 łyżek do odpływu i zalej wrzątkiem. "Wyżre" gnijące resztki
Ujawniła, jak schudła. "Byłam przykryta tym wszystkim"
Ujawniła, jak schudła. "Byłam przykryta tym wszystkim"
Zamiast wyrzucać, zakop w ogrodzie. Efekt na wagę złota
Zamiast wyrzucać, zakop w ogrodzie. Efekt na wagę złota
Pokazała stare zdjęcie. Zrobił je mąż
Pokazała stare zdjęcie. Zrobił je mąż
Zbudowała firmę wartą miliony. Na początku musiała zastawić dom
Zbudowała firmę wartą miliony. Na początku musiała zastawić dom
Nie ma modniejszej kurtki na jesień 2025. Lewandowska już się w niej pokazała
Nie ma modniejszej kurtki na jesień 2025. Lewandowska już się w niej pokazała
Usuń z ogrodu do 2027 roku. Kto się nie dostosuje, ten pożałuje
Usuń z ogrodu do 2027 roku. Kto się nie dostosuje, ten pożałuje
Osoby z niską inteligencją emocjonalną powtarzają je często. 4 zdania
Osoby z niską inteligencją emocjonalną powtarzają je często. 4 zdania
Ścięła większość włosów. Chwyciła za nożyczki i pokazała efekt
Ścięła większość włosów. Chwyciła za nożyczki i pokazała efekt