Uwielbiamy rabarbar!

W okresie letnim rozpoczyna się sezon na to dosyć kwaśne warzywo, w polskiej kuchni szczególnie lubiane pod postacią kompotu lub jako dodatku do ciast kruchych i drożdżówek. Jego kwaśny, orzeźwiający smak sprawia, że jest wyjątkowo popularny w czasie upałów.

Obraz
Źródło zdjęć: © sxc.hu

Pasuje on do bardzo wielu innych dań, nie tylko tych słodkich. Dlatego warto trochę poeksperymentować w kuchni i znaleźć dla niego nowe zastosowania.

Pierwsze wzmianki o tej roślinie z rodziny rdestowatych pochodzą z trzeciego tysiąclecia przed naszą erą. Używano jej w medycynie. Na początku sprowadzano ją z Chin.

Potem Brytyjczycy próbowali uprawy na własną rękę. Rabarbar zaaklimatyzował się w tamtejszym klimacie i do dziś cieszy się w brytyjskiej kuchni wielką popularnością. W Wielkiej Brytanii pierwszy sezon na niego zaczyna się okolicy grudnia, a drugi wiosną.

Najlepszy jest rabarbar o różowych łodygach. Przed przygotowaniem koniecznie usuwamy liście i zgrubiałe końce.

Istnieje ponad 100 odmian tej rośliny. W Polsce znane są "Victoria", Hosera" czy "Purpurat".

Nie tylko smaczny

Warto zwrócić uwagę na to, że rabarbar jest rośliną bardzo bogatą w żelazo, witaminy z grupy B, sód, potas, wapń i żelazo. W 100 g zawiera zaledwie 16 kalorii. Stosowano go do leczenia jelit i braku łaknienia. Jednak podobnie jak szczaw i szpinak zawiera kwas szczawiowy, który w nadmiarze może przyczynić do powstawania kamieni nerkowych.

Nie tylko do deserów

Rabarbar nadaje się do ciast, np. pleśniaka czy tarty, kompotów, soków, kisieli, dżemów, czatnejów, powideł, deserów i makaronów. Można go podawać z cukrem i bitą śmietaną. Natomiast amatorzy mocniejszych trunków powinni spróbować rabarbarowego wina.

Ciasto z rabarbarem

Składniki:
- 4 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru,
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 i 1/2 szkl. maślanki
- 4 jajka,
- 3/4 szkl. oleju
- 250 g rabarbaru

Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki. Mąkę, cukier i proszek wymieszać w jednym naczyniu. W drugim maślankę, jajka i olej. Potem dodać je do mąki, cukru, proszku i mieszać do połączenia składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Na wierzch wyłożyć rabarbar. Piec w 180 st. C ok. 45 min.

Warto dodać, że rabarbar dobrze komponuje się truskawkami, dlatego można przygotować sok rabarbarowo-truskawkowy, dżem, a nawet zupę.

Pasuje on też do dziczyzny, czerwonego mięsa oraz potraw warzywnych, np. zapiekanek czy smażonych serów. Konfitura z rabarbaru dobrze smakuje z naleśnikami i plackami. Z tego warzywa przyrządzimy też brązowy sos idealny do kaczki, a także serów i wędlin.

Sos z rabarbaru

Składniki:
- 1 kg cukru,
- 1 kg rabarbaru,
- ½ kg czerwonej cebuli,
- 150 g rodzynek,
- 300 ml winnego octu,
- 2 ząbki czosnku i dwie papryczki chili,
- 30 dag niekwaśnych jabłek,
- 30 g imbiru,
- 1 łyżka słodkiej papryki, - 1 łyżka soli

Rabarbar dokładnie obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy do garnka o grubym dnie. Następnie kroimy cebulę, czosnek i papryczki. Potem wrzucamy je do garnka z rabarbarem.

Kroimy drobno jabłka i ścieramy na tarce imbir, dodajemy słodką paprykę, rodzynki, 300 ml octu, sól i cukier. Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień – dusimy około 45 minut. Studzimy i miksujemy w blenderze, aż uzyskamy sos.

Oryginalnym pomysłem jest rabarbar gotowany na maśle z gałką muszkatołową. Może on być dodatkiem do filetu z makreli usmażonego na rożnie.

(sp/sr)

Wybrane dla Ciebie
Ewa Kasprzyk cała w złocie. Postawiła na kontrowersyjny trend, spójrzcie na jej stopy
Ewa Kasprzyk cała w złocie. Postawiła na kontrowersyjny trend, spójrzcie na jej stopy
Wybrała się do sauny w dniu tylko dla kobiet. Przeżyła prawdziwy koszmar
Wybrała się do sauny w dniu tylko dla kobiet. Przeżyła prawdziwy koszmar
Piękne imię wymiera. Od siedmiu lat nie nadano go żadnej Polce
Piękne imię wymiera. Od siedmiu lat nie nadano go żadnej Polce
Syn Wonsa jest z Anną Muchą. Mówi, jak wyglądają wspólne święta
Syn Wonsa jest z Anną Muchą. Mówi, jak wyglądają wspólne święta
Kaczorowska nosi "znienawidzone" kozaki. Kiedyś były szczytem obciachu
Kaczorowska nosi "znienawidzone" kozaki. Kiedyś były szczytem obciachu
Moda na takie kołnierze wraca? Od sukienki księżnej Kate trudno oderwać wzrok
Moda na takie kołnierze wraca? Od sukienki księżnej Kate trudno oderwać wzrok
Polka wylądowała w szpitalu w USA. Pokazała rachunek
Polka wylądowała w szpitalu w USA. Pokazała rachunek
Sukienka Ewy Drzyzgi to hit jesieni. Ale tylko spójrzcie, co miała na stopach
Sukienka Ewy Drzyzgi to hit jesieni. Ale tylko spójrzcie, co miała na stopach
Skórzyński wspomina pogrzeb Jakubiaka. Tak zareagowała żona kucharza
Skórzyński wspomina pogrzeb Jakubiaka. Tak zareagowała żona kucharza
Zdradził Bielicką trzy dni po ślubie. "Jak wypił, to chodził na baby"
Zdradził Bielicką trzy dni po ślubie. "Jak wypił, to chodził na baby"
Domagała nie wiedział, czyją jest córką. "Od razu się we mnie zakochała"
Domagała nie wiedział, czyją jest córką. "Od razu się we mnie zakochała"
Zamiast aktorką została lekarką. Tak dziś wygląda 37-letnia Misheel Jargalsaikhan
Zamiast aktorką została lekarką. Tak dziś wygląda 37-letnia Misheel Jargalsaikhan