Uwielbiamy rabarbar!

W okresie letnim rozpoczyna się sezon na to dosyć kwaśne warzywo, w polskiej kuchni szczególnie lubiane pod postacią kompotu lub jako dodatku do ciast kruchych i drożdżówek. Jego kwaśny, orzeźwiający smak sprawia, że jest wyjątkowo popularny w czasie upałów.

Obraz
Źródło zdjęć: © sxc.hu

Pasuje on do bardzo wielu innych dań, nie tylko tych słodkich. Dlatego warto trochę poeksperymentować w kuchni i znaleźć dla niego nowe zastosowania.

Pierwsze wzmianki o tej roślinie z rodziny rdestowatych pochodzą z trzeciego tysiąclecia przed naszą erą. Używano jej w medycynie. Na początku sprowadzano ją z Chin.

Potem Brytyjczycy próbowali uprawy na własną rękę. Rabarbar zaaklimatyzował się w tamtejszym klimacie i do dziś cieszy się w brytyjskiej kuchni wielką popularnością. W Wielkiej Brytanii pierwszy sezon na niego zaczyna się okolicy grudnia, a drugi wiosną.

Najlepszy jest rabarbar o różowych łodygach. Przed przygotowaniem koniecznie usuwamy liście i zgrubiałe końce.

Istnieje ponad 100 odmian tej rośliny. W Polsce znane są "Victoria", Hosera" czy "Purpurat".

Nie tylko smaczny

Warto zwrócić uwagę na to, że rabarbar jest rośliną bardzo bogatą w żelazo, witaminy z grupy B, sód, potas, wapń i żelazo. W 100 g zawiera zaledwie 16 kalorii. Stosowano go do leczenia jelit i braku łaknienia. Jednak podobnie jak szczaw i szpinak zawiera kwas szczawiowy, który w nadmiarze może przyczynić do powstawania kamieni nerkowych.

Nie tylko do deserów

Rabarbar nadaje się do ciast, np. pleśniaka czy tarty, kompotów, soków, kisieli, dżemów, czatnejów, powideł, deserów i makaronów. Można go podawać z cukrem i bitą śmietaną. Natomiast amatorzy mocniejszych trunków powinni spróbować rabarbarowego wina.

Ciasto z rabarbarem

Składniki:
- 4 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru,
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 i 1/2 szkl. maślanki
- 4 jajka,
- 3/4 szkl. oleju
- 250 g rabarbaru

Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki. Mąkę, cukier i proszek wymieszać w jednym naczyniu. W drugim maślankę, jajka i olej. Potem dodać je do mąki, cukru, proszku i mieszać do połączenia składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Na wierzch wyłożyć rabarbar. Piec w 180 st. C ok. 45 min.

Warto dodać, że rabarbar dobrze komponuje się truskawkami, dlatego można przygotować sok rabarbarowo-truskawkowy, dżem, a nawet zupę.

Pasuje on też do dziczyzny, czerwonego mięsa oraz potraw warzywnych, np. zapiekanek czy smażonych serów. Konfitura z rabarbaru dobrze smakuje z naleśnikami i plackami. Z tego warzywa przyrządzimy też brązowy sos idealny do kaczki, a także serów i wędlin.

Sos z rabarbaru

Składniki:
- 1 kg cukru,
- 1 kg rabarbaru,
- ½ kg czerwonej cebuli,
- 150 g rodzynek,
- 300 ml winnego octu,
- 2 ząbki czosnku i dwie papryczki chili,
- 30 dag niekwaśnych jabłek,
- 30 g imbiru,
- 1 łyżka słodkiej papryki, - 1 łyżka soli

Rabarbar dokładnie obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy do garnka o grubym dnie. Następnie kroimy cebulę, czosnek i papryczki. Potem wrzucamy je do garnka z rabarbarem.

Kroimy drobno jabłka i ścieramy na tarce imbir, dodajemy słodką paprykę, rodzynki, 300 ml octu, sól i cukier. Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień – dusimy około 45 minut. Studzimy i miksujemy w blenderze, aż uzyskamy sos.

Oryginalnym pomysłem jest rabarbar gotowany na maśle z gałką muszkatołową. Może on być dodatkiem do filetu z makreli usmażonego na rożnie.

(sp/sr)

Wybrane dla Ciebie
"Zasada jednego talerza". Zastosuj w święta poradę dietetyczki
"Zasada jednego talerza". Zastosuj w święta poradę dietetyczki
Wyznał mu miłość. Kilka miesięcy później usłyszeli diagnozę
Wyznał mu miłość. Kilka miesięcy później usłyszeli diagnozę
"Lewa" pokazała córki. Już nie zasłania im twarzy
"Lewa" pokazała córki. Już nie zasłania im twarzy
Przyszedł z córką do śniadaniówki. Tak wygląda 17-latka
Przyszedł z córką do śniadaniówki. Tak wygląda 17-latka
Chciał kupić napój od Gessler. Zauważył, skąd nalewają go pracownicy
Chciał kupić napój od Gessler. Zauważył, skąd nalewają go pracownicy
Święta są u niego skromne. "Żeby lodówka była pusta"
Święta są u niego skromne. "Żeby lodówka była pusta"
W Polsce była gwiazdą. Wybrała życie kelnerki w Londynie
W Polsce była gwiazdą. Wybrała życie kelnerki w Londynie
Poprowadziła "DDTVN". Oto co miała na sobie
Poprowadziła "DDTVN". Oto co miała na sobie
10 lat temu stracił córkę. Tak mówi o wierze
10 lat temu stracił córkę. Tak mówi o wierze
Damięcka komentuje święta. Pokazała kolejne grafiki
Damięcka komentuje święta. Pokazała kolejne grafiki
Krauze zmarł w Wigilię 11 lat temu. Na początku zlekceważył diagnozę
Krauze zmarł w Wigilię 11 lat temu. Na początku zlekceważył diagnozę
"Nie ma rąk do pracy". Klaudia El Dursi opowiedziała o tegorocznych świętach
"Nie ma rąk do pracy". Klaudia El Dursi opowiedziała o tegorocznych świętach
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀