Uwielbiamy rabarbar!

W okresie letnim rozpoczyna się sezon na to dosyć kwaśne warzywo, w polskiej kuchni szczególnie lubiane pod postacią kompotu lub jako dodatku do ciast kruchych i drożdżówek. Jego kwaśny, orzeźwiający smak sprawia, że jest wyjątkowo popularny w czasie upałów.

Obraz
Źródło zdjęć: © sxc.hu

Pasuje on do bardzo wielu innych dań, nie tylko tych słodkich. Dlatego warto trochę poeksperymentować w kuchni i znaleźć dla niego nowe zastosowania.

Pierwsze wzmianki o tej roślinie z rodziny rdestowatych pochodzą z trzeciego tysiąclecia przed naszą erą. Używano jej w medycynie. Na początku sprowadzano ją z Chin.

Potem Brytyjczycy próbowali uprawy na własną rękę. Rabarbar zaaklimatyzował się w tamtejszym klimacie i do dziś cieszy się w brytyjskiej kuchni wielką popularnością. W Wielkiej Brytanii pierwszy sezon na niego zaczyna się okolicy grudnia, a drugi wiosną.

Najlepszy jest rabarbar o różowych łodygach. Przed przygotowaniem koniecznie usuwamy liście i zgrubiałe końce.

Istnieje ponad 100 odmian tej rośliny. W Polsce znane są "Victoria", Hosera" czy "Purpurat".

Nie tylko smaczny

Warto zwrócić uwagę na to, że rabarbar jest rośliną bardzo bogatą w żelazo, witaminy z grupy B, sód, potas, wapń i żelazo. W 100 g zawiera zaledwie 16 kalorii. Stosowano go do leczenia jelit i braku łaknienia. Jednak podobnie jak szczaw i szpinak zawiera kwas szczawiowy, który w nadmiarze może przyczynić do powstawania kamieni nerkowych.

Nie tylko do deserów

Rabarbar nadaje się do ciast, np. pleśniaka czy tarty, kompotów, soków, kisieli, dżemów, czatnejów, powideł, deserów i makaronów. Można go podawać z cukrem i bitą śmietaną. Natomiast amatorzy mocniejszych trunków powinni spróbować rabarbarowego wina.

Ciasto z rabarbarem

Składniki:
- 4 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru,
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 i 1/2 szkl. maślanki
- 4 jajka,
- 3/4 szkl. oleju
- 250 g rabarbaru

Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki. Mąkę, cukier i proszek wymieszać w jednym naczyniu. W drugim maślankę, jajka i olej. Potem dodać je do mąki, cukru, proszku i mieszać do połączenia składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Na wierzch wyłożyć rabarbar. Piec w 180 st. C ok. 45 min.

Warto dodać, że rabarbar dobrze komponuje się truskawkami, dlatego można przygotować sok rabarbarowo-truskawkowy, dżem, a nawet zupę.

Pasuje on też do dziczyzny, czerwonego mięsa oraz potraw warzywnych, np. zapiekanek czy smażonych serów. Konfitura z rabarbaru dobrze smakuje z naleśnikami i plackami. Z tego warzywa przyrządzimy też brązowy sos idealny do kaczki, a także serów i wędlin.

Sos z rabarbaru

Składniki:
- 1 kg cukru,
- 1 kg rabarbaru,
- ½ kg czerwonej cebuli,
- 150 g rodzynek,
- 300 ml winnego octu,
- 2 ząbki czosnku i dwie papryczki chili,
- 30 dag niekwaśnych jabłek,
- 30 g imbiru,
- 1 łyżka słodkiej papryki, - 1 łyżka soli

Rabarbar dokładnie obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy do garnka o grubym dnie. Następnie kroimy cebulę, czosnek i papryczki. Potem wrzucamy je do garnka z rabarbarem.

Kroimy drobno jabłka i ścieramy na tarce imbir, dodajemy słodką paprykę, rodzynki, 300 ml octu, sól i cukier. Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień – dusimy około 45 minut. Studzimy i miksujemy w blenderze, aż uzyskamy sos.

Oryginalnym pomysłem jest rabarbar gotowany na maśle z gałką muszkatołową. Może on być dodatkiem do filetu z makreli usmażonego na rożnie.

(sp/sr)

Wybrane dla Ciebie
Sprzedawał kwiaty na ulicy. Niewiele brakowało, a nie zagrałby króla
Sprzedawał kwiaty na ulicy. Niewiele brakowało, a nie zagrałby króla
Zrujnowany dom w lesie. Mayra tchnęła w niego nowe życie
Zrujnowany dom w lesie. Mayra tchnęła w niego nowe życie
Apartament tylko dla dorosłych. Właściciel ujawnia, co jest w środku
Apartament tylko dla dorosłych. Właściciel ujawnia, co jest w środku
Gdzie wyrzucić zużytą folię? Często popełniamy błąd
Gdzie wyrzucić zużytą folię? Często popełniamy błąd
60-letnia aktorka pozuje w bikini. Tak Elizabeth Hurley dba o sylwetkę
60-letnia aktorka pozuje w bikini. Tak Elizabeth Hurley dba o sylwetkę
Zaszalała z kolorami. Od Wojciechowskiej aż trudno oderwać wzrok
Zaszalała z kolorami. Od Wojciechowskiej aż trudno oderwać wzrok
W latach 80. i 90. imię to było hitem. Nosi je ponad 400 tys. Polek
W latach 80. i 90. imię to było hitem. Nosi je ponad 400 tys. Polek
Burza po odcinku "Rolnika". Rolniczka jasno o stanie krów
Burza po odcinku "Rolnika". Rolniczka jasno o stanie krów
Kot gryzie podczas głaskania? To jasny sygnał
Kot gryzie podczas głaskania? To jasny sygnał
Pokazali córki. Najstarsza też próbuje swoich sił w show-biznesie
Pokazali córki. Najstarsza też próbuje swoich sił w show-biznesie
Po pięćdziesiątce pojawił się wąsik? Lekarka tłumaczy, co to oznacza
Po pięćdziesiątce pojawił się wąsik? Lekarka tłumaczy, co to oznacza
Niewielu wie, kim jest jej mąż. Są razem od 19 lat
Niewielu wie, kim jest jej mąż. Są razem od 19 lat