W lasach jest go pełno. Przewyższa smakiem czosnek niedźwiedzi
Czosnek niedźwiedzi jest popularną rośliną, którą możemy spotkać w polskich lasach. Okazuje się, że nie on jedyny trafia w gust miłośników dobrej kuchni. Czosnaczek pospolity ma nie tylko niezwykłe walory kulinarne, ale także lecznicze.
Czosnaczek pospolity uważany jest za popularny chwast, jednak wbrew tej opinii, jest wszechstronną rośliną, która posiada wiele zastosować. Należący do rodziny kapustowatych jest ozdobą polskich lasów, zarośli i ogrodów. Rośnie od wczesnej wiosny, a jego białe kwiaty pojawiają się od kwietnia do lipca.
Czosnaczek pospolity jest również znany pod angielską nazwą "garlic mustard", ponieważ z jego nasion można przygotować wyjątkową musztardę czosnkową. Liście oraz korzenie stanowią doskonały dodatek do sałatek, twarożków, mięs, a nawet pieczywa, dodając potrawom wyraźny, pikantny smak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Który jest zdrowszy? Czosnaczek pospolity czy czosnek niedźwiedzi?
Czosnek niedźwiedzi, należący do rodziny amarylkowatych, stanowi cenne źródło składników odżywczych i leczniczych. Wczesną wiosną, gdy jego młode liście są najsmaczniejsze, mogą być używane do przygotowywania sałatek, pesto czy twarożków. Choć roślina ta przypomina wyglądem trującą konwalię, ma właściwości lecznicze i świetnie sprawdza się w kuchni.
Warto jednak wiedzieć, że czosnek niedźwiedzi objęty jest częściową ochroną, oznacza to, że nie można go zrywać bez zezwolenia, gdy dziko rośnie. Zgodnie z prawem można jednak uprawiać tę roślinę w przydomowych ogródkach oraz na działkach.
Czytaj także: Wlej do kretowiska. Krety uciekną co do jednego
Obydwie odmiany wzbogacają dietę o składniki odżywcze, które często są pomijane w codziennych posiłkach. Różnią się one jednak w swoim smaku. "Cebula czarownic", czyli czosnek niedźwiedzi jest bardziej wyrazisty, zaś czosnaczek jest delikatniejszy.
Przepis na pesto z czosnaczka
Zarówno czosnaczek, jak i czosnek niedźwiedzi świetnie sprawdzą się w domowym pesto. Wystarczy 100 g dobrze umytych i osuszonych liści czosnaczka, 125 ml oliwy z oliwek, 50 g prażonych orzechów włoskich, 30 g tartego parmezanu oraz sól i pieprz.
Do blendera wrzuć liście, oliwę, orzechy oraz parmezan. Zmiksuj wszystko do jednolitej konsystencji. Następnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Do podkręcenia smaku możesz dodać kilka kropel soku z cytryny lub limonki. Tak przygotowane pesto możesz podawać z makaronem lub jako smarowidło do pieczywa.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.