Najgorsze mięso na grilla. Makłowicz radzi unikać

Robert Makłowicz jakiś czas temu postanowił wziąć na tapet popularne produkty do grillowania. - To jest droga do samobójstwa, bo nie dość, że niedobre, to jeszcze szkodliwe - stwierdził. Ekspert ostrzega przed kupowaniem zamarynowanego wcześniej mięsa.

Polacy uwielbiają grillować
Polacy uwielbiają grillować
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kluczem do wyjątkowego smaku mięsa z grilla jest odpowiednia marynata. Nic dziwnego, że w tym przypadku wiele osób ufa gotowym produktom, które można znaleźć w niemal każdym sklepie spożywczym. Robert Makłowicz ma jednak o nich konkretne zdanie.

Tak ocenił marynowane mięso ze sklepu

Wraz z nadejściem cieplejszych dni chętnie spędzamy czas na świeżym powietrzu. Chętnie wypoczywamy w ogrodzie, bawimy się z dziećmi, ale również grillujemy. Na ruszt śmiało można wrzucać zarówno mięsa, jak i warzywa, dlatego każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Robert Makłowicz tłumaczy ceny w polskich restauracjach!

Wiele osób, chcąc nieco ułatwić sobie czas przygotowania produktów, które będą grillować, kupuje mięsa w gotowych już marynatach. Robert Makłowicz, cytowany przez wprost.pl, w jednym z odcinków programu "Podróże kulinarne" stanowczo odradził jednak ich stosowanie.

- Abstrakcja. To jest droga do samobójstwa, bo nie dość, że niedobre, to jeszcze szkodliwe – zaznaczył.

Krytyk kulinarny nie ukrywał, że w ich składzie można znaleźć m.in. duże ilości soli, cukru, konserwantów oraz sztucznych dodatków, które mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Domowa marynata do mięs

Niektórym może wydawać się, że samodzielne przygotowanie marynaty do mięs stanowi nie lada wyczyn. Okazuje się, że nic bardziej mylnego.

Podstawą każdej dobrej marynaty są kwasy, takie jak sok z cytryny czy ocet, które rozluźniają włókna mięśniowe. Olej pomaga zatrzymać wilgoć, a przyprawy przenikają głęboko do środka, zapewniając bogaty aromat. Przykładowo, marynata pomidorowo-paprykowa to doskonały wybór dla miłośników intensywnych smaków.

Aby przygotować tę aromatyczną marynatę, potrzeba:

  • 6 łyżek oleju,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
  • 3 łyżki soku z pomidorów (lub ketchupu).

Wszystkie składniki należy ze sobą dokładnie wymieszać, a następnie zanurzyć w nich mięso, które powinno się marynować przynajmniej przez 4 godziny.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

© Materiały WP
Źródło artykułu:WP Kobieta
grillmarynata do mięsamarynata

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (2)