"Dieta antysmogowa" chroni organizm. Wystarczy kilka produktów. Zajadaj je garściami
Niskie temperatury to nie jedyne zagrożenie, które pojawia się wraz z zimą. Stężenie smogu w wielu polskich miastach jest bardzo wysokie, a oddychanie zanieczyszczonym powietrzem odbija się negatywnie na naszym organizmie. Jak się przed tym bronić?
11.01.2024 | aktual.: 11.01.2024 15:32
Walka ze smogiem zdaje się nie mieć końca. To długotrwały proces rozłożony na lata – wymaga inwestycji, jak również – a może przede wszystkim – zmiany świadomości. Tymczasem musimy się nauczyć jakoś funkcjonować w szkodliwym powietrzu, chroniąc się za pomocą masek antysmogowych oraz oczyszczaczy i filtrów powietrza. Na szczęście możemy zrobić dla organizmu jeszcze więcej. Spróbujmy zadziałać od środka, lepiej się odżywiając. Dieta antysmogowa pomoże nam walczyć ze smogiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na czym polega dieta antysmogowa? Najpierw należy wzmocnić organizm
Dieta oczywiście nie pomoże nam lepiej oddychać, ale odpowiednio dobrane składniki mogą stanowić ochronę przed trującymi substancjami, które dostają się do organizmu z każdym kolejnym wdechem skażonego powietrza. Musimy skupić się przede wszystkim na zdrowym i zbilansowanym odżywianiu, dzięki czemu wzmocnimy naturalną odporność – a odporny organizm lepiej broni się przed nowymi zagrożeniami. Dlatego jedzmy codziennie zalecane pięć porcji warzyw, odpowiednią ilość białka, tłuszczów i węglowodanów. Pijmy też dużo wody, która pomoże wypłukać z organizmu toksyny.
Skutecznie oczyszczają z toksyn. Wprowadź do diety te składniki
Zmiany nie muszą być duże, wystarczy, że zostaną dobrze przemyślane. Zamiast czarnej herbaty pijmy częściej zieloną, która pomaga oczyścić organizm z toksyn. Zawarte w niej katechiny dodatkowo działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Znane ze swoich właściwości detoksykujących są również napary ziołowe, np. z działającej moczopędnie pokrzywy, bratka lub czystka, który dzięki wysokiej zawartości polifenoli wykazuje działanie antyoksydacyjne, detoksykujące i przeciwwolnorodnikowe.
Niektóre korzystne dla organizmu składniki są bardzo smaczne i lubiane. Gorzka czekolada świetnie wzmacnia serce i hamuje kaszel, a czerwone wino i kawa poprawiają krążenie krwi, pracę serca i zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów. Warto też postawić na zdrowe przyprawy. Kurkuma wykazuje silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, dzięki czemu wspomaga działanie naturalnych mechanizmów detoksykujących.
Zdrowe, bo kolorowe. Pomagają w walce ze smogiem
Do codziennej diety koniecznie powinniśmy włączyć owoce i warzywa bogate w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki. Należą do nich: witamina C, witamina E, polifenole, karotenoidy czy antocyjany. Najwięcej zawierają ich zielone warzywa liściaste (szpinak), owoce jagodowe (truskawki, maliny, jeżyny, borówki amerykańskie czy jagody) oraz pomarańczowe warzywa i owoce (marchew, dynia, pomarańcza), które są źródłem cennych karotenoidów. Jedzmy ich dużo, ponieważ są zdrowe i łatwo dostępne.
Nie należy też zapominać o stałej suplementacji witaminy D, w przypadku której około 90 proc. zapotrzebowania powstaje w skórze pod wpływem promieni słonecznych. Niestety, smog zakłóca promieniowanie ultrafioletowe B (UVB), dlatego tak często doświadczamy jej niedoboru. Witamina D występuje w niektórych rybach (łosoś, śledź, makrela, tuńczyk), pieczarkach i jajkach, jednak z pożywienia jest wchłaniana przez nasz organizm w niewielkiej ilości.
Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!