Wasze inspiracje: hinduska uczta dla ciała i ducha

O swoich inspiracjach opowiada nasza internautka - Pani Anna Krupotow - Carrim, mieszkająca w Londynie. Pani Anna jest lekarzem, z zamiłowaniem do kulinarnego eksperymentowania i poznawania nowych aromatów i smaków. Inspiruje ją kuchnia hindusów - bogactwo zapachów i przypraw...

Obraz
Źródło zdjęć: © Anna Krupotow-Carrim

Fragment dziennika z herbatą i curry. Jedzenie. Pożywienie. Strawa. Uczta dla ciała i uczta dla ducha jednocześnie. Symfonie smaków najrozmaitszych - kwaśnych, kwaskowych, słodkich, słodkawych, gorzkich, słonych, raz lekko, ledwo pikantnych, innym razem diabelnie wręcz ostrych. Smaków pojedynczych, zdecydowanych i najróżniejszych ich kombinacji, których wszystkie subtelności są rozpoznawane przez nasze kubki smakowe.

To otaczające nas swoją delikatną, ledwo wyczuwalną czarowną mgiełką, to wdzierające się burzliwie w nozdrza, odciskające swój ślad głęboko w pamięci naszych doznań i doświadczeń. Wreszcie kolory. Wulkany kolorów- w garnkach, kotłach, rondlach i na patelniach. Gejzery kolorów- bulgocące, pyrkające, migocące i mrugające do nas szelmowsko. Kolory ziemi, wody, roślin, skał, piasku, kwiatów i kamieni. Kolory natury, światła i cienie. Fascynująca jest różnorodność świata, różnorodność, która inspiruje bez granic. Różnorodność ta przekłada się na fantastyczne wręcz zróżnicowanie kulinarne kontynentów, krajów, miast, wiosek, miasteczek, nawet najmniejszych osad ludzkich.

Poematy zapachów

Jedna z najbardziej kolorowych kultur świata- kultura hinduska - wabi nas jedną z najbardziej kolorowych i aromatycznych kuchni. To przyprawy będące darami ziemi, czynią tę kuchnię tak urozmaiconą, tak barwną i przesiąkniętą aromatem nasion, kory drzew, kwiatów i owoców, zapachem wiatru, słońca i powietrza. Oto na patelni skwierczy olej, a za chwilę już nasiona gorczycy i kminku podskakują wysoko i pękają z łagodnym trzaskiem, wydobywając głęboki, mocny aromat. Już w kolejce czeka jasnobrązowa zmielona kolendra, żółć kurkumy spotyka się z czerwienią chilli, a laska cynamonu przyprawia to wszystko odrobiną korzennego spokoju. Kilka ziaren zielonego kardamonu i kosmata kulka jego pobratymca- kardamonu czarnego - o głębokim, upajającym aromacie – obydwa wydobywają głębię smaków. Jeszcze tylko cebula, czosnek i obowiązkowy imbir ( najlepiej świeży) i oto warzy się jedna z odmian wszechobecnej curry- pachnącej, smakowitej, kolorowej potrawy będącej podstawą kuchni hinduskiej. Curry z kurczaka (chicken curry),
curry z jagnięciny (lamb curry), wołowiny ( beef curry), curry rybne ( fish curry), wreszcie wszelkie odmiany curry wegetariańskich – kalafior, ziemniaki, brokuły, fasola, soczewica, okra, zielone banany, mix wszelkich warzyw- wszystko w sosie curry.

Wszyscy – począwszy od jedzenia warzonego na małych straganach ulicznych (street –food) po kolacje serwowane w pałacach pięknych niczym Taj Mahal - jedzą curry. Kuchnia indyjska – to inspiracja i przygoda, to świetne pole do tworzenia własnych wizji kulinarnych. Jaka jest tajemnica udanych, smakowitych potraw? Jak dużo ( czy też mało) dodawać przypraw? Na te pytania jeden z szefów kuchni udzielił zadziwiająco prostej odpowiedzi- “Tak naprawdę nie ma gotowych receptur. Przyprawy (spices) dodaje się, tak jak sól i pieprz w kuchni europejskiej – do smaku”. Czy trzeba do tego coś dodać? Chyba tylko słynną Masala Chaj na deser. Masala Chaj (Spice Tea), czyli Herbata Przyprawowa, to mieszanka czarnego pieprzu, kolendry, kminku, kardamonu, goździków i cynamonu. Podana z odrobiną mleka stanowi dopełnienie posiłku, łagodzi smak curry, koi zmysły i przyjemnie rozleniwia. Z Indii tylko jeden skok do Arabii. Tam króluje herbata czarna, mocna i mocno osłodzona. Parzona w metalowych, często dekoracyjnych czajmiczkach,
podawana w maleńkich ozdobnych szklaneczkach. Herbata z mięta, herbata z cynamonem, herbata z kardamonem. Herbaciarnie na każdym rogu ulicy.

Jedna z najsłynniejszych – to El Fishawy w Kairze- otwarta przed z górą dwustu laty - nigdy, nawet na chwile nie zamknęła swoich podwoi. Wracamy do Europy. Pachnąca bazylią i oregano Italia, gdzie dzień zaczyna się i kończy filiżanką ultra-mocnego espresso, gdzie cappuccino z pianką zachęca do rozmów przy kawiarnianych stolikach, gdzie risotto i pasta...

Anna Krupotow - Carrim

Lekarz. Pediatra. Neonatolog. Podróżnik, tłumacz, fotograf. Zakochana w pustyni i w Egipcie, Urzeczona pięknem i różnorodnością świata, zafascynowana bogactwem kultur, utrwala podróże - ludzi, zwyczaje, życie codzienne - na zdjęciach i na papierze. Typowy Strzelec - artystyczna dusza, wrażliwa na piękno i kolory, łaknie przygód, ceni i szanuje każdą istotę, świat uważa za niewyczerpane źródło inspiracji. Pracuje, czyta, pisze, fotografuje, zbiera materiały - marzy o wydaniu albumu, książki...

ZOBACZ TEŻ:

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Zrujnowany dom w lesie. Mayra tchnęła w niego nowe życie
Zrujnowany dom w lesie. Mayra tchnęła w niego nowe życie
Apartament tylko dla dorosłych. Właściciel ujawnia, co jest w środku
Apartament tylko dla dorosłych. Właściciel ujawnia, co jest w środku
Gdzie wyrzucić zużytą folię? Często popełniamy błąd
Gdzie wyrzucić zużytą folię? Często popełniamy błąd
60-letnia aktorka pozuje w bikini. Tak Elizabeth Hurley dba o sylwetkę
60-letnia aktorka pozuje w bikini. Tak Elizabeth Hurley dba o sylwetkę
Zaszalała z kolorami. Od Wojciechowskiej aż trudno oderwać wzrok
Zaszalała z kolorami. Od Wojciechowskiej aż trudno oderwać wzrok
W latach 80. i 90. imię to było hitem. Nosi je ponad 400 tys. Polek
W latach 80. i 90. imię to było hitem. Nosi je ponad 400 tys. Polek
Burza po odcinku "Rolnika". Rolniczka jasno o stanie krów
Burza po odcinku "Rolnika". Rolniczka jasno o stanie krów
Kot gryzie podczas głaskania? To jasny sygnał
Kot gryzie podczas głaskania? To jasny sygnał
Pokazali córki. Najstarsza też próbuje swoich sił w show-biznesie
Pokazali córki. Najstarsza też próbuje swoich sił w show-biznesie
To dlatego po 50-tce pojawia się wąsik. Lekarka stawia sprawę jasno
To dlatego po 50-tce pojawia się wąsik. Lekarka stawia sprawę jasno
Niewielu wie, kim jest jej mąż. Są razem od 19 lat
Niewielu wie, kim jest jej mąż. Są razem od 19 lat
Jest od niego 17 lat starsza. Niewielu wie, z kim się związała
Jest od niego 17 lat starsza. Niewielu wie, z kim się związała