Nie jedzą jajek, nie piją mleka - jak weganie radzą sobie z pieczeniem? Sposobów na proste zamienniki jest wiele. Wśród najczęściej wykorzystywanych są siemię lniane, tofu i musy owocowe. Sprawdźcie jak łatwo zastąpić jajka w domowych wypiekach.
Nie jedzą jajek, nie piją mleka - jak weganie radzą sobie z pieczeniem? Sposobów na proste zamienniki jest wiele. Wśród najczęściej wykorzystywanych są siemię lniane, tofu i musy owocowe. Sprawdźcie jak łatwo zastąpić jajka w domowych wypiekach.
Siemię lniane
W Stanach furorę robi tzw. egg replacer, czyli mix skrobi ziemniaczanej i tapioki. W Polsce największą popularnością cieszy się jednak siemię lniane. Te niepozorne nasionka sprawdzą się doskonale w wypiekach. Zmielone siemię wystarczy zalać gorącą wodą. Powstała lejąca się substancja sklei przygotowaną masę niemal tak jak jajka. Zamiast jednego jajka w przepisie, weź 1,5 łyżeczki siemienia i zalej 3 łyżkami gorącej wody.
Nasiona lnu nie zmieniają smaku wypieku. Sprawdzą się w ciastach, ciasteczkach i kotletach. Działają one łagodząco na układ pokarmowy. Dostarczają organizmowi wielu cennych substancji. Obniżają poziom złego cholesterolu, a zawarte w nich lignany wspomagają profilaktykę nowotworową.
md/ WP Kobieta
Owocowe i warzywne musy
Jajka można też zastąpić zmiksowanymi owocami. Doskonale nada się mus jabłkowy - 1/3 szklanki za każde jajko. Wykorzystać można też banana. Musy owocowe nadają wypiekom wilgotności, wiążą składniki, ale nie pomagają ciastu wyrosnąć. Żeby uzyskać puszysty efekt niezbędne będzie użycie sody lub proszku do pieczenia.
Wegańskie ciasta wyjdą też, gdy użyjemy bardzo dojrzałego, zmiksowanego awokado. Puree z batatów, dyni czy ziemniaka sprawdzi się równie dobrze. Obciążą masę, dlatego warto dodać dodatkową porcję proszku do pieczenia. Wykorzystać można także tartą marchew, seler, cukinię, a nawet buraka.
Tofu
Ta sojowa kostka idealnie sprawdzi się w przepisach, w których niezbędne jest użycie dużej ilości jajek. By zastąpić jedno jajko potrzebna jest 1/4 szklanki puree z miękkiego tofu. Jest ono źródłem białka, co ma szczególne znaczenie w kuchni pozbawionej nabiału. Tofu jest niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu.
Można też przygotować z niego wegańską jajecznic ę.
Paleta mąk
Jeśli masz pod ręką mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą, sojową czy owsianą także możesz jej użyć zamiast jajek. 1 łyżkę mąki wymieszać trzeba z 3 łyżkami wody i dodać do pozostałych składników. Mączne mikstury wiążą i spulchniają masę.
Szczególnie uważać trzeba z mąką ziemniaczaną, która użyta w złych proporcjach może spowodować, że wypiek będzie twardy.
Fantastycznym zamiennikiem może też być mąka z ciecierzycy. Sprawdzi się zarówno w kuchni wegańskiej, jak i bezglutenowej.
Mleko roślinne zamiast krowiego
Mleko sojowe to z pewnością najpopularniejsza alternatywa dla mleka krowiego. Piją je nie tylko weganie, ale też osoby z nietolerancją laktozy i ze skazą białkową. Soja to źródło cennego białka. Zawiera też mnóstwo aminokwasów budujących tkankę mięśniową.
W wypiekach mleko roślinne działa identycznie jak to od krowy.
md/ WP Kobieta