Wegańskie zamienniki do pieczenia
Czym zamienić jajka w wygańskich wypiekach?
Nie jedzą jajek, nie piją mleka - jak weganie radzą sobie z pieczeniem? Sposobów na proste zamienniki jest wiele. Wśród najczęściej wykorzystywanych są siemię lniane, tofu i musy owocowe. Sprawdźcie jak łatwo zastąpić jajka w domowych wypiekach.
Nie jedzą jajek, nie piją mleka - jak weganie radzą sobie z pieczeniem? Sposobów na proste zamienniki jest wiele. Wśród najczęściej wykorzystywanych są siemię lniane, tofu i musy owocowe. Sprawdźcie jak łatwo zastąpić jajka w domowych wypiekach.
Siemię lniane
W Stanach furorę robi tzw. egg replacer, czyli mix skrobi ziemniaczanej i tapioki. W Polsce największą popularnością cieszy się jednak siemię lniane. Te niepozorne nasionka sprawdzą się doskonale w wypiekach. Zmielone siemię wystarczy zalać gorącą wodą. Powstała lejąca się substancja sklei przygotowaną masę niemal tak jak jajka. Zamiast jednego jajka w przepisie, weź 1,5 łyżeczki siemienia i zalej 3 łyżkami gorącej wody.
Nasiona lnu nie zmieniają smaku wypieku. Sprawdzą się w ciastach, ciasteczkach i kotletach. Działają one łagodząco na układ pokarmowy. Dostarczają organizmowi wielu cennych substancji. Obniżają poziom złego cholesterolu, a zawarte w nich lignany wspomagają profilaktykę nowotworową.
md/ WP Kobieta