FitnessWiosenna dieta – po tych produktach poczujesz się lekko

Wiosenna dieta – po tych produktach poczujesz się lekko

Ostatni moment, żeby zdążyć przed latem!

Wiosenna dieta – po tych produktach poczujesz się lekko
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Która z nas wiosną nie marzy o zrzuceniu kilku kilogramów? Nerwowo przeczesujemy internet w poszukiwaniu skutecznej diety, która błyskawicznie pozwoli na zrzucenie wagi. Takie kuracje jednak nie są wskazane, ponieważ teraz nasz organizm potrzebuje maksimum składników odżywczych przy niewielkiej kaloryczności potraw. Właśnie taki jadłospis odchudza, wymiata toksyny oraz szkodliwe produkty przemiany materii z organizmu i sprzyja zdrowiu. Sprawdźmy, po które produkty warto sięgać.

Jabłko

Znane przysłowie mówi - jedz jedno jabłko dziennie, a unikniesz lekarza. Racja. Obecne w nich pektyny przeciwdziałają rozwojowi bakterii fermentacyjnych i pomagają usunąć je z organizmu. Korzystnie wpływają też na funkcjonowanie jelit, obniżają poziom cholesterolu, ułatwiają usuwanie z organizmu toksycznych substancji. Pamiętajmy, że najwięcej cennych związków znajduje się pod skórką, dlatego jabłek przed spożyciem nie obieramy. Jabłko z dodatkiem soku z cytryny ułatwia trawienie węglowodanów. Wystarczy jeść jeden owoc dziennie, aby wyregulować metabolizm. Z kolei jabłko zjedzone przed snem zadziała przeczyszczająco. Liczne badania dowiodły, że owoce spożywane ze skórką zmniejszają ilość tkanki tłuszczowej, jednocześnie zwiększając masę mięśniową.

Kapusta

W sklepach i na straganach już pojawiała się młoda kapusta, która ma doskonałe właściwości odchudzające. Jednak najlepsze efekty da spożywanie zupy kapuścianej, którą nieprzypadkowo nazywa się „pogromcą tłuszczu”. Jej podstawą jest główka kapusty (białej albo włoskiej), którą można połączyć m.in. z cebulą, papryką, marchwią, pomidorami i ewentualnie dowolnymi przyprawami, ale nie z solą. Warto wiedzieć, że jedzenie białej kapusty pomaga także rozprawić się z cellulitem. Korzystna dla organizmu jest również kapusta kiszona, która zawiera enzymy pomagające w trawieniu tłuszczów.

Cytryna

Obecne w cytrynie związki pobudzają przemianę materii, pomagają pozbyć się toksyn i hamują łaknienie. Wpływają także na stały poziom cukru we krwi, dzięki czemu nie mamy ochoty na żadne kaloryczne zachcianki. Wiele gwiazd przyznaje się do picia na czczo przegotowanej wody z sokiem cytrynowym. W ten sposób organizm pozbywa się trujących substancji, a tempo metabolizmu wyraźnie wzrasta. Cytryna stymuluje spalanie tkanki tłuszczowej. Właściwości odchudzające ma także limonka. Wyciśnij z niej sok do butelki z wodą niegazowaną i popijaj ten napój przez cały dzień.

Seler

W diecie nie może zabraknąć też selera, który zawiera dużo witamin (m.in. A, z grupy B, C, PP i E), a także sód, potas, magnez, fosfor, żelazo, wapń oraz błonnik usprawniający perystaltykę jelit. Jadłospis bogaty w seler pomaga oczyścić organizm z toksyn, pobudza metabolizm i pomaga wydalić z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii. Dla osób odchudzających się szczególnie dobry będzie seler naciowy, z którego można przyrządzić wiele smacznych i zdrowych sałatek. Ale również starty korzeń z dodatkiem różnych warzyw i wymieszany z łyżką jogurtu naturalnego oraz z przyprawami ziołowymi będzie znakomitą i niskokaloryczną surówką. Natomiast sok z selera naciowego połączony w równych proporcjach z sokiem jabłkowym – wypity na czczo – doskonale oczyszcza organizm.

Cukinia

Warzywo smaczne, niskokaloryczne i zdrowe. Zawiera m.in. beta-karoten, kwas foliowy, wapń, potas, magnez, witaminę C, PP i z grupy B oraz ważny przy odchudzaniu błonnik, który pełni nieocenioną rolę w pracy jelit. Dlatego cukinia usprawnia przemianę materii i doskonale syci, na długo niwelując uczucie głodu. Dzięki spożywaniu cukinii odtruwamy organizm i pomagamy mu oczyścić się z toksyn. Cukinia ma także właściwości odkwaszające. Poleca się ją osobom ze zgagą czy refluksem. Ważne jednak, aby cukinia była odpowiednio przyrządzona. Najlepsza będzie upieczona w piekarniku albo ugotowana na parze, bez kalorycznych i tłustych dodatków. Cukinię można też zjeść na surowo, np. jako dodatek do sałatki.

Brokuły

Znane są ze swoich właściwości oczyszczających organizm ze złogów tłuszczu i cholesterolu. Poprawiają funkcjonowanie wątroby. Zawierają bardzo dużo błonnika, więc również z tego względu mają korzystny wpływ na oczyszczanie jelit. Obecne w brokułach substancje chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Poza tym warzywa te zawierają spore ilości chlorofilu stymulującego produkcję czerwonych krwinek w szpiku kostnym. Brokuły zawierają sulforafan, który działa antybakteryjnie i chroni przed wrzodami.

Kasza gryczana

Jest jednym z pokarmów, które przywracają korzystny zasadowy odczyn organizmowi. Gryka zawiera poza tym bardzo wartościowe białko roślinne. Duże ilości rutyny korzystnie wpływają na poprawę stanu naczyń włosowatych i skutecznie chronią organizm przed infekcjami wirusowymi. W kaszy gryczanej znajduje się błonnik, który reguluje pracę przewodu pokarmowego. Zasadotwórcza jest także kasza jaglana, po którą również warto sięgać.

Zielona herbata

Wspomaga układ krwionośny, aktywizuje pracę mózgu i bardzo skutecznie oczyszcza organizm z toksyn, które powstają w tkankach wskutek przemiany materii. Poza tym w zielonej herbacie występuje wiele cennych przeciwutleniaczy. Po wypiciu filiżanki tego cennego naparu poziom antyoksydantów wzrasta o połowę i utrzymuje się przez około dwie godziny. Zielona herbata działa odtruwająco, delikatnie moczopędnie i przeciwzapalnie. Reguluje procesy przemiany materii, dlatego jest wskazana w przypadku osób dbających o linię.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (29)