Wiosna w warzywniku

Wiosna w warzywniku

Wiosna w warzywniku
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
11.03.2008 09:40, aktualizacja: 11.03.2008 12:24

„Od siania pietruszki sezon należy zaczynać” - radzą doświadczeni działkowcy.

W ogrodzie warzywnym - „od siania pietruszki sezon należy zaczynać” - radzą doświadczeni działkowcy.

Dlatego w marcu wysiewamy do gruntu nasiona: pietruszki, grochu, roszponki, sałaty liściowej, wczesnych odmian marchwi, bobu, rzodkiewki i rzodkwi, skorzonery, szpinaku i cebuli.

Nasiona większości gatunków roślin warzywnych kiełkują, w optymalnych warunkach, przeważnie w ciągu 8-14 dni, jedynie nasiona marchwi, pietruszki, pasternaku, selera, szpinaku, szparagu i niektórych warzyw rzadkich wymagają dłuższego okresu kiełkowania - 20-28 dni.

Do gruntu sadzimy rozsady: kalarepy, sałaty głowiastej, chrzanu. W połowie miesiąca sadzimy podzielone, stare kępy szczypiorku, a pod koniec marca wczesne odmiany kapusty głowiastej czerwonej, - głowiastej białej, - włoskiej i dymkę.

Jeżeli chcemy szybciej mieć wczesne ziemniaki, pod koniec lutego lub na początku marca przygotowujemy podkiełkowane sadzeniaki. Przyspieszymy tym termin zbioru o 2-3 tygodnie.
Do podkiełkowania wybieramy bulwy średniej wielkości, 40-60 g. Układamy je w płaskich pojemnikach - bez lub z warstwą wilgotnego piasku, torfu lub mchu - spryskujemy wodą, ustawiamy w jasnej, wilgotnej piwnicy w temperaturze 10-14ºC na 30-35 dni.

Aby jak najlepiej wykorzystać powierzchnię uprawową i uzyskać więcej plonów, możemy zaplanować sobie kolejność i rodzaj sianych lub sadzonych roślin.

Oprócz plonu głównego, który rośnie na grządce najdłużej - np. ogórki, pomidory, kukurydza, dynia - możemy siać także przedplon lub poplon.
Przedplon, to rośliny, które sadzimy wczesną wiosną i które zwalniają grunt przed uprawą plonu głównego. Są to: sałata, rzodkiewka, kalarepa.
Poplon, to rośliny, które sadzimy w tym samym roku po zebraniu plonu głównego. Należą do nich: sałata późna, cebula. Zalecana jest także uprawa równoległa roślin - tzw. śródplon. Stosujemy wówczas szerszy rozstaw plonu głównego i wykorzystujemy powolny wzrost niektórych roślin. Na śródplon nadają się: sałata, koper, rzodkiewka, szczypior. Rośliny dobieramy tak, aby kończyły okres wzrostu, zanim inne zaczną się rozrastać.

Przy ustalaniu zmianowości musimy zwrócić uwagę na to, aby: · Po roślinach o płytkich korzeniach sadzić rośliny o głębokich korzeniach i odwrotnie;
· Po roślinach zachwaszczających glebę następowały odchwaszczające;
· Nie sadzić roślin tego samego gatunku po sobie - gleba będzie wyjałowiona;
· Po roślinach porażonych chorobami i szkodnikami były uprawiane rośliny na nie odporne (ważne szczególnie dla roślin psiankowatych i kapustnych);
· Ze względu na zatrucie gleby wydzielinami roślin niektórych gatunków nie siać tych samych roślin lub takich, które są na wydzieliny wrażliwe;
· Rośliny, które najlepiej wykorzystują nawożenie obornikiem lub innym nawozem organicznym siać przemiennie przez kolejne lata.
Na grządkach, po nawiezieniu obornikiem, w pierwszym roku uprawiamy: brukselkę, cebulę, czosnek, dynię, kalafior, kapustę włoską i czerwoną, ogórki, pomidory, seler, ziemniaki wczesne. W drugim roku - cebulę, kapustę wczesną, pomidory odmian wysokich. W trzecim - buraki ćwikłowe, fasolę, groch, marchew.

Źródło artykułu:WP Kobieta