Trwa ładowanie...

Wiśnie czy czereśnie? Oto jest pytanie

W tym roku czereśniożercy nie mieli powodów do radości. W maju ostatni podmuch zimy zniszczył część kwiatostanów. Potem pojawiały się na przemian susze, burze gradowe i gigantyczne ulewy.

Wiśnie czy czereśnie? Oto jest pytanieŹródło: sxc.hu
d17wih0
d17wih0

W tym roku czereśniożercy nie mieli powodów do radości. W maju ostatni podmuch zimy zniszczył część kwiatostanów. Potem pojawiały się na przemian susze, burze gradowe i gigantyczne ulewy. Biedne czereśnie nie poradziły sobie z kapryśną pogodą. Owoców pojawiło się niewiele, ich ceny były wysokie, a po kilkunastu dniach na ryneczkach i targowiskach po czereśniach nie mieliśmy już śladu. Tym razem wygrali miłośnicy wiśni. Oni zawsze mają lepiej!

Spór o to, czy lepsze są czereśnie czy wiśnie zapewne nigdy nie zostanie rozwiązany. Przypomina bowiem słynne porównywanie świąt wielkanocnych i Bożego Narodzenia. W każdych rankingach i sondażach zwolenników i przeciwników jednych i drugich jest po połowie. „Jeden lubi pomidorową, drugi ogórkową, a trzeci jak mu się nogi pocą” - tak podobno mawiał Witold Gombrowicz.

Należę do tych, którzy wiśni nie cierpią głównie ze względu na ich cierpki smak. Nie kupuję wiśniowych dżemów, jogurtów, galaretek i ciastek z wiśniami. Za każdym razem denerwuję się, że nasza kuchnia ma tak niewiele do zaproponowania, jeśli chodzi o kulinarne szaleństwa z czereśni. Przyjmuję jednak do wiadomości, że czereśnie to owoce delikatne, mniej wyraziste i raczej słabo podatne na wszelkie przeróbki. Trzeba jednak podkreślić, że tak zwolenników jak i przeciwników wiśni i czereśni łączy jedno! Owoce te są niezwykle zdrowe i podczas lata trzeba ich jeść tak dużo, jak tylko można. Zamienione potem na rozmaite przetwory niestety tracą część swoich właściwości.

d17wih0

Czereśnie przede wszystkim mają niewiele kalorii, dlatego doskonale sprawdzają się w rozmaitych dietach. Świeży sok z czereśni jest sprawdzonym lekiem na serce i naczynia krwionośne, a nalewka z czereśni pomoże nam zwalczyć kłopoty żołądkowe. Napary i herbatki z szypułek czereśni mogą być pomocne przy zwalczaniu zapalenia dróg moczowych, pęcherza moczowego czy nerek. Na wymienianie wszystkich witamin i cennych składników czereśni nie starczyłoby czasu i miejsca. Francuzi jednak odkryli, że na przykład liczne witaminy z grupy B zawarte w tych owocach doskonale wygładzają skórę.

W tym miejscu zwolennicy wiśni są w stanie przytoczyć trzy razy więcej argumentów na rzecz swoich ulubionych owoców. Wiśnie zawierają duże ilości kwasów owocowych, mangan i żelazo. Są dobrym źródłem potasu i witaminy C. Stabilizują pracę serca i chronią przed chorobami układu krążenia. Działają też korzystnie na skórę, zawierają substancje zapobiegające nowotworom. Oczyszczają również organizm ze zbędnych produktów przemiany materii. Podobno poprawiają także apetyt i pomagają zwalczać zapalenie spojówek.

Pamiętajmy jednak, że wiśnie i czereśnie przede wszystkim stanowią świetny składnik naprawdę tysięcy dań i przetworów. Polskie książki kucharskie od ponad stu lat podają rozliczne przepisy na czeresniówki, syropy czereśniowe i kompoty z czereśni. Ponadto na wiśnie marynowane, wiśnie suszone, w cieście, w cukrze i w occie. Maria Śleżańska w 1904 roku polecała galaretkę z wiśni z czerwonym winem. Jej podstawę stanowiły wiśnie utłuczone razem z pestkami. Natomiast Piotr Bikont w swojej najnowszej książce „Kuchnia Żydowska Balbiny Przepiórko” proponuje niezwykle oryginalny chłodnik wiśniowy. Robi się go z 750g wydrylowanych wiśni, 100 ml wiśniówki i ćwierci litra czerwonego wytrawnego wina. Po takie zupce lepiej jednak dobrze odpocząć w ogrodzie, aniżeli zasiadać za kierownicą samochodu.

(mk/sr)

d17wih0
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d17wih0