Woda klonowa. Naturalny elektrolit z dużą dawką potasu
Woda klonowa od dawna używana jest jako napój medyczny w Rosji, Ukrainie czy Korei. Koreańczycy nazywają klon gorosoe co oznacza "drzewo dobre dla kości".
11.08.2015 | aktual.: 11.08.2015 13:24
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Woda klonowa od dawna używana jest jako napój medyczny w Rosji, Ukrainie czy Korei. Koreańczycy nazywają klon gorosoe co oznacza "drzewo dobre dla kości".
Kanadyjską wodę klonową przez dwa lata badali naukowcy z Cornell University. Zawiera ona blisko 50 składników odżywczych mających korzystny wpływ na zdrowie. Naukowcy są zgodni co do tego, że to niskokaloryczny naturalny elektrolit.
Napój obniża ciśnienie krwi, zmniejsza nudności. Oprócz tego, woda klonowa to źródło witaminy B, manganu, magnezu czy kwasu abscysynowego, stabilizującego poziom cukru we krwi. Zawiera także aminokwasy organiczne, prebiotyki i polifenole ( przeciwutleniacze, które są konieczne do usuwania szkodliwych rodników w organizmie). Ma o 50 procent mniej cukru niż woda kokosowa.
Woda klonowa od dawna używana jest jako napój medyczny w Rosji, Ukrainie czy Korei. Koreańczycy nazywają klon gorosoe co oznacza "drzewo dobre dla kości".
Jest przejrzystym, delikatnie słodkim płynem, który wypływa z klonu wczesną wiosną. Wówczas drzewo wyciąga wodę z gruntu i filtruje ją przez swoje korzenie, a w trakcie tego naturalnego procesu wzbogaca się o szereg mikroelementów.
Smak wody klonowej nie przypomina w smaku syropu klonowego. Nie jest zbyt słodka ani lepka. Ma lekko zamgloną barwę podobnie jak woda kokosowa. Czy to kolejny idealny suplement?
Na podstawie huffingtonpost.com/(gabi)/WP Kobieta