ycipk-15yhti

Wosk pszczeli – skład, właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Istnieje wiele zalet wosku pszczelego – jego zapach niweluje dolegliwości układu oddechowego, a bogata w substancje odżywcze konsystencja zawarta w kosmetykach ujędrnia i odżywia skórę. Dlatego właśnie warto szukać kosmetyków zawierających wosk pszczeli.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Wosk jest popularnym składnikiem kosmetyków
Wosk jest popularnym składnikiem kosmetyków (iStock.com, Fot: Premyuda Yospim)
ycipk-15yhti

Wosk pszczeli i jego bogaty skład

Wosk pszczeli to produkt powstający w procesie wytwarzania przez pszczoły miodu. To właśnie on buduje plastry, w których rozwijają się młode pszczoły. To chyba najlepsze świadectwo, jaka moc odżywcza drzemie w wosku pszczelim.

Konsystencja wosku pszczelego jest zwarta i lekko tłusta, a pod wpływem temperatury zamienia się w plastyczną masę. Wosk pszczeli rozpuszcza się w eterze i alkoholu, a przede wszystkim w olejach eterycznych i tłuszczach. Dzięki temu i swojemu składowi stał się jednym z najczęstszych dodatków do kosmetyków.

ycipk-15yhti

Dobroczynne dla skóry składniki wosku pszczelego to między innymi:

  • beta-karoten, który działa przeciwzapalnie,
  • chryzyna – posiada właściwości antybiotyku,
  • flawonoidy niszczące grzyby i bakterie,
  • witamina A – pobudza i reguluje stan skóry,
  • skwalen, który posiada właściwości ochronne,
  • kwas masłowy i kwas melisowy o właściwościach antyoksydacyjnych,
  • alkohole tłuszczowe i wolne kwasy tłuszczowe stymulujące do gojenia się ran i podrażnień.

Kosmetyki z woskiem pszczelim są niezwykle uniwersalne. Pomagają każdemu rodzajowi cery – od suchej, przez tłustą, po trądzikową. Zdarza się jednak, że tak jak każdy inny produkt kosmetyczny mogą uczulić, dlatego przed pierwszym użyciem warto zrobić próbę na niewielkim fragmencie skóry.

Właściwości wosku pszczelego

Wosk pszczeli znajduje zastosowanie w kosmetyce, dekoratorstwie oraz farmaceutyce. Wpływa dobrze na wątrobę i poprawia jakość powietrza, gdy podpalamy woskowe świeczki. Poza tym popularna jest również apiterapia, podczas której leczone są dolegliwości układu oddechowego oraz reumatyzm. Zabieg polega na umieszczeniu chorego w pobliżu ula – zapach wosku zniweluje objawy chorób, a charakterystyczne bzyczenie pszczół złagodzi nerwy i zrelaksuje ciało i umysł.

ycipk-15yhti

W ujęciu dermatologicznym dobroczynne działanie wosku pszczelego to:

  • uelastycznienie i ujędrnienie skóry,
  • nadanie połysku włosom,
  • ochrona skóry przed czynnikami zewnętrznymi,
  • zapobieganie wysuszaniu skóry,
  • przyspieszanie gojenia się ran i leczenie trądziku.

Zastosowanie wosku pszczelego w kosmetyce

Wosk pszczeli jest naturalnym produktem niezwykle często wykorzystywanym w kosmetykach. Zawdzięcza to jednak nie tylko bogatemu składowi, ale również temu, że stanowi doskonały konserwant. Dzięki temu nie potrzeba już substancji sztucznych, które szkodzą urodzie skóry, włosów i paznokci.

Kosmetykami zawierającymi wosk pszczeli są ponadto:

  • kremy do twarzy i pod oczy,
  • balsamy do ciała,
  • mydła i żele pod prysznic,
  • peelingi,
  • produkty do modelowania włosów,
  • plastry do depilacji (co widzialne jest gołym okiem),
  • szminki,
  • tusze do rzęs,
  • cienie oraz kredki do powiek,
  • podkłady,
  • produkty do wybielania płytki paznokci.
ycipk-15yhti

*Kremy do twarzy, balsamy, peelingi oraz tysiące innych produktów to baza nowej wyszukiwarki super cen WP radarOkazji. *

Polub WP Kobieta
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-15yhti

ycipk-15yhti
ycipk-15yhti