Wrzuć jajko do środka. Skorupka sama odpadnie
Obieranie jajek na twardo bywa wyjątkowo irytującym procesem, szczególnie gdy skorupka pęka na drobne kawałeczki i nie chce łatwo oddzielić się od białka. Istnieje świetny sposób, który pozwoli błyskawicznie obrać ugotowane jajko.
08.01.2023 | aktual.: 09.01.2023 08:05
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jajka to nie tylko smaczny składnik dodatek do zupy, kanapki czy sałatki, ale przede wszystkim nieocenione źródło białka. Zawierają także sporo witamin, m.in. A, D i K oraz składniki mineralne, jak fosfor, potas, magnez czy cynk.
Niestety dla wielu osób dość nieprzyjemnym i denerwującym zajęciem jest obieranie jajek ugotowanych na twardo. Istnieją jednak pewne sposoby, które mogą tę czynność nie tylko ułatwić, ale i zdecydowanie przyspieszyć. Czasem wystarczy jedna rzecz, a obieranie jajek przestanie być żmudnym zajęciem.
Zobacz także: Tak oszukują producenci. Zrób to, zanim kupisz mięso
Genialny patent na szybkie obranie jajek
Kuchennymi pomysłami i sposobami na przyspieszenie pewnych czynności chętnie dzielą się internauci. Jedną z takich osób jest Jess Moses, prowadząca na TikToku profil "freshlysnapped", na którym publikuje pomocne, kuchenne triki ułatwiające gotowanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jakiś czas temu podzieliła się z obserwatorami swoim sposobem na błyskawiczne obranie ugotowanego jajka. Wystarczy po wyjęciu z garnka włożyć jajko do słoika, nalać do środka wodę, zakręcik słoik i kilkukrotnie nim potrząsnąć. Po odlaniu wody do zlewu i wyciągnięciu jajka ze słoika, rozbita skorupa powinna szybko oddzielić się od ugotowanego białka.
Prezentowany przez Jess Moses sposób można wykorzystać do obierania większej ilości jajek. Wtedy wystarczy wykonać powyższe czynności, wykorzystując po prostu większy słoik.
Inne sposoby
Wiele osób ma swoje sposoby na idealnie ugotowane jajka na twardo, które mają także ułatwić ich późniejsze obranie. Część wyciąga jajka wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej oraz wkłada je do garnka w momencie, gdy woda już się zagotuje. Inni, żeby szybko pozbyć się skorupek, wsypują do wody sól lub odrobinę sody.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl