ModaWydajesz krocie na kawiarniane latte? W domu zrobisz kawę lepszą i tańszą od kawiarnianej.

Wydajesz krocie na kawiarniane latte? W domu zrobisz kawę lepszą i tańszą od kawiarnianej.

Kawa jak z kawiarni domowym sposobem? To proste
Kawa jak z kawiarni domowym sposobem? To proste
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

24.06.2021 17:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Miłośnicy kawy nie wyobrażają sobie poranka bez przynajmniej kilku łyków czarnego, gorącego napoju. Podpowiadamy, jak we własnej kuchni szybko przygotować kawę, która jest aromatyczna, smaczna i stawia na nogi.671430

Więcej kawy za mniej pieniędzy

Wielbiciele kawowych poranków przygotowują kawę w domu lub korzystają z uroków kawiarni, które mają po drodze do pracy czy szkoły. Cena kawy kupowanej na mieście bywa horrendalnie wysoka, a to już potrafi nadszarpnąć nasz budżet. Oczywiście nie ma nic przyjemniejszego niż ulubiona kawa podawana błyskawicznie wprost w nasze dłonie w kubku, z którym możemy biec na autobus czy tramwaj, jednak na regularny wydatek tego typu może sobie pozwolić niewiele osób. Odrobina cierpliwości, jeden gadżet więcej i dobre ziarna to gwarancja przygotowania idealnej kawy we własnej kuchni, i to o wiele taniej. Domowa kawiarka nie tylko diametralnie powiększy twoje oszczędności, to jeszcze rozwinie twoje baristyczne umiejętności i zrobi z ciebie prawdziwego, domowego specjalistę.

Jak wybrać dobrą domową kawiarkę?

Kawiarka kawiarce nierówna. Modele dostępne w sklepach lub w sieci różnią się od siebie ceną, materiałem, z którego są wykonane, stylem i kolorem. Każda klasyczna kawiarka może być używana na kuchence gazowej, jednak nie każda z nich nadaje się do tej indukcyjnej lub elektrycznej. Wybierając model dla siebie, pamiętaj, by dokładnie sprawdzić oznaczenia. Jeśli z kolei chciałbyś używać jej bez względu czy kuchnia jest w okolicy, wybierz kawiarkę elektryczną, która zapewni ci kawę, gdziekolwiek znajdzie się gniazdko.

Ważną kwestią podczas wyboru kawiarki idealnej jest analiza ilościowa - warto się zastanowić, dla ilu osób robisz kawę jednocześnie. Rozmiary "czajniczków" oznaczane są właśnie liczbą filiżanek kawy, którą podczas jednego użycia zaparzy kawiarka. Dobierz ją więc do swoich potrzeb - liczby kaw przygotowywanych najczęściej. Kolejną ważną kwestią jest także wygląd gadżetu - im bardziej będzie pasować do wystroju wnętrza, tym przyjemniej będzie ci się z niego korzystało.

Jak zaparzyć kawę w kawiarce?

Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z domowym przygotowaniem kawy, korzystanie z kawiarki może ci się wydawać trudne. Zaparzenie kawy w ten sposób wymaga kilku kroków, które jednak szybko wejdą ci w krew i staną się twoim ulubionym porannym nawykiem. Zapach kawy i odgłos bulgotania kawy w kawiarce to elementy przyjemnego, kawowego rytuału. Grunt to zapoznać się z jej budową i kolejnością działań. Kawiarka składa się z trzech części - zbiorniczka na wodę, sitka na kawę i zbiornika, w którym gromadzi się gotowa kawa.

Przygotowanie kawy rozpoczynamy "od dołu" - nalewamy wodę do części umiejscowionej najniżej. Następnie do sitka wsypujemy ulubioną kawę o średnim stopniu zmielenia, który jest bardzo ważny. Zbyt drobno zmielona mogłaby przedostać się przez dziurki w sitku, z kolei zbyt grubo zmielona nie zaparzyłaby się odpowiednio mocno. Kawa powinna sięgać do 3/4 wysokości sitka i pozostać nieubita. Na sitko nakładamy najwyższy zbiornik i zakręcamy go. Kawiarkę stawiamy na kuchence lub podłączamy do gniazdka i wyczekujemy odgłosu syczenia, oznaczający początek przelewania się kawy. To moment, w którym należy zmniejszyć płomień lub moc kuchenki i oczekiwać bulgotu zwiastującego przelewanie się kawy. Kiedy kawiarka ucichnie to znak, że możemy nalać kawę do filiżanki i rozkoszować się jej aromatem.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (4)
Zobacz także