Wydajesz krocie na kawiarniane latte? W domu zrobisz kawę lepszą i tańszą od kawiarnianej.
Miłośnicy kawy nie wyobrażają sobie poranka bez przynajmniej kilku łyków czarnego, gorącego napoju. Podpowiadamy, jak we własnej kuchni szybko przygotować kawę, która jest aromatyczna, smaczna i stawia na nogi.671430
Więcej kawy za mniej pieniędzy
Wielbiciele kawowych poranków przygotowują kawę w domu lub korzystają z uroków kawiarni, które mają po drodze do pracy czy szkoły. Cena kawy kupowanej na mieście bywa horrendalnie wysoka, a to już potrafi nadszarpnąć nasz budżet. Oczywiście nie ma nic przyjemniejszego niż ulubiona kawa podawana błyskawicznie wprost w nasze dłonie w kubku, z którym możemy biec na autobus czy tramwaj, jednak na regularny wydatek tego typu może sobie pozwolić niewiele osób. Odrobina cierpliwości, jeden gadżet więcej i dobre ziarna to gwarancja przygotowania idealnej kawy we własnej kuchni, i to o wiele taniej. Domowa kawiarka nie tylko diametralnie powiększy twoje oszczędności, to jeszcze rozwinie twoje baristyczne umiejętności i zrobi z ciebie prawdziwego, domowego specjalistę.
Jak wybrać dobrą domową kawiarkę?
Kawiarka kawiarce nierówna. Modele dostępne w sklepach lub w sieci różnią się od siebie ceną, materiałem, z którego są wykonane, stylem i kolorem. Każda klasyczna kawiarka może być używana na kuchence gazowej, jednak nie każda z nich nadaje się do tej indukcyjnej lub elektrycznej. Wybierając model dla siebie, pamiętaj, by dokładnie sprawdzić oznaczenia. Jeśli z kolei chciałbyś używać jej bez względu czy kuchnia jest w okolicy, wybierz kawiarkę elektryczną, która zapewni ci kawę, gdziekolwiek znajdzie się gniazdko.
Ważną kwestią podczas wyboru kawiarki idealnej jest analiza ilościowa - warto się zastanowić, dla ilu osób robisz kawę jednocześnie. Rozmiary "czajniczków" oznaczane są właśnie liczbą filiżanek kawy, którą podczas jednego użycia zaparzy kawiarka. Dobierz ją więc do swoich potrzeb - liczby kaw przygotowywanych najczęściej. Kolejną ważną kwestią jest także wygląd gadżetu - im bardziej będzie pasować do wystroju wnętrza, tym przyjemniej będzie ci się z niego korzystało.
Jak zaparzyć kawę w kawiarce?
Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z domowym przygotowaniem kawy, korzystanie z kawiarki może ci się wydawać trudne. Zaparzenie kawy w ten sposób wymaga kilku kroków, które jednak szybko wejdą ci w krew i staną się twoim ulubionym porannym nawykiem. Zapach kawy i odgłos bulgotania kawy w kawiarce to elementy przyjemnego, kawowego rytuału. Grunt to zapoznać się z jej budową i kolejnością działań. Kawiarka składa się z trzech części - zbiorniczka na wodę, sitka na kawę i zbiornika, w którym gromadzi się gotowa kawa.
Przygotowanie kawy rozpoczynamy "od dołu" - nalewamy wodę do części umiejscowionej najniżej. Następnie do sitka wsypujemy ulubioną kawę o średnim stopniu zmielenia, który jest bardzo ważny. Zbyt drobno zmielona mogłaby przedostać się przez dziurki w sitku, z kolei zbyt grubo zmielona nie zaparzyłaby się odpowiednio mocno. Kawa powinna sięgać do 3/4 wysokości sitka i pozostać nieubita. Na sitko nakładamy najwyższy zbiornik i zakręcamy go. Kawiarkę stawiamy na kuchence lub podłączamy do gniazdka i wyczekujemy odgłosu syczenia, oznaczający początek przelewania się kawy. To moment, w którym należy zmniejszyć płomień lub moc kuchenki i oczekiwać bulgotu zwiastującego przelewanie się kawy. Kiedy kawiarka ucichnie to znak, że możemy nalać kawę do filiżanki i rozkoszować się jej aromatem.