Zalej spaleniznę tym napojem i zagotuj. Garnek będzie lśnił
Jak wyczyścić przypalony garnek? Wiele osób nie wyobraża sobie innej metody niż szorowanie spalenizny i czyszczenie jej za pomocą chemicznych detergentów. Tymczasem istnieją proste sztuczki, które sprawią, że przypalone naczynia będą lśniły jak nowe. Jedna z nich jest szczególnie skuteczna.
20.10.2022 | aktual.: 20.10.2022 20:59
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przypalone garnki to zmora podczas gotowania. Niestety łatwo do tego doprowadzić - wystarczy, że zapomnimy o gotowanej przez nas potrawie lub postawimy naczynie na zbyt dużym ogniu. Najczęściej czujemy, że coś jest nie tak, gdy w domu pojawia się nieprzyjemny zapach spalenizny. Wtedy pojawia się też problem: jak wyczyścić przypalony garnek?
Jak usunąć spaleniznę z garnka? Skorzystaj z tego triku
Usuwanie spalenizny jest wyjątkowo uciążliwe, nawet jeśli skorzystamy z chemicznych detergentów. Wymaga mocnego szorowania, które może nawet zniszczyć garnki. Na szczęście istnieje prosta sztuczka, która sprawi, że spalenizna szybko zejdzie. Wystarczy użyć coli.
Czyszczenie przypalonego garnka colą brzmi zaskakująco, ale naprawdę działa. Jak to zrobić? Należy po prostu wlać napój tak, aby przykryć nim spaleniznę, a potem postawić naczynie na kuchence i doprowadzić do wrzenia. Kiedy już się zagotuje, zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy przez około 20 minut. Możemy w trakcie gotowania mieszać drewnianą szpatułką lub łyżką i podważać spaleniznę. Na koniec zdejmujemy garnek z ognia, studzimy, wylewamy zawartość i starannie myjemy z użyciem płynu do mycia naczyń.
Czyszczenie przypalonego garnka jest proste. Pamiętaj o tych zasadach
Spaleniznę czyścimy tą metodą wyłącznie w garnkach zrobionych ze stali nierdzewnej. W innym wypadku, przy zastosowaniu garnka emaliowanego lub aluminiowego, może się on zniszczyć.
Inne domowe metody czyszczenia spalenizny również nie nadają się do każdego rodzaju garnków. Soda oczyszczona zniszczy aluminiowe naczynia, z kolei ocet emaliowane – może spowodować, że zmatowieją. Uważajmy też na kwasek cytrynowy – lepiej nie używać go to czyszczenia naczyń teflonowych, emaliowanych i ceramicznych.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl