Jedzono go w Polsce na potęgę. Wzmacnia serce, chroni jelita
Czy ktoś kiedyś słyszał o skorzonerze czy wężymordzie? Nazwa zdecydowanie nie zachęca, mimo że kryje się pod nią bardzo zdrowe warzywo. Kiedyś było w Polsce bardzo popularne, ale z czasem odeszło w niepamięć.
17.04.2024 | aktual.: 17.04.2024 12:37
W medycynie ludowej wężymord uchodził za skuteczne lekarstwo na ukąszenia węży, stąd wzięła się jego niezwykła nazwa. Alternatywne określenie skorzonera ma z kolei źródła w terminie łacińskim: scorzonera hispanica. To gatunek rośliny warzywnej z rodziny astrowatych. Pochodzi z południowej i środkowej Europy oraz części Azji (Syberia Zachodnia, Kaukaz). Ciemny korzeń pokryty lekko zdrewniałą skórką kryje biały miąższ. W smaku przypomina pietruszkę albo szparagi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jedz wężymord na zdrowie. Właściwości lecznicze
Naziemną część rośliny wyróżniają podłużne liście i żółte kwiaty (całość dorasta nawet do 130 cm wysokości). Jadalny i bogaty w wartości odżywcze jest sam korzeń (ok. 30 cm długości). Zbiera się go pod koniec lata lub jesienią. Dawniej miał stanowić żelazny zapas pożywienia na długą i trudną zimę. Jest bowiem łatwy w uprawie i dość trwały, trzeba tylko uważać, aby korzenie się nie połamały.
Skorzonera wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, w tym prebiotyczne, które wspomagają rozwój pożytecznej flory bakteryjnej w jelitach. Zawiera fruktozę i inulinę – cukier przyjazny dla diabetyków i działajacy przeciwzapalnie – oraz mnóstwo witamin i minerałów: beta-karoten, witaminy E i C oraz witaminy B1, B2 i PP. Dostarcza takich pierwiastków, jak potas i sód, wapń, żelazo, magnez i fosfor. Wszystkie te właściwości odżywcze sprawiają, że wężymord wpływa pozytywnie na układ trawienny i serce (pomaga obniżyć ciśnienie krwi).
Zobacz także
Skorzonera w kuchni. Jak ją jeść?
Warto wprowadzić zapomniany wężymord do diety, którą znacznie urozmaici. Warzywo jest bardzo uniwersalne, dlatego można je podawać na różne sposoby. Gotowane, smażone, zapiekane, doskonałe jako dodatek do innych dań. Będzie świetną bazą do kremowej zupy albo pomysłem na zdrową kiszonkę. Świeże liście sprawdzą się w wiosennych sałatkach.
Wężymord należy obrać ze skórki i oczyścić. Uwaga, bo szybko ciemnieje, ale żeby temu zapobiec, wystarczy albo szybko przystąpić do działania, albo skropić korzeń odrobiną soku z cytryny lub octu. Aby uzyskać pyszne danie, wystarczy usmażyć kawałki skorzonery na oliwie, dodając ulubione zioła i przyprawy. Smacznego!
Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!