W PRL-u zajadali się nim wszyscy. Jest jak plaster na jelita

Jeszcze nie tak dawno temu był ulubionym przysmakiem wielu dzieci i często pojawiał się w przedszkolu na podwieczorek. Kisiel, bo o nim mowa, nie tylko świetnie smakował, ale miał też wiele cennych właściwości.

W PRL-u zajadali się nim wszyscy. Jest jak plaster na jelitaKiedyś wszyscy się nim zajadali - zdjęcie poglądowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Adobe

Kisiel dla jednych był przysmakiem, dla drugich czymś, czego by w życiu nie tknęli. W czasach, kiedy trudno było o inne słodkie przysmaki, zajadali się jednak nim wszyscy. Co więcej, zjadanie kisielu miało mieć też bardzo pozytywny "skutek uboczny". Co nim było? Wszystko wyjaśniamy poniżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Test słodyczy z PRL, które są obecnie dostępne w sprzedaży

Smaki dzieciństwa. Wspominacie ten słodycz z nostalgią?

Jakie walor zdrowotne miał kisiel? Jak się okazuje, ten niskokaloryczny przysmak zawierał wiele przydatnych składników odżywczych. Kisiel był doskonałym źródłem m.in. pektyn, minerałów oraz witamin. Z tego też względu rodzice tak się cieszyli, kiedy po ów deser sięgały największe niejadki. Kisiel zawierał też sporą porcję błonnika, który ma zbawienny wpływ na pracę naszych jelit, a także cały układ pokarmowy.

Smaczny, że palce lizać. Zrób go w domu

Chcesz odtworzyć ulubiony przedszkolny podwieczorek? Nic prostszego! Kisiel przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Potrzebujesz jedynie kilka składników w podanych proporcjach:

  • trzy łyżeczki cukru;
  • trzy łyżeczki mąki ziemniaczanej;
  • trzy szklanki zimnej wody;
  • garść lub dwie mrożonych owoców np. truskawek.

Przygotowanie:

Zacznij od umieszczenia w dużym garnku mrożonych owoców, które następnie zalejesz prawie całą podaną w przepisie wodą. Dodaj cukier i gotuj składniki przez ok. dwie minuty. W niewielkiej ilości pozostałej wody (ok. połowie szklanki) rozpuść podaną ilość mąki ziemniaczanej. Po upłynięciu dwóch minut dodaj mąkę do garnka i gotuj całość, cały czas mieszając. W tym czasie kisiel powinien zgęstnieć. Teraz pozostaje ci tylko przelać go do miseczek i poczekać, aż ostygnie i będzie gotowy do zjedzenia.

Smacznego!

Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

© Materiały WP
Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

"To był armagedon". Biuro sióstr ADiHD zniszczone
"To był armagedon". Biuro sióstr ADiHD zniszczone
Zwróciła się do Jakubiaka. "Obiecałam to kiedyś Tomkowi"
Zwróciła się do Jakubiaka. "Obiecałam to kiedyś Tomkowi"
Gorzko ocenia zmiany w Watykanie. "To był polityczny wybór"
Gorzko ocenia zmiany w Watykanie. "To był polityczny wybór"
Oceniła jej występ na Eurowizji. "Kompletnie nie rozumiem"
Oceniła jej występ na Eurowizji. "Kompletnie nie rozumiem"
Ciągła ochota na słodycze? Wszystko zaczyna się w głowie
Ciągła ochota na słodycze? Wszystko zaczyna się w głowie
Poproś o tę maść w aptece. Kosztuje grosze
Poproś o tę maść w aptece. Kosztuje grosze
Biją na głowę cygaretki. Spodnie Jolanty Kwaśniewskiej to hit dla dojrzałych
Biją na głowę cygaretki. Spodnie Jolanty Kwaśniewskiej to hit dla dojrzałych
Gdzie wyrzucić filtr do wody? Często ląduje w złym pojemniku
Gdzie wyrzucić filtr do wody? Często ląduje w złym pojemniku
Genialny patent. Tak uratujesz "spuchnięte" panele
Genialny patent. Tak uratujesz "spuchnięte" panele
Pokazała się w bikini. Góra w kształcie muszelek to hit na lato
Pokazała się w bikini. Góra w kształcie muszelek to hit na lato
Piękne imię na skraju zapomnienia. Noszą je zaledwie dwie Polki
Piękne imię na skraju zapomnienia. Noszą je zaledwie dwie Polki
Posyp dno patelni i przykryj. Po kilku minutach będzie jak nowa
Posyp dno patelni i przykryj. Po kilku minutach będzie jak nowa