Zasady podawania pieczywa
Organizując przyjęcie, powinniśmy zapoznać się z zasadami savoir-vivru dotyczącymi podawania pieczywa. Będziemy wtedy pewni, że nasz stół wygląda elegancko w każdym calu.
07.03.2006 | aktual.: 27.06.2010 16:57
Organizując przyjęcie, powinniśmy zapoznać się z zasadami savoir-vivru dotyczącymi podawania pieczywa. Będziemy wtedy pewni, że nasz stół wygląda elegancko w każdym calu.
Świeże pieczywo podaje się w wiklinowym lub w metalowym koszyku, ułożone na serwecie, w kolorze dekoracji całego stołu. Chleb powinien być pokrojony na dość grube kromki, a nie jak obecnie często się spotyka, w cieniutkie kromeczki.
Tosty podajemy na serwecie złożonej w kopertę, tak by cały czas, choć częściowo były nią przykryte.
Koszyk z pieczywem ustawiamy na środku stołu tak, by każdy miał do niego łatwy i wygodny dostęp.
Wzięte z koszyczka pieczywo kładziemy na talerzyk ustawiony po lewej stronie nakrycia, obok którego powinien znajdować się nóż do smarowania. Jeżeli nie jest podany specjalny talerzyk, pieczywo kładziemy na obrusie z lewej strony lub na talerzu do dania głównego.
Długie bułki i bagietki powinny być krojone na ukos. Świeże pieczywo dość szybko obsycha, należy przykryć je serwetą. Przy podawaniu ciepłych bułeczek czy rogali, przykrywami je serwetą, aby zbyt szybko nie wystygły.
Pieczywo je się, odłamując małe kawałki. Rogale i bułki często dzieli się na pół i odłamuje z połówki.
Koszyki z pieczywem oraz talerzyki do pieczywa sprząta się przed podaniem deseru.
K. Sekunda