Zaskakujące zastosowania piwa
Piwna marynata
Piwo jest najchętniej spożywanym trunkiem alkoholowym na świecie. Do tego ludzie znajdują coraz więcej jego alternatywnych zastosowań. Sprawdź, do czego można je wykorzystać.
Piwo jest najchętniej spożywanym trunkiem alkoholowym na świecie. Do tego ludzie znajdują coraz więcej jego alternatywnych zastosowań. Sprawdź, do czego można je wykorzystać.
Drób, wołowina i wieprzowina - bez najmniejszego problemu możecie je zamarynować w piwie, dzięki czemu nabiorą wyjątkowego smaku. Złoty trunek wykorzystamy także do sosów oraz przy grillowaniu.
Wieprzowinę warto zamoczyć w piwie na kilka godzin wraz z dodatkami - można sięgnąć po rozmaite produkty, nawet marmoladę lub dżem, albo sos sojowy lub inne sosy azjatyckie.
Jak wynika z badań opublikowanych w "Journal of Agricultural and Food Chemistry", marynowanie wieprzowiny w piwie zmniejsza ilość substancji rakotwórczych w grillowanym mięsie.
(gabi/mtr), kobieta.wp.pl