Pij zamiast herbaty. Brzuch stanie się płaski
Z wyglądu przypomina zwykły chwast. Spotkasz go wszędzie, bowiem rośnie w ogrodach, na polach, łąkach i pastwiskach. Nie daj się zwieść pozorom — to wyjątkowa roślina o szerokim działaniu prozdrowotnym. Wykorzystaj ją do przygotowania naparu, który łagodzi wzdęcia i bóle brzucha.
20.06.2024 | aktual.: 20.06.2024 17:59
Boży chlebek, nazywany też chlebem Baby Jagi czy guziczkowym zielem to tak naprawdę ślaz zaniedbany. Z wyglądu przypomina chwast, jednak po przyjrzeniu się można zauważyć na nim drobne kwiaty przypominające malwę.
Można spotkać go w ogródkach, lasach, na polach czy pastwiskach. Niegdyś był szeroko stosowany w ziołolecznictwie ze względu na liczne właściwości prozdrowotne. Wykorzystaj go przygotowania naparu, który przyspieszy odchudzanie i złagodzi bóle brzucha.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Najgorsze oleje do smażenia. Unikaj ich jak ognia
Traktuje się go jak chwast. Skrywa cenne właściwości prozdrowotne
Chlebek boży to roślina z rodziny ślazowatych. Początkowo uprawiano go na terenie dzisiejszego Iranu i Turcji, jednak szybko rozprzestrzenił się po świecie. Jest bardzo prosty w uprawie i ma niewielkie wymagania glebowe.
Wykazuje działanie przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie, przeciwzapalnie i łagodzące. Wspiera prawidłową pracę układu trawiennego i odpornościowego. Łagodzi przebieg grypy żołądkowej, grypy i przeziębienia. Można stosować go wewnętrznie i zewnętrznie. Tonik ze ślazu sprawdzi się u osób borykających się z trądzikiem czy nadmiernym wydzielaniem sebum.
Zbierz i zalej wrzątkiem. Pozbędziesz się bólu brzucha
Napar z bożego chlebka można potraktować niczym suplement diety. Spożywany regularnie chroni przed przeziębieniem i grypą, przyśpiesza odchudzanie, a także niweluje wzdęcia, sprawiając, że brzuch staje się płaski.
Jeśli chcesz włączyć go do swojej codziennej diety, udaj się na łąkę lub pole oddalone od drogi. Zbierz kwiaty i łodygi. Umyj je pod bieżącą wodą, osusz i posiekaj najdrobniej, jak potrafisz. Ususz je na słońcu i przesyp do czystego słoiczka. Jak przygotować z napar ze ślazu? Wyciągnij kubek i wysp do niego łyżkę suszu, dolej wrzącej wody i przykryj go talerzem, aby zaparzyć. Wypij zaraz po ostygnięciu.
Czytaj także: Tak oszukują producenci. Zrób to, zanim kupisz mięso
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.