Zielone jabłka pomagają w odchudzaniu
Zielone jabłka mają bardzo wysoką zawartość błonnika i skutecznie pomagają walczyć z nadmierną wagą. Uczeni z Uniwersytetu Waszyngton dokładnie przebadali te owoce i odkryli w nich związki o właściwościach odchudzających.
15.10.2014 | aktual.: 16.10.2014 16:42
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zielone jabłka mają bardzo wysoką zawartość błonnika i skutecznie pomagają walczyć z nadmierną wagą. Uczeni z Uniwersytetu Waszyngton dokładnie przebadali owoce i odkryli w nich związki o właściwościach odchudzających.
W ramach badań porównano najbardziej popularne odmiany jabłek: Gala, Golden Delicious, Red Delicious, McIntosh. Zwycięzcą okazały się Grannny Smith - australijska odmiana o intensywnym zielonym kolorze jabłek. To one okazały się mieć wyższą zawartość błonnika, który w docierając do jelit może przeciwdziałać przyrostowi masy ciała. Błonnik i polifenole są czynnikami wywołującymi dysbiozę - zmianę flory jelitowej sprzyjającą gromadzeniu tłuszczu.
- Wiemy, że jabłka są dobrym źródłem związków wspomagających odchudzanie, ale istnieją różnice w odmianach - mówi Giuliana Noratto z Uniwersytetu Waszyngton na łamach październikowego numeru magazynu "Food Chemistry". - Wyniki tego badania pomogą konsumentom wybrać odmiany jabłek, które mogą pomóc w walce z nadwagą. U osób już otyłych aktywne składniki jabłek mogą przerwać błędne koło gromadzenia tłuszczu. Co więcej, jabłka nie tylko przywracają równowagę bakteryjną jelit, ale i pomagają szybciej odczuć sytość.
Jabłka zawierają najsilniejsze przeciwutleniacze. Jeden z nich - kwercetyna - uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega podwyższaniu się poziomu cholesterolu. Hamuje więc rozwój miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Działa również antybakteryjnie, antynowotworowo i przeciwwirusowo. Warto wiedzieć, że dwa jabłka zaspokajają jedną trzecią dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Ponadto jabłka zawierają pierwiastki mineralne, takie jak: potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, krzem.
Skórka od jabłka zawiera kwas ursolowy mający właściwość pompowania mięśni. Doświadczenia na myszach wykazały, że kwas hamuje ich wiotczenie, które często towarzyszy różnym chorobom i jest elementem starzenia się. Jest to przypadłość dobrze rozpoznana, na którą nie ma lekarstwa.
Inną właściwością kwasu jest zmniejszenie poziomu tłuszczu, cukru i cholesterolu we krwi. Wykazały to badania na zwierzętach. Naukowcy sądzą, że związek może być wykorzystany jako środek przeciwdziałający zanikowi mięśni, a prawdopodobnie również zaburzeń metabolizmu takich, jak cukrzyca.
Jabłka są mało kaloryczne: w 100 g znajduje się od 36 do 57 kcal. Należy jednak pamiętać, że są bogatym źródłem cukrów prostych, dlatego nie zaleca się ich jeść wieczorem. Nie zużyjemy bowiem spożytego cukru, w związku z tym odłoży się w postaci tkanki tłuszczowej. Poza tym podniesie się poziom glukozy we krwi, przez co będzie trudniej zasnąć.
Na podstawie news.wsu.edu/(gabi/mtr), kobieta.wp.pl